Onko kenelläkään kultalöytöä etelä-suomesta?

Kaikkea pohjakallion ja perämaiden väliltä

Onko kenelläkään kultalöytöä etelä-suomesta?

ViestiKirjoittaja Hannu55 » 08.04.2012 21:31

Onkohan kukaan huuhtonut menestyksellä etelän hiekkamaita? Kultaa on käsittääkseni kalliossa vähän joka puolella suomea, jossain enemmän, jossain vähemmän. Varmasti myös jääkausien murentamissa kiviaineksissa. Suuri osa varmaan savikerrosten alla. Mutta onko mäenrinteistä kaivettu? Pienten jokien uomia tai koskipaikkoja kokeiltu? Onko kellään palstalaisista kokemuksia?

Itse olen rumpuseulaa testatessani huuhtonut yhden peräkärrillisen salpausselän soraa. Hyppysellinen jotakin mustaa metalli-upaa jäi vaskooliin selkeästi muuta painavampana, itse arvelin sen olevan kromi- tai nikkeli-yhdistettä. Kultaa ei löytynyt.
Kullankaivaja jo vuodesta 2010
Hannu55
 
Viestit: 167
Liittynyt: 28.08.2011 20:20

Re: Onko kenelläkään kultalöytöä etelä-suomesta?

ViestiKirjoittaja joke » 09.04.2012 14:31

Muistan joskus -60 luvun puolella ,että tästä Kankaanpään läheltä eräästä hiekkamontusta ,mistä ajettiin paljon soraa ja hiekkaa ympäri maakuntaa ,olisi joku löytäny kultaa jonkinmoisen nokareen.
Ainakin siitä yleisesti puhuttiin ,vaikka en silloin vielä tällä paikkakunnalla asunukkaan vaan naapurikunnassa.
Myöhemmin hiekkamonttujen jo ehdyttyä lähistöltä löytyi melko kookas kvartsiesiintymä ,josta joku yhtiö sitä louhikin ja murskasi koristekivisepeliksi pihoihin ,oiskohan ollu tehoasfaltti tai vastaava.
Mielessä on ollut käydä aluetta tutkiskelemassa ,josko siellä olisi kullasta viitettä,mutta vielä on jäänyt käymättä.
Kultaa on kyllä löytyny myöskin täältä satakunnastakin niin,että jopa hiuttisissa on kaivuutoimintaa.
Hyviä löydöksiä ja jopa valtakunnallisesti palkittuja on tehty myös kullaalta ja lähempää Pöria ,Nakkilasta, mutta kulta on ilmeisesti kallioperässä tai irtolohkareissa .
Olettas kyllä olevan myöskin maaperässä,mutta lieneeköhän kukaan tehny tarkempia tutkimuksia.
joke
 
Viestit: 22
Liittynyt: 30.03.2011 06:01

Re: Onko kenelläkään kultalöytöä etelä-suomesta?

ViestiKirjoittaja Hannu55 » 09.04.2012 18:53

Mitenkähän yleensäkin soraharjut, joita jääkauden sulamisvedet ja jään liikkuminen ovat muodostaneet? (Huonosti muotoiltu lause) Kuvittelen niissäkin kallioissa, jotka tuolloin ovat kuluneet ja murentuneet moreeniksi, olleen ainakin paikoitellen myös kultahippuja. Ovatko nuo hiput nyt todennäköisimmin harjun pintasorassa, tasaisesti koko soraharjussa, harjun pohjasorassa vai jossain aivan muualla. Veikkaan, että ainakin vanhoilla merenpohja-alueilla iso osa hipuista on paksun savikerroksen alla.
Mutta sellaiset paikat. joissa savikerrosta ei ole, voisivat olla kiinnostavia. Ellei sitten heti saa kahelin maineen, jos etelässä alkaa kultaa huuhtoa...
Kullankaivaja jo vuodesta 2010
Hannu55
 
Viestit: 167
Liittynyt: 28.08.2011 20:20

Re: Onko kenelläkään kultalöytöä etelä-suomesta?

ViestiKirjoittaja Kulta-Antti » 09.04.2012 19:38

Pakko oli rekisteröityä, olen itsekin katsellut karttoja sillä silmällä että mihin sitä olis voinut kerääntyä kultaa, juuri eteläsuomesta...
Eniten mietityttää laki-jutut. Jos vaikka löydät /löydän kultaa, teen valtauksen, niin wikipedia http://fi.wikipedia.org/wiki/Valtaus_%28talousoikeus%29
sanoo että maanomistajille pitää maksaa heidän vaatima korvauksensa. Sehän on selvää ettei kukaan anna ilmaiseksi kultaa mailtaan, mutta eikös tuossa ole riski että vaativat niin suuria korvauksia jotta parempi jättää kaivamatta?
Mikäli se on noin, niin mitä valtio vaatii mailtaan kultaa kaivavilta korvaukseksi?
Onko ennakkotapauksia?
Käsittääkseni näytteitä saa mennä ottamaan jokamiehen-oikeudella, mutta kuinka paljon on näyte? Iso saavillinen 10m välein?

T:Antti
Kulta-Antti
 
Viestit: 3
Liittynyt: 09.04.2012 19:31

Re: Onko kenelläkään kultalöytöä etelä-suomesta?

ViestiKirjoittaja Hannu55 » 09.04.2012 22:11

Olen omalta kohdaltani miettinyt niin, että jos löytyy kiinnostava paikka, niin etsin maanomistajan, ja pyrin sopimaan etsintäluvasta. Kyllä siitä jotakin voisi maksaakin. En aio kaivaa hampaat irvessä, ja jos jotakin sattuisi löytymään, niin kyllähän siitä maanomistajalle kai jotain kuuluisi korvata. Kalliiksi minulle tulevat Lapinreissutkin, vaikka jäsenetuvaltauksilla kaivankin. Jos rahat riittäisi, voisi mieleisen maapalan yrittää ostaa ostaa ennen kaivuuta. Ei tulisi riitaa maanomistajan kanssa. Jos palsta ei pidemmänpäälle miellyttäisi,niin myyntiin, ja uusi tilalle. Siis noin haaveissani.
PS. Uusi kaivoslaki astui voimaan äskettäin, 2011? Oliko linkkisi siihen, vai vanhaan kaivoslakiin?

Mutu vastauksena näytteenotosta sanoisin pikemminkin ämpärillinen 10 m välein. Oleellista on varmaan jälkien peittäminen. Älä jätä jyrkkäreunaista kuoppaa, ja nosta turpeet takaisin paikalleen, niin ainakin vähemmän tulee sanomista.
Kullankaivaja jo vuodesta 2010
Hannu55
 
Viestit: 167
Liittynyt: 28.08.2011 20:20

Re: Onko kenelläkään kultalöytöä etelä-suomesta?

ViestiKirjoittaja jomsa » 10.04.2012 08:24

Näin äkkiseltään sen mitä olen glaciofluviaalisista prosesseista lukenut ja placerkullan esiintymisestä oppinut. Kaikenmaailman salpaus-selistä ja muista soraharjuista en odottaisi kultaa löytyvän. Ainoa mitä keksin äkkiseltään on jokilaaksot ja kaikenlaiset uomat joiden kautta on virrannut paljon vettä ja sitämyötä sedimenttiä.

Ja heittääkseni oman nappulani keskusteluun vielä, muistan kuulleeni joskus että aivan Mikkelin keskustasta on löydetty kallioperästä kultaa. En tosin saa kirveelläkään mieleeni, että mistä tämän kuulin.
Luovuuden lähteillä - http://www.innokaltio.fi
eMail:etu.suku at gmail
Kaarrepankki - Lemmenjoki
Kullanhuuhdontaa vuodesta 1990
Avatar
jomsa
 
Viestit: 146
Liittynyt: 04.03.2011 01:06
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: Onko kenelläkään kultalöytöä etelä-suomesta?

ViestiKirjoittaja jovisaku09 » 10.04.2012 11:35

Niin täällä satakunnan ja pirkanmaan rajamaillta on tehty ja löydetty lupaavia kultaesiintymisiä kiintokallioista. Kullan hinta on kaksinkertaistunut ja yhtään kaivosta ei ole syntynyt.
Lähisukulaisellani on sellaista maata mistä paikoin löytyy sellaisia hiekkasuonia mistä on seulomatta saaanut oikein hyvää muuraushiekkaa. Kyntäessäkin jostakin kohtaa poeltoa puhkeaa sellainen hiekkasuoni.
Perimätieto kertoo että alueelta olisi joku löytänyt irtokultaa isohkon palasen. Luulisi että tämä olisi kirjattu johonkin tilastoon? Mutta ainakin 25 - 1930 luvulla siitä on asukas perheineen muuttanut amerikkaan, niin olisiko tieto mennyt mukana?
Silmämääräisesti olen tuosta hiekasta löytänyt kissankultaa, mutta sitä itteensä ei ole sattunt tuleen lapiooni.
Saattaa olla että sitä ajetaan ensikesänä taas Kutturan tietä. Ei kullantakia, mutta sen lapissa olemisen ihanuuden vuoksi. Kaippa sitä sitten isommat kokkareet silti ottaa mukaansa jos kohdalle sattuu.
Sais sitten laitaa hautakiveen että "kullankaivelija", olis ainakin ensimmäinen titteli näillä etelän hautuumailla, tällä seudulla ja onhan ne nimet useasti pinnoitettu pohjamaalin päälle lehtikullalla. :D :lol:
jovisaku09
 
Viestit: 44
Liittynyt: 23.03.2011 22:03

Re: Onko kenelläkään kultalöytöä etelä-suomesta?

ViestiKirjoittaja Kulta-Antti » 10.04.2012 18:45

Jokien varrelta ajattelin koklailla. Ehkäpä etelästä liian epätodennäköistä. Mutta mikäs sen kullan olis pelkästään lappiin taikonu? Afrikastakin löytyy kultaa... Hulluksihan siinä tulee leimattua, viimeistään jos joku kysyy.
Ois vaan paljon helpompaa päästä lainoista eroon jos kultaa hyvin löytyisi...
Kulta-Antti
 
Viestit: 3
Liittynyt: 09.04.2012 19:31

Re: Onko kenelläkään kultalöytöä etelä-suomesta?

ViestiKirjoittaja Hannu55 » 10.04.2012 20:16

"]Niin täällä satakunnan ja pirkanmaan rajamaillta on tehty ja löydetty lupaavia kultaesiintymisiä kiintokallioista. Kullan hinta on kaksinkertaistunut ja yhtään kaivosta ei ole syntynyt."

Pari kuukautta sitten tapasin Helsingissä entisen kullankaivajan. Oli 80-luvulla ollut Laanilan tienoilla kaivamassa. Hän oli teettänyt maalämpökaivon viime kesänä. kallion porauksessa oli kuulemma ollut selviä kultahippuja 110 m kohdalla kivitangoissa.

"Näin äkkiseltään sen mitä olen glaciofluviaalisista prosesseista lukenut ja placerkullan esiintymisestä oppinut. Kaikenmaailman salpaus-selistä ja muista soraharjuista en odottaisi kultaa löytyvän. Ainoa mitä keksin äkkiseltään on jokilaaksot ja kaikenlaiset uomat joiden kautta on virrannut paljon vettä ja sitämyötä sedimenttiä."

Otetaan ajatusleikki: Esim. Lahden pohjoispuolella on sellaista peruskalliota, joka voi sisältää kultaa. Jos Jääkausi on murentanut siitä kalliota 10 miljoonaa tonnia moreeniksi, niin missä mielestänne kultahiput ovat nyt? Ottaen huomioon että jään mukana on kulkenut jopa kymmenien tonnien painoisia siirtolohkareita. Lisäksi tiedämme, että jääkauden sulamisvaiheessa jäätikön reuna on ollut salpausselän tienoilla joitakin satoja tai tuhansia vuosia. Lisäksi sen aikainen itämeri on aaltoillut myös salpausselkää vasten pitkän ajan ennen kuin on vetäytynyt maan kohoamisen myötä. Siis missä hiput?
Kullankaivaja jo vuodesta 2010
Hannu55
 
Viestit: 167
Liittynyt: 28.08.2011 20:20

Re: Onko kenelläkään kultalöytöä etelä-suomesta?

ViestiKirjoittaja jomsa » 11.04.2012 08:27

vastaus ajatusleikkiin: osa siitä on varmastikin salpausselän moreenissa. En sitä lähtisi kieltämään. Mutta en silti lähtisi sieltä etsimään sillä salpausselän moreeni on vain siirtynyttä maata eikä ole "rikastunut" missään vaiheessa. Eli kultaa olisi mutta kuutio pitoisuus olisi mität todennäköisesti. Ja sitä myötä löytö todennäköisyys pieni.
Luovuuden lähteillä - http://www.innokaltio.fi
eMail:etu.suku at gmail
Kaarrepankki - Lemmenjoki
Kullanhuuhdontaa vuodesta 1990
Avatar
jomsa
 
Viestit: 146
Liittynyt: 04.03.2011 01:06
Paikkakunta: Rovaniemi

Seuraava

Paluu Yleinen keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron