Piispanpysäkki

keskustelua LKL:n jäsenyyden eduista

Piispanpysäkki

ViestiKirjoittaja jovisaku09 » 24.03.2011 09:17

Onko tuo Piispanpysäkin seutu eli liiton nykyinen alue käyty kertaaleen kaivinkoneella lävitse ja kuinka syvältä. Vai onko kaivettu vaan lapiolla?
jovisaku09
 
Viestit: 44
Liittynyt: 23.03.2011 22:03

Re: Piispanpysäkki

ViestiKirjoittaja jovisaku09 » 26.03.2011 20:22

Kun ei kukaan ota kantaa niin oletan, että alue on käyty myös tämän 140 vuoden aikana kaivinkoneella 2 - 3 metrin syvyydestä lävitse. :shock:
jovisaku09
 
Viestit: 44
Liittynyt: 23.03.2011 22:03

Re: Piispanpysäkki

ViestiKirjoittaja Jänkäkurppa » 27.03.2011 13:20

Piispanpysäkki ja lähialue

Liiton Piispanpysäkin alueella ei ole kaivettu maata koneella. Olen kävellyt siellä lähes joka vuosi vuodesta 1985 asti. Vallattuna kyseinen alue lienee ollut liitolla hieman toistakymmentä vuotta. Joskus alueella on ollut paljonkin väkeä. Ovat ilmeisesti saaneet jotain mutta eivät ole minulle kertoneet. Monet ovat sieltä muuttaneet arvattavasti Palsin montuille kun ovat ensin opetelleet ja kaivuhalut ovat kasvaneet. En tunne ketään siellä kaivaneita mutta paras tapa lienee kysellä usealta henkilöltä, jotka kaivelevat liiton alueilla.

Liitollahan oli muistaakseni vuodesta 1983 asti lähes 20 vuotta Piispanpysäkin pohjoispuolella ”Liiton laani” -niminen alue jäsenten käytössä. Kävin siellä vuosina 1985-1996 lähinnä vaskaamassa ja vain mutamana loppuvuonna rännin kanssa. Myöhemmin siellä oli ”Tupasvillan kulta” -valtaus. Nyt karenssin jälkeen ovat näköjään taas hakemassa aluetta uudelleen. Uusi alue on hakemustietojen mukaanhieman entistä lyhyempi.

”Liiton laani” ulottui aikanaan pohjoispäässä puron reunaan asti koska mökit olivat eri asia kuin vakituiset asumukset aikä ollut 50 metrin rauhoitusaluetta valtauksilta. Kun Tupasvillan valtausalue myönnettiin, mökitkin rinnastettiin vakituiseen asumukseen ja siksi valtaus ei ulottunut mökkien kohdilla puroon asti.

Alue on vanhojen miesten kultamaita. Onhan entinen Laanilan majatalo aivan vieressä. Valtausten ”Tupasvillan kulta” ja ”Laanila nro 1” välissä on puolisen kilometriä vapaata kultamaata vallattavaksi. On siellä varmasti vieläkin kultaa mutta se on hankalasti kaivettavaa ja mökkien vaatimat rauhoitusalueet estävät suurelta osin puron lähelle pääsyn.

Kun vuonna 1996 sain oman valtauksen enkä roudan takia päässyt vielä metsäteille, kaivelin kaverin kanssa ”Liiton laani” -valtauksella Laaniojan tien päässä olevaa mökkiä vastapäätä pari tuntia. Puroon oli matkaa noin 10 metriä ja mökin nurkkaan noin 20 metriä. Silloin ei mökissä näkynyt liikettä mutta kieltämättä vähän hävetti kaivella niin lähellä vaikka se silloin olikin sallittua. Kaielimme erään pienen koivun ympäriltä pintamaata turpeen alta ja rihloista löytyi 10.5 grammainen hippu. Suurin saamani hippu. Mutta kun se vain puoliksi oma, se siirtyi tietyin kaupoin kaverille.

Kyseinen alue saattaa olla juuri sama, mistä ”Heittiön vaellus” -kirjassa kerrotaan kun Heikki Kokko ensimmäsenä kullankaivuonna sai heti paljon kultaa.
Avatar
Jänkäkurppa
 
Viestit: 105
Liittynyt: 01.03.2011 09:36
Paikkakunta: Kittilä

Re: Piispanpysäkki

ViestiKirjoittaja Rysky » 29.03.2011 20:41

Terve,
aloitimme 2008 kullankaivuun siinä Kutturantien alussa olevalla Nelikko aureus valtauksella. Tuloksena ei oikein ollut mitään kullannäköistä. Kaivoimme aivan lähellä voimalinjoja ja joen vieressa. Seuraavana vuonna etsin tietokoneella (langoilla) paikkaa tien puolelta ja löysin muutaman hengettömän. Kaksi kvartsi kimpaletta kyllä löytyi, jossa komeat turmaliinisauvat. Jaksoimme olla siinä paikassa 3 päivää.

Siiryimme sitten Piispanpysäkille, siellä kaivoimme viikon ja saimme hengettömiä. Kaivuupaikka oli tien vasemmalla puolella kun "joki" oli ylitetty. Saaliina oli hengettomiä ja jokunen vähän "isompi" hengetön. Kyllä meille ainakin riitti vettä pumppuun hyvin. Imuputki 8 m ja vietiin se kaivuupaikan kohdalla olevaan lammikkoon. Imusuodatin piti kaivaa lapiolla hieman syvemmälle, ettei hörppinyt ilmaa. Rännistä tulevan veden suodattaminen oli oma hommansa, sekin onnistui sitten hyvin kun ränninpäähän alkoi kerääntyä hiekkaa ja pääsimme ohjaamaan veden kiertotietä. Juttelin silloin kaivajien kanssa ja kyllä sieltä löytyi muutama hippukin tien oikealta puolelta. Letkua meillä taisi olla ainakin 100m varalta. Eihän sitä koskaan tiedä kuinka kaukana joutuu rännin pitämään. Kottikärryt tietenkin auttaa jos letku loppuu kesken (nyt tuntuu ettei letkua ole koskaan liikaa).

Vuonna 2009 olimme muutaman päivän Piispanpysäkillä ennen, kuin varmitimme tien kunnossaolon Sopukultaan. Kaivoimme samassa paikassa kuin edellisenä vuonna. Tuloksena muutama hengetön. Paikka on hyvä kun testaa välineistöä ja virittelee ränneja sekä hakee kokemusta kullankaivuusta. Asuimme ensimmäisenä vuonna Saariselällä vuokrakämpässä ja kävimme sieltä kaivuuhommissa.

Sitten tuli hankittua vanha asuntovaunu ja sitä korjattiin koko talvi. Siinä sitten asusteltiin Sopukullassa, ei aivan viitsinyt joka päivä lähteä 40km päähän ostoksille tai kämpälle.

Nyt ollaan oltu Sopukullassa ja uusia rännejä rakenneltu sekä Pelton turbiinin avulla pyörivä rumpu. Turbiini tosi tehokas, sen minkä jaksaa nostaa rumpuun pyörii myös siellä. Rumpu tehty vanhasta paisuntasäiliöstä.

Niin se yksi juttu kyllä naurattaa hieman. Olin maalannut rännin reunat kultamaalilla ja sitä oli roiskunut sitten rihlamattoihinkin (harhautti meitäkin muutamaan otteeseen). Seurattiin ja ihmeteltiin kun aamusta oli ilmestynyt auto tien varteen parkkiin ja katselivat vanhempi rouva ja mies meidän kaivuuta autosta käsin. Rouva kutimet käsissä koko päivän. Rännit jätimme tyhjiksi yöksi. Seuraavana aamuna tullessamme tarkastimme rihlat ja kas kummaa kultamaalitäplät oli selvästi vähentyneet. Mahtoiko ko. pariskunta käydä raaputtelemassa maalitäplät irti, tiedähäntä... Hauskaa ainakin meillä piisasi sinä päivänä, eikä autoa sen koomin nähty kulmilla. :D
Avatar
Rysky
 
Viestit: 145
Liittynyt: 29.03.2011 19:53
Paikkakunta: Kangasala

Re: Piispanpysäkki

ViestiKirjoittaja Rysky » 08.04.2011 21:18

Valtauksilta löytyy kaivajia kyllä koko kesän ajan. Elokuussa taitaa alkaa hieman ruuhka hellittää? Joukkoon mahtuu kyllä kesä-, heinäkuussa oikein hyvin, on sen verta isot liiton valtaukset. Itse olen ainakin saanut hyvin auliisti oppia ja myös jakanut mielelläni sitä. Kysymällä rohkeesti vaan saa neuvoja. On neuvottu jopa missä on kaivamatonta maata, en kyllä silloin mennyt ko. paikkaan. Siitä löytyi 2g ja 3g hippu (täi) lisäksi muuta kultaa.

Olen itse auliisti sanonut mistä kannattaa kokeilla ja ovat löytäneet, ainakin hengettömiä. Täytyy muistaa kuitenkin, että poikkeuksia mahtuu isoon joukkoon. Kannattaa silloin kysyä joltain muulta. Kaivuu paikat isoja, ei niitä meistä kukaan pysty elämänsä aikana kaivamaan loppuun lapiolla.

Ongelmana monesti on se, että kaivamattomien maitten päälle on rännitetty tai heitetty kiviä 10m2. Aloitukseen täytyy varata muutama päivä, ennenkuin alkaa tulosta tulemaan yleensä. Jos meistä joku tietäisi varmasti missä kulta on, kaivaisimme varmaan siinä innokkaasti itse. Työtä, työtä, sitä se on. Mitä enemmän kuutioita siirtyy ränniin, sitä enemmän kultaa. Ei kuitenkaan kannata viikkoa kaivaa paikasta, josta ei mitään tule...
Avatar
Rysky
 
Viestit: 145
Liittynyt: 29.03.2011 19:53
Paikkakunta: Kangasala

Re: Piispanpysäkki

ViestiKirjoittaja kultapekka » 25.11.2012 11:43

Tuolla Piispanpysäkillä on tullut majailtua aikoinaan. Tänäkesänä poikkesin ihan vain lyhyesti ilman edes vaskoolia mukana. Silloin ei mitenkään kovin montaa porukkaa ollut aktiivisena siinä rinteessä pumppujensa kanssa. Ihan tolkuttomasti joku vain jaksaa tehdä niitä monttujaan sen vanhan soranottomontun puolelle, vaikka aika hienoa maa-ainesta se näyttää olevan.
Kesällä oli monta kaivajaa sen purontapaisen yli menevän siltatien vasemmalla puolella, jos katsoo tieltäpäin. Olen minäkin huonolla menestyksellä lapiopelillä muutamaa kohtaa molemmin puolin sieltä suunnasta koekaivanut. Löytämättä yhtään mitään. Nyt se alue tuntui olevan kovinkin suosittu, tosin joku viisaampi voisi kertoa onko LKL:n valtausta tuokin vielä?

Muutama kuva kesältä 2012:

Piispanpysäkkiä
Kuva

Samaa mutta sieltä toiselta puolelta
Kuva

Kohtuu täyteen kasvanut ja rännitettynä täytetty oja.
Kuva
Avatar
kultapekka
 
Viestit: 35
Liittynyt: 02.07.2012 01:34


Paluu LKL:n jäsenetuvaltaukset

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron