metallinilmaisimet

Keskustelua metallinilmaisimien käytöstä

metallinilmaisimet

ViestiKirjoittaja hanski » 02.08.2015 16:20

Täällä voitte kertoa kokemuksistanne metallinilmaisimien käytöstä ym asiaan liittyvästä.
hanski
 
Viestit: 55
Liittynyt: 02.03.2011 18:54
Paikkakunta: Jalasjärvi

Re: metallinilmaisimet

ViestiKirjoittaja humppa » 10.08.2015 16:10

Kyllä Matson on oikeassa, näillä laitteilla totuuksia paljastuu. Miten toiset, oletteko kokeilleen useampaa merkkiä ilmaisimista. Itse olen huomannut sellaisen asian, kun opettelee käyttämään jotakin merkkiä tietyillä numerosäädöillä (led-näyttöisissä malleissa), niin samat lukemasäädöt ei toimi toisenmerkkisessä laitteessa samalla tavalla, vaan säädöt on haettava eri merkkisissä laitteissa aina konekohtaisesti. Kokemus koneiden kanssa tulee pikkuhiljaa ja niitä heikkojakin signaaleja vaan alkaa uskomaan. Kertokaapa kokemuksianne. Tuo Palsin suunta on antanut mm. 2 € kokoisen kattopellinpalalla kullan ID - signaalin 60 cm syvyydestä, mutta muuttunut 30 cm kaivun jälkeen raudan ID:ksi... kokemus sinällään. Olisiko pellinpalan sinkitys sekoittanut laitetta. Sellaistakin voi sattua. Nämä uusimmat koneet ja niiden antamat ID luvut pitää suht hyvin paikkaansa, kone voi tosin seota, jos vieressä on useita erilaista häiriönantajia. Kokemus opettaa kuuntelemaan niitä moniäänisignaaleja. Moniäänisignaali tulee yleensä, jos maassa on päällekkäin kaksi erilaista häiriönantajaa... kultahippu magneettisen kiven alla. Mitä pienempi kela laitteessa on, sitä hurjempiin syvyyksiin hyvissä olosuhteissa päästään. Kelan etsintälue on silloin pieni ja tarkka. Hyvät kuulokkeet on kova juttu.
humppa
 
Viestit: 41
Liittynyt: 11.06.2011 10:17

Re: metallinilmaisimet

ViestiKirjoittaja Kivenkääntäjä » 11.08.2015 09:50

Itse miettinyt tuossa paljastimen hankkimista ensi kesäksi myös, nyt kun on nähnyt noita monella muulla tositoimissa (vaikkakin kukaan heistä ei vielä mitään ole löytänyt) :P

Miten tuosta kelan koosta, kun tuntuu siinäkin olevan kahta koulukuntaa. Toiset sanoo että nimenomaan isompi kela niin isommat syvyydet ja tarkempi pienellekin kohteelle ja toiset taas sanovat että pienellä pääsee syvemmälle ja tarkemmin?

Myös ne keillä on paljastimet käytössä, kertokaa minkälaista kalustoa käytätte, niin osaa paremmin yhdistää laitteiden ominaisuuksia ja +/-.
Kivenkääntäjä
 
Viestit: 292
Liittynyt: 12.01.2015 09:42
Paikkakunta: Kempele

Re: metallinilmaisimet

ViestiKirjoittaja humppa » 11.08.2015 16:41

Kyllä isoa kelaa kannattaa käyttää, kun hakee alueelta summamääräiseti. Iso kela on hyvä siinä että se on suurien alueiden haussa nopea ja sitten pienellä voi katella aluetta tarkemmin. Nykyisiin uudempiin etsimiin saa lähes poikkeuksetta melkoisen määrän erikokoisia keloja. Sitten kelanvaihdolla voidaan vaikuttaa myös etsimen käyttämään taajuuteenkin, joka on hyvä lisä mm. häiriöiden poistamisessa. Nyt esimerkiksi tuolla viimeiseksi löytyneellä tli 20 g hipulla käytettiin käsittääkseni Carretin 20" peruskelaa.... en tosin ole asiasta aivan satavarma. Siihen laitteeseen on muistaakseni saatavana myös 4" tai 5" kela, jolla mennään syvälle. Etsintä-ala on vaan kapea.Tuolta Lapinsuunnalta huhuilevat, että löytynytkin on noita hippusia aina 0,2 - 2,0 gramman väliltä.

Kyllä koulukuntia on myös näissäpiireissä ja tuo koneen hinta varmasti puhuttaa kovin. Ei se tarvitse tuhansien laitetta, jotta jotakin löytää. Tosin noilla "puuilon" laitteilla saadaan rauta ja muut metallit kivasti näkyville, mutta kun on kyseessä puhdas lapinkulta, alkaapi noiden hippuja tunnistavien laitteiden lukumäärä vähenemään. Itse olen sen huomannut. Hienokultaa ottaa vain aniharva laite, vaikka säätäisit herkyyttä ja erottelua kuinka. Mikä toimii hyvin rannalla, ei sitten toimi kultamailla välttämättä juuri ollenkaan. Minulla itselläni oli tällaiset etsimet. Tuo äänimaailma kannattaa opetella, vaikka kotona pihamaalla. Laittaa rautaa folion alle tai hopeaa.. silloin etsimen erottelukyky näkyy nopeasti. Tai laittaa kahden rautanaulan väliin kultasormus ja sitten vaihtaa vaikka gramman hipun, näkee eron nopeasti. Etsintäsyvyyttä voi kokeilla ilmassa tai hautaamalla soraan. Soramontut ovat yleensä häiriöttömiä paikkoja. Kannattaa kokeilla eri metalleilla myös yksinään. Laite antaa jokaiselle metallille oman ID-luvun näytölle, jota sitten on hyvä opetella pinpointtaamaan ja tutkimaan. Muutamalla uusimmista laitteista on sellainen ominaisuus, että se voimistaa pinpointatessa kohteesta saatavaa signaalia reilusti ja näin varmistaa kohteen ID-lukua ja tunnistusta muutenkin. Lapin metalliset etsimiä häiritsevät kivet ovat ongelma joten niitä kannattaa myös kokeilla opettelumielessä kotona. Sitten se luonnossa se etsiminen onkin jo aivan toinen juttu.
Viimeksi muokannut humppa päivämäärä 15.08.2015 19:58, muokattu yhteensä 1 kerran
humppa
 
Viestit: 41
Liittynyt: 11.06.2011 10:17

Re: metallinilmaisimet

ViestiKirjoittaja MasaT » 13.08.2015 12:38

Eräs muistettavan arvoinen asia kuitenkin kun menee metallinilmaisimen kanssa maastoon... => http://www.nba.fi/fi/kulttuuriymparisto ... inilmaisin.
Erityisesti täällä pohjoisessa vanhoilla kultamailla kun liikkuu niin kannattaa muistaa tuo.
Tuosta kartasta näkyy alueet mihin tarvitaan todellakin lupa jopa metallinilmaisimelle. => http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_kart ... CTID=25697
Kyseessä siis rakennetut kulttuuriympäristöt joista monet ovat helpostikin yli 100 vuotta vanhoja.
Avatar
MasaT
 
Viestit: 44
Liittynyt: 26.05.2013 15:11

Re: metallinilmaisimet

ViestiKirjoittaja matson1 » 13.08.2015 19:48

Totta puhut lupa pitää olla jos etsii muualta kuin omalta tai liitonvaltaukselta, mutta soitto metsähallitukessn mauri seipäjärvelle ja toimittaa kartat ja etsintäalueen sekä päivämäärän jolloin etsii niin lupa järjestyy, ainakin minä olen näin toiminut kun olen alueita kierrellyt.
matson1
 
Viestit: 65
Liittynyt: 10.01.2013 14:30

Re: metallinilmaisimet

ViestiKirjoittaja MasaT » 14.08.2015 07:52

Juu, ei se luvan saaminen välttämättä mikään mahdoton homma ole. Kunhan se tosiaan vaan on kunnossa, ettei tule sanktioita. :)
Avatar
MasaT
 
Viestit: 44
Liittynyt: 26.05.2013 15:11

Re: metallinilmaisimet

ViestiKirjoittaja aar1pne » 16.08.2015 13:47

Kokemuksia kahdesta merkistä. C.scope.Newforce.R1 oli käytössä 5 vuotta , rantahietikoilla ja pelloilla kohtuu hyvä yleisetsin mutta kultahippuihin reakoi heikosti .
Tällä hetkellä käytössä Fisher F75 Ltd jota en hankkinut kultahippujen etsintään vaan lähinnä rannoilta korkkien ja alumiini roskien seasta kolikoita ja koruja on tullut noukittua , tietysti monet hukatut sormukset on löytynyt .
Fisherillä on kultahippuihin tarkoitettu etsin erikseen . Testasin oman etsimen hippuihin , 7,6 g hipulle tuli näytölle id 38 ja antoi äänen 17 sentin syvyydestä , 5 g 13 cm , 0,5 g 7 cm .
Etsintä käytän vain montun pohjien tarkastukseen .
Sellaiseen tulokseen olen tullut , lapiomies päihittää mennen tullen metallietsimet kullan määrässä Suomen Lapissa .
aar1pne
 
Viestit: 122
Liittynyt: 06.04.2011 14:14

Re: metallinilmaisimet

ViestiKirjoittaja Kivenkääntäjä » 16.08.2015 18:08

Tuosta metallinpaljastimesta kullanetsintään lähinnä itse olenkin ajatellut apuvälinettä prospäkkäröintiin ja montunpohjien tutkimiseen. Monesti kun kaivelee monttua ja aina kun sitä alkaa lapioimaan takaisin umpeen, jää pieni tärinä perseeseen että olisiko kuitenkin siinä alla ollut jotain tai jopa ehkä mennyt hieman ohi :o

Tuo metallinpaljastin on myös kätevä työkalu kun prospäkkäröintiä tekee täysin "köyhältä" alueelta, eli alueelta jossa ei oleta mitään merkittävää _välttämättä_ olevan, mutta joka kohteena on jäänyt kummittelemaan sen verran että siihen kehtaa käyttää aikaa. Tällaisia siis on lähinnä korkealla olevat terassit yms pikkupurot, joita ei ole mahdollisuus lähteä kääntämään ylösalaisin tai joiden tutkiminen on muutoin turhan kovan työn takana. Tälläisia kohteita on jäänyt puolikymmentä jo tämänkin kesän tiimoilta vaivaamaan :evil: :lol:
Kivenkääntäjä
 
Viestit: 292
Liittynyt: 12.01.2015 09:42
Paikkakunta: Kempele

Re: metallinilmaisimet

ViestiKirjoittaja aar1pne » 16.08.2015 18:52

Just joo montun pohjat ja jos pääsee konekaivajain jäljiltä tasoitettua kenttää huiskimaan tai yleensä kaivettua maata niin mahdollisuus on parempi . Koskemattomalla maalla innostus lopahtaa aika pian tuloksetta .
Vielä noista keloista , mitä isompi kela sitä syvemmältä löytää . Pienen kelan etu tulee esiin jos on kaljapullon korkkeja telttatikkuja alumiini silppua ja seassa kultasormus kelan peitto on pieni se antaa eri metallille erilaisen id luvun on siinä jos on erotteleva etsin niin se helpottaa . Kun taas iso kela peittää kolmekkin erilaista metallia yhtä aikaa ja id luku heittelee kovasti ja sormus jää monesti kaivamatta .
aar1pne
 
Viestit: 122
Liittynyt: 06.04.2011 14:14

Seuraava

Paluu Metallinilmaisimet

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron