RUNOT JA MUUT TARINAT

Kaikkea pohjakallion ja perämaiden väliltä

RUNOT JA MUUT TARINAT

ViestiKirjoittaja Altgranat » 29.05.2015 11:25

Runo kullankaivukesälle Erkki & Raija

Kultakuume väkevä vie miehet monet viisaat ja näkevät niin utamit kuin mestari
kohti perälapin kulta kenttiä. siellä rauhan vapauden ja ilon löytämisen tuo lääke kullan keltainen.

Kevät kutsun tuo rintaan kaivajan, se helkkää lailla puron solisevan. Säteet auringon keväisen,
kilvan kutsun kultaisen saa sielun kaivajan taa outametsään kaipaamaan. Piirihin jäkäläpartain.

Kaluin kirjoitus on laadittu, matkaan tavarat vermeet pakattu. Mukana usko toivo rikkomaton,
kera repun vahdin monivuotisen. Matkan vaivat häviää ja mielen täyttää haave tää hippu iso ylpeä
se tänä kesänä minun vaskoolissa tulee kylpemään.

Vaivaks kaivajan on luotu räkkä, rakot hiertymät ja palkaks vielä siertymät. Vapaus, ilo, aurinko
kilvan viirun keltaisen reunassa rakkaan vaskoolin taikoo harmit moiset kauas
kaltimoiden loukkohon, kotahan kortta henkien.

Etsiminen kullan kanssa lapion ja kangen vain osa on ajasta kaivajan. Elementit monet jakaa
päivät kesäiset. Iltaisin nuotiolla tarinat taivaita hipo, värjätyt lisillä lapin, Herää henget kultamaiden,
luoden tunnelman laavulle savuisen, varjoista nuotiopiirin.

Heinäkuun helteet taakse jää, jo aurinko yölle painaa pään. Keskiyön harso pimeään kaivan montun peittää
ripeään. Vaijennut laulu jo lintujen kun puolessa välissä kaivuu kausi on. Vaik pullossa laihasti grammoja lie
ei sko toivo kuollut viel. Siel povessa montun isomus poron lavan kokoinen löytäjäänsä vaille on.

Syksyn ruska tuntureita halaa, yö taivaalla aurooran valot jo palaa. Hanhet hallan jo toivat joutsen jäljellä lunta.
Kaiva tietää et kausi on loppunsa päässä kun laitteet rännit on aamuisin jäässä. Alakulo mielen täyttä työt viimeiset
kaivuu kauden päättää. Pullon punnitus tilin antaa palkkansa tyynesti kotiin kantaa.

Viel viimeinen ilta leirinuotiolla kera väärttien kaltaisten. Vielä kerran tarinat taivaita hipoo ne legendaa kaivusta kullan lisää.
Näin painuu kulku elämän iltaan ja viimeinen valtaus iskee pirtaan.
Altgranat
 
Viestit: 42
Liittynyt: 14.11.2011 22:10

Aussikullan kutsu

ViestiKirjoittaja Pena » 05.08.2015 02:07

Kuului kutsu aussikullan,
luokse kuuman punamullan

Lähtee kone aamuvarhain,
miehel' myöskin mieli parhain

Kohta pääsen kaivaa kultaa,
kuopsuttamaan punamultaa

Piippaa kone, kaivaa mies,
selkä märkän', otsa hies

Löytyy roska, löytyy hippu,
kasvaa miehen rahanippu

Nyt on kiire, täytyy stoppaa,
muuten kohta kaulin koppaa
Viimeksi muokannut Pena päivämäärä 22.07.2016 08:01, muokattu yhteensä 4 kertaa
Avatar
Pena
 
Viestit: 103
Liittynyt: 21.11.2011 15:50
Paikkakunta: Siuntio

Re: RUNOT JA MUUT TARINAT

ViestiKirjoittaja Jänkäkurppa » 22.10.2015 18:05

Lapin Kullankaivajain Liiton sivulla: Uutiset ja tapahtumat / Lehtijuttuja / Inarilainen 2015-10-21 Mäkärästä löytyi Röllykkä on juttu syyskuun lopulla löytyneestä 16-grammaisesta hipusta. Kaivupailkka on aika tasaista aluetta ja kaukana tutuista kultamaista vajaa kymmenen kilometriä Vuotsosta luoteeseen.

Viitisen vuotta sitten minäkin tein pienen vaskausreissun Vuotson länsipuolelle. Jossain lehdessä oli pieni juttu että Sodankylän pohjoisosassa on Sininenlampi, alue on kaunista seutua ja siellä on kultaakin. Kasalaisen karttapaikalta löytyi paikannimi Sininenlampi ja sinne teimme retken. Ohi on jo ne ajat, jolloin pystyin nukkumaan jopa männyn oksalla. Valtauksellamme olimme vieraita varten tuoneet ison teltan ja kaksi paksua jousipatjaa. Pienen teltan, jousipatjat, retkituolit, ym tavarat pakkasimme katettuun avolavapakettiautoon ja ajoin Ullan kanssa Vuotsosta länteen lähelle Peurannippaa. Metsätien ja Peurannipan välissä on Sininenlampi, mistä puro laskee etelään. Ajoimme auton tien vieressä hiekkakuopan lähelle ajouran reunaan ja pystytimme teltan auton viereen. Sininenlampi kuuluu Hammastunturin erämaa-alueeseen. Kävimme lammen rannalla illalla, ihastelimme kaunista metsää ja tuskailimme sääskiä. Seuraavana päivänä suuntasimme retkemme pohjoiskoilliseen Rullajoen latvoille Natsakankaalle kenttälapion ja vaskoolin kanssa. Rullaoja on alkuosiltaan kanjonimaisessa rotkossa, virtaa pojoiseen ja yhtyy Kiviojaan, mikä taas puolestaan Ivalojokeen Kutturan lounaispuolella. Useassa kohtaa vaskasin Rullaojan reunoja mutta en nähnyt hengettömiäkään. Alueella varmaankin on kultaa koska lehdessä niin luki. En vai muista lehden nimeä. Vaskauspäivänä alueella parveili valtavasti sääskiä ja huolellinen tutkiminen jäi vähäiseksi.

Jos väsytte omiin kaivauksiinne, irrotelkaa välillä ja tehkää Sinisenlammen maastoon tutkimus- ja retkiseikkailu. Maasto on kaunista ja kultaakin saattaa löytyä. Jos kerran Röllykkä-hippu on löytynyt Mäkäräojalta, saattaa sitä löytyä miltei mistä vaan (kunhan jaksaa kaivaa). Retkeilymme aikana oli vanha kaivoslaki voimassa mutta minusta parin soralitran vaskaus sieltä täältä ei vaadi tutkimuslupaa. Ei sitä tosin nykyään saakaan erämaa-alueelle. On tietenkin muistettava peittää pieni kaivukuoppa. Pitäisiköhän muuten erämaa-alueella retkeillessä vahingossa sivuun potkaistu parin litran kivi asettaa entiseen paikkaan ???

23.10.2015 korjaus: Lahtijutun kaivupaikka ei ole Mäkäräojalla noin 20 km Vuotsosta vaan alle 10 km Vuotsosta ja vierellä useita kaivualueita.
Korjaus myös ylhäällä alkukappaleessa.
Viimeksi muokannut Jänkäkurppa päivämäärä 23.10.2015 08:54, muokattu yhteensä 2 kertaa
Avatar
Jänkäkurppa
 
Viestit: 105
Liittynyt: 01.03.2011 09:36
Paikkakunta: Kittilä

Re: RUNOT JA MUUT TARINAT

ViestiKirjoittaja MasaT » 23.10.2015 08:46

Röllykän löytöpaikka ei mene niin kauas kuin parikymmentä kilsaa Vuotsosta luoteeseen. Itse asiassa aika likellä Vuotsoa mutta kuitenkin ns. Mäkäräntien varrella. En tiedä onko se kuinka virallisesti sitten Mäkärää vai mihin se alue kuuluu mutta tunnen ko. kaivajan henk.kohtaisesti ja olen useamman kerran käynyt paikalla.
Avatar
MasaT
 
Viestit: 44
Liittynyt: 26.05.2013 15:11

Re: RUNOT JA MUUT TARINAT

ViestiKirjoittaja pisara10 » 05.06.2016 20:25

Runon kirjoittanut Erkki Merta!

Kesäruno Roivaisen kaivajilleSaapui kevät, kävi käsky sydämessä kaivajan, on aika nostaa kytkintä ja keula kohti pohjoista. Kevään ensimutkan Harri Härkäselälle reilaa värkit, vaunun varikolle heivaa. Ei ehdi uni silmää peittää, kun vaimo armas kotona jo kahvit keittää. Kiivas on kaivajan kevään tahti, kulta tuo suuruuden vallan mahti, saa heräämään henkiin kanssa kevään auringon kaivaja voiman tahdon. On aika kullan himon, kanssa väärtien kaltaisten, yöttömän yön auringossa, nuotiopiirissä laatuaikaa viettää, kanssa juomien jäykkien

Lismanjoki jäitä suilaa, joukko turhaan vermeet purkaa. Kunnon ohjeet ALKO antaa, rummut, rännit rantaan kantaa. Kaivamaan olisi kova hinku, lupaa vailla poppoo vinkuu. Luppoaikaa viettää joukko, nuotiolla aamulla on heikko olla.

Rummut valtauksilla huutaa pauhaa, kullan irti maasta jauhaa. Rumpuja on monta mallia, parhaimmasta lyödään vetoa, väitellään ja kehutaan iltanuotiolla. Savu, räkkä seuraksi iltanuotiolle saapuu kaivajien kumppaniksi. Saanto päivän punnitaan ja lisillä lapin suolataan. Maa vaik ois anhitonta ei laannu into kaivajien, jos koolissa vain pienikin on viiru kullankeltainen

Mäkärä, Roivainen, Lisman mutka, kaivajilla perseessä sellainen kutka, tästä se löytyy jutun juoni, jalkojen alla on kultasuoni. Saamelaiskäräjät paskaa jauhaa S.M.V:n kaivajat kultaputki taskussansa partaansa nauraa. Illalla syödään tuoretta kalaa, tammukkaa, harjusta pyydetty salaa. Tietoa mistä on saanut lihan, tiedä ei kuukkeli varmasti ihan.

Legendaa on leipäkeitto, kullankaivajan voimajuoma. Motillisen, toisenkin, ottaa porukka nuotiolla, kera muisteloiden menneitten. Vaan viikonloppu kun koittaa Raumalan Nipan mämmeli vuorostansa tarinat uudet turvista partaisista tuottaa. Siirtyvät jutut kirjoihin, kansiin, ohjeeksi kaivajien uusien.

Kvartetti tuo Lisman mutkaa jauhaa, etsii kultaa tiedot somessa pauhaa Lidvors Jussi vanhin kuppe prospektauksen kuru ukko. Harri pitkä puskee kuoppaa. Tarkastajan känniin juottaa. Löytyy lasikantisesta lakikirjasta jutun juoni auki on valtaukselle tulevaisuuden puomi. Eivät siinä hommat mene mullin mallin kun mukana on vielä Joni ja Kalle. Tutkimus tuonut on kultaa esille hyvää se tietää tuleville kesille. S.M.V:n rummut rinta rinnan olisi näky joka nostaa kullan hinnan. Kallista on harrastus jalo tyydyttää se kultakuumeen palon.

Ei käy kaivuu aina tanssin lailla, vaan joskus ollaan intoakin vailla. Niin vain pyörtyi lapio, särkyi varren ponsi, voi Harri parkaa, onnetonta, on kaivaminen nyt täysin ponnetonta. Keskikesän aurinko laske ei maille, moni lapissa uurastanut on jäänyt kultaansa vaille. Lisman mainarit mieti ei moista, kokeillaan jo kohta monttua toista. Huomisesta ei huolta kanneta, murheen ei vallata anneta. On alla kannon hippu suuri, vaskooliin se mahtuu juuri ja juuri. Valtauskin kohtasi suuren onnen, Harri sai lapioonsa uuden ponnen. Tarinoita uusia, legendaa, historiaa tulevan ajan, kentillä uusilla tehdään, piirissä väärtien vahvain.

Kultaa kaivaa joukko tämä jäljellä vanhoista jäkäläparroista on vain jämät. Meillä on sitkeys suuri jota ei toisilta löydy juuri. Kulta se on meille tärkeä juttu muille vain puoli tuttu. Lappiin suunnistamme keväällä takaisin palaamme syksyllä. Talvella mietimme muistoja kesästä. Ystäviä olemme sitä ei mikään estä.
pisara10
 
Viestit: 1
Liittynyt: 05.04.2016 19:16

Re: RUNOT JA MUUT TARINAT

ViestiKirjoittaja HannuF » 06.06.2016 08:24

Fantastinen runo.
Kiitos siitä.
Vesi valuu silmistä lukiessa.
parempi taivasalla kun tossun alla
HannuF
 
Viestit: 83
Liittynyt: 18.05.2015 15:41
Paikkakunta: Heby Ruotsi

Re: RUNOT JA MUUT TARINAT

ViestiKirjoittaja Harri.M » 06.06.2016 20:40

Kiitos vielä tätäkin kautta on se mukava Kun on mukavaa !
Harri.M
 
Viestit: 122
Liittynyt: 05.11.2013 09:56
Paikkakunta: Etelä-Pohjanmaa

Re: RUNOT JA MUUT TARINAT

ViestiKirjoittaja Pena » 29.07.2017 22:38

AUSSIKULLAN KUTSU 2017

Kuuluu kutsu aussikullan,
luokse kuuman punamullan

Taasen kaipaa sinne mieli,
missä kaikuu aussikieli

Elokuussa lähtö koittaa:
aussi kyllä skotin voittaa

Yhden kamun otan mukaan,
tunteneeko häntä kukaan?

Hän on Pekka, kaima mulle,
Sallan poika, kelpo julle

GPX:ää hänkin käyttää,
sillä kultapussin täyttää

WA Perthiin ensin lento,
siellä olo kiva, rento

Honda TRX:ät saadaan sieltä,
niillä päästään poies tieltä.

Puskas oottaa keltakulta,
ympärillään punamulta

Sitä menen sieltä hakee,
ajatuskin hirmu makee.

Kaivan kuopan, poimin kullan,
alta kuuman punamullan.

Pekka Nuutinen 29.7.2017

Kuvassa kultahippu punamullassa

Kuva
Viimeksi muokannut Pena päivämäärä 31.07.2017 09:29, muokattu yhteensä 3 kertaa
Avatar
Pena
 
Viestit: 103
Liittynyt: 21.11.2011 15:50
Paikkakunta: Siuntio

Re: RUNOT JA MUUT TARINAT

ViestiKirjoittaja Jänkäkurppa » 31.07.2017 08:33

Nimimerkki Pena, ”tunnettu suomalais-australialainen kullanetsijä” on tehnyt keskustelupalstalle hienoja runoja. Keskustelupalstalla on paljonkin kaikenlaisia hyviä tarinoita, runoja, totuuksia, yms. Kun äskettäinn tehtiin jäsenille kysely siitä selvisi että yllättävän harva jäsen lukee keskustelupalstaa ja sitäkin harvakseltaan joten monet hyvät keskustelut jäävät lukematta. Tästä minulle tuli mieleen että olisi hyvä jos Prospäkkärissä olisi sivun – pari verran poimintoja tai yhteenvetoja keskustelupalstalta. Esimerkiksi ”Poimintoja keskustelupalstalta”. Jos tarina on julkisesti laitettu keskustelupalstalle niin olettaisin että sen voi lainaten laittaa myös Prospäkkäriin.
Avatar
Jänkäkurppa
 
Viestit: 105
Liittynyt: 01.03.2011 09:36
Paikkakunta: Kittilä

Re: RUNOT JA MUUT TARINAT

ViestiKirjoittaja Kivenkääntäjä » 31.07.2017 09:10

Joo kyllähän tätä foorumia voisi mainostaa ihan linkin kera prospäkkärissä. Auttaisi varmasti asiaa.

En tiedä miten nuo poiminnot lain mukaan menee, mutta ainahan niistä poiminnoista voisi kysyä luvan kirjoittajalta. Mikäli teksti sisältää jonkin toisen tahon materiaalia, niin sen varmistaminen varmaan pitäisi pyytää muualta. Tosin jos foorumista ottaa screen shotin lehteen, niin silloin ei tarvitse kysellä mitään :lol: :lol:

Mutta kannatettava ehdotus Jänkäkurpalta.
Kivenkääntäjä
 
Viestit: 292
Liittynyt: 12.01.2015 09:42
Paikkakunta: Kempele


Paluu Yleinen keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Bing [Bot] ja 2 vierailijaa

cron