ID-luvuista

Keskustelua metallinilmaisimien käytöstä

ID-luvuista

ViestiKirjoittaja humppa » 17.08.2015 00:24

Mukavastihan tämä keskustelu on lähtenyt käyntiin uuden osion myötä. Tälle aihealueelle on ilmeisesti olemassa tarve kullankaivajien keskuudessa.

Tuo asia, "missä saa, mitä saa ja miten saa" tehdä metallinpaljastimien kanssa, kannattaa ottaa vakavasti, ettei tulisi yhteentörmäyksiä viranomaisten kanssa. Liiton mies saisi ohjeistaa ja laittaa tietoa jäsenistölle asiasta. Kertoi hymyissäsuin telkussa jotakin vaimoista ja koirista, mutta eipä maininnut metallipaljastimista mitään :geek:

Millaiset ID-luvut olette saaneet eri metalleilla eri merkkisillä laitteilla. Rauta, lyijy, tina, alumiini, folio, lapinkulta, korukulta, messinki, kupari, rst, hopea ym. Samoin nuo lapin kivet jotka reagoivat etsimiin, myös niiden ID-luvut kiinnostavat varmasti monia. Oletteko saaneet noilla halvemmilla laitteilla minkäänlaista kontaktia kultaan. Itselläni oli kiinan kone, jolla löytyi rauta ja joitakin muita metalleja, valurautaista uuninluukkuakin "haukkui" yli kahden metrin päästä, ja pieniäkin kappaleita todella syvältä. Puhtaan lapinkullan päälle se laite ei tajunnut tuon taivaallista. Kokeilin mm. 10 g putkella hienoa kultaa ja vasta 2 - 3 cm päässä kone reagoi. 5 g hippua laite ei tunnistanut kaikkina aikoina lainkaan. Säätöjä laitteessa oli kuin lentokoneen ohjaamossa. Viisariversioitakin on käsissä muutamia käynyt .... lähes samoilla kokemuksilla.

Carretin AT Gold on osoittautunut toimivaksi koneeksi ja samoin Nokta Forss Gold. Väittäisin Noktan toimivan jopa varmemmin lapinkullan kanssa pelatessa kuin Carret. Fisherilläkin on toimivia koneita tähän sarjaan. Kertokaapa kokemuksianne Makro Racerista. Nyt mainitsemani laitteethan ovat kaikki noita VLF-laitteita ja niissä on tunnetusti hyvä eroittelukyky.

IP-laitteista Minelab GPX:t, Whites TDI Pro ja Carretin ATX ovat kaiketikkin ne merkit joita suomessa on käytössä pääasiassa. Millaisia kokemuksia noista laitteista halunnette kertoa. Kyllähän tuo 20,6 grammaisen löytyminen kuukausi sitten kertoo ainakin Carretin toimivan lapinkullan etsimisessä vallan hyvin..... pikkuisen kuisketta kuuluu muistakin pienistä hipuista. :roll:

Ja sitten tuo maabalanssi .... mites se meneekään
humppa
 
Viestit: 41
Liittynyt: 11.06.2011 10:17

Re: ID-luvuista

ViestiKirjoittaja Hardyman » 15.03.2017 10:02

Tästäkin aiheesta, minulla olisi muutama kysymys?

- Ovatko eri laitteiden antamat ID-luvut, samoille kohteille yhteneväiset? Vai onko eroja, jos esim. kohteessa on vierekkäin rautaa ja kultaa, jolloin tarvitaan erottelukykyä? Etsin antaa pyyhkäisyllä kaksi lukua, esim. 34 - 67 ! Kohteiden syvyyserot saattavat olla useita senttejä. Millaisia eroja, eri laitteilla?

- VLF-laitteiden taajuuserot 11 kHz - 18 kHz, toki löytyy vieläkin matalampia taajuuksia. Millainen ero on esim. 15 kHz ja 18 kHz:n välillä? Onko ero käytännössä merkittävä? Entä kombo-laitteet, joista löytyy sekä VLF, että IP taajuuksia?

IP- laitteissa mennään kohti suurempia taajuuksia mutta millainen hyöty tässä saavutetaan ja missä menee raja, jos sitä edes on olemassa?

Muutama kysymys, näin alkajaisiksi! Kokemuspohjaisia vastauksia, jos löytyisi, niin alkaisi tuo tekniikka aukeamaan? Jos se on auetakseen. Tai Suomeksi sanottuna, olisi helpompaa perustella vaimolle, laitteen välttämättömyys kullanetsinnässä!
Hardyman
 
Viestit: 84
Liittynyt: 05.07.2016 12:05

Re: ID-luvuista

ViestiKirjoittaja rehupuntti » 20.03.2017 15:50

Id- luvut riippuu vähä koneen merkistäkin.esim.at -gold ja x-terra niin eri luvut täysin.youtubeen vaan videoita katsoon.tuo minelab pro-find 25 kai herkin pin pointtereista.garretin at porkkanas kylläkin herkin kohta kärjestä noin.2-3cm sivulla.garretin at porkkana kestää kyllä veteenkin upottaa 3m.
rehupuntti
 
Viestit: 81
Liittynyt: 21.01.2016 11:44

Re: ID-luvuista

ViestiKirjoittaja rehupuntti » 20.03.2017 15:56

Noista taajuuksista vlf-koneissa.garretin at-pro 15 ja at-gold 18 niin kultahommissa at-gold vie voiton kirkkaasti..silti at-gold vielä keskiverto kone esim.pelloille.
rehupuntti
 
Viestit: 81
Liittynyt: 21.01.2016 11:44

Re: ID-luvuista

ViestiKirjoittaja Hardyman » 20.03.2017 21:49

rehupuntti kirjoitti:Noista taajuuksista vlf-koneissa.garretin at-pro 15 ja at-gold 18 niin kultahommissa at-gold vie voiton kirkkaasti..silti at-gold vielä keskiverto kone esim.pelloille.


Nuo kaksi ilmaisinta ovat juurikin ne, joita olen vertaillut mutta kolmantena voisi olla vaikka; Makro Impack Pro Pack , joka on aivan uusi ilmestys (malli 2017), specsit ovat mielenkiintoiset? Eikä hintakaan ihan mahdoton. Muitakin toki löytyy mutta ovatko kilpailukykyisiä, sitä pitää vielä miettiä? Ei ehkä kuitenkaan vielä tänävuonna?

Pinpointteriksi tullee valituksi Garrett AT juurikin tuo porkkana! .....Jo tulevaan kesään! Vaikka ei ole hajuakaan, mihin tuo porkkana pystyy?

Kiitokset vastauksista, ne auttavat tämän suon kahlaamisessa?
Hardyman
 
Viestit: 84
Liittynyt: 05.07.2016 12:05

Re: ID-luvuista

ViestiKirjoittaja Hardyman » 01.08.2017 20:12

Näyttää hiljaiselta mutta jatketaan, jospa se siitä piristyisi?

Tuli hankittua tuo porkkana pointeriksi . Toimii ainakin malmikivillä, sekä melko pienillä hipuilla n. 0,1g. Pieniin n. 0,05 ja sitä pienempiin ei reagoi. Vähän isompaa massaa,
tai kolikoita, niin naputtaa jo kaukaa. Nyt pitäisi löytää se etsin, joka toimisi lapin maisemissa? Tosin hankinta, vasta ensikeväänä, jos löytyy mieleinen?

Vanhoja malleja ei kannattane katsella mutta mitään varmaa...on vaikea luvata?
Mikä ominaisuus olisi etsimellä ratkaiseva, vai pitäisikö puhua monikossa? Olisiko taajuus se ratkaiseva, vai erotuskyky? Herkkyys ja maabalanssi ? Onhan näitä, vaikka kuinka ja paljon? Terminologia, eri laitteilla on maailma sinänsä, tai säätäminen... siinä riittäisi tekstiä, vaikka kuinka?
Hardyman
 
Viestit: 84
Liittynyt: 05.07.2016 12:05

Re: ID-luvuista

ViestiKirjoittaja Hardyman » 14.08.2017 10:13

Tuliko taas kysyttyä liian vaikeita? vai ovatko etsijät vielä maastossa, eivätkä pysty sieltä vastailemaan, typeriin kysymyksiin?

Ajattelin kuitenkin lisätä "vettä myllyyn" ja kysyä vieläkin vaikeampia kysymyksiä, kuten; Miten eri säädöt vaikuttavat muihin säätöihin? tai miten, esim. "lovisuodatin" ja "kynnys" asetetaan? Monia muitakin säätöjä, kuten ISAT tai taajuuden korjaus? Miten esim. näiden kanssa toimitaan? Entä valittujen arvojen tallentaminen muistiin? Varmasti on laitekohtaisia eroja mutta jos mennään pelkästään, valinnan- ja muistin periaatteella?

Kullan, tai mineraalin vaikutus etsimen magneettikenttään ja sen ilmaisemiseksi vaadittu säätötarve, taitaa jo mennä liian monimutkaiseksi, vaikka se on koko toiminnan peruste?

Olisiko joukossa joku, jolla olisi todellista tietoa aiheesta? Tämä aihe on itselleni aivan uusi mutta mielenkiintoinen lisä, näin eläkepäiville. Toinen vaihtoehto on, että ostan laitteen ja opettelen kantapään kautta, sen toiminnan. Tämä olisi kuitenkin hidas ja pitkä tie, jossa ikä tulee vastaan ja homma loppuu siihen, varsinkin, jos tulee hankituksi vääränlainen tuote?
Hardyman
 
Viestit: 84
Liittynyt: 05.07.2016 12:05

Re: ID-luvuista

ViestiKirjoittaja aar1pne » 14.08.2017 20:18

Aarremaanalla sivustolla on vuosien varrella todettu moneen kertaan , löytöjen määrä ei ole niinkään etsimestä kiinni vaan ajan käytöstä, paikasta ja etsijästä .
Kunhan muutaman vuoden heiluttelet etsintä erilaisissa maastoissa niin voi olla ettei ole tarvetta pohtia noin vaikeita .
aar1pne
 
Viestit: 122
Liittynyt: 06.04.2011 14:14

Re: ID-luvuista

ViestiKirjoittaja Hardyman » 14.08.2017 22:31

aar1pne kirjoitti:Aarremaanalla sivustolla on vuosien varrella todettu moneen kertaan , löytöjen määrä ei ole niinkään etsimestä kiinni vaan ajan käytöstä, paikasta ja etsijästä .
Kunhan muutaman vuoden heiluttelet etsintä erilaisissa maastoissa niin voi olla ettei ole tarvetta pohtia noin vaikeita .Olen kyllä täysin erimieltä! Mikäli etsitään kultaa, se on kiinni etsimestä ja etsimen ominaisuuksista mutta tärkein seikka on se, että osaa käyttää omaa ilmaisintaan ja tietää säätöjen vaikutuksen. Nämä ovat sitten, vain omia mielipiteitäni, kunhan kuluttelen aikaani.

Mikäli tyytyy etsimään hevosenkenkiä pelloilta, tai kolikoita uimarannoilta, niin tuskin sillä etsimen hinnalla on paljonkaan merkitystä, kunhan siinä on maabalanssi ja herkkyyden säätö. Erotuskyky ja palautumisnopeus on jo plussaa. Kaivonkansi löytyy todennäköisesti jokaisella etsimellä?

Kalliinpia etsimiä olisi tuskin edes kehitelty, ellei niistä olisi etsinnässä etuja? Ilmaa noissa hinnoissa on varmasti mutta kun se on liiketoimintaa, niin sen ymmärtää. Hyvä yleistys; "satasen osat, tonnin kääreissä", pitänee näissäkin paikkansa?
Hardyman
 
Viestit: 84
Liittynyt: 05.07.2016 12:05

Re: ID-luvuista

ViestiKirjoittaja Mercury » 15.08.2017 09:22

Valitsin omakseni tuon deeptech vistan ja ainakin vielä vaikuttaa väkevältä. Syksyllä lappiin tositestiin. Olen säilyttänyt monelta vuodelta rännimaat jotka on niin moneen kertaan seulottu ja rännitetty ettei siellä millään voi olla hipun hippua. Laitan raudan volyymin nollille ja diskrimoinnin päälle niin silti antaa kirkkaan äänen rännimaalle.

Jos ymmärrän oikein niin rikastettu maa on niin mineraalirikasta että edes maabalanssin ollessa täysillä, ei piippari täysin hiljene. Deeptech ja varmaan muutkin vehkeet reagoi magnetiittiin (ehkä hematiittiinkin??) ja se saadaan eroteltua maabalanssilla.

Tuo on testimaana vähän huonoa koska ränninperäthän ovat lähes kokonaan pelkkää mineraalia ja piipparini ei kykene saamaan täyttä balanssia tuommoiseen soosiin. "lantrasin" mineraalimaata normaaliin soraan ja laitoin 10cm korkeisiin astioihin ja ongelma lähes poistui (ei varmaan vieläkään vastaa edes raskaasti mineraalipitoista luonnonmaata). Tästä mäskistä piippari kykeni erottamaan 0.14g hipun vajaasta 10 sentistä. Sekin oli niin hento ääni että todennäköisesti luonnossa sen ohi olisi vain kävelty. Kultasormus antoi selkeän äänen 10 tuumaan asti. Analoginen vehjes ilman mitään näyttöä vaatii opettelua ja korvakuuloa.

Tulikin tässä mieleen että pärjääkö pinpointerit hyvinkin mineraalipitoisessa maassa?


Ps tässä oli aika hyvä video tuosta kyseisen analogisen piipparin erottelusysteemistä.

https://youtu.be/CKt2wA2NR_c
Avatar
Mercury
 
Viestit: 146
Liittynyt: 16.09.2012 21:36

Seuraava

Paluu Metallinilmaisimet

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron