Kullankaivuuta Itä-Lapissa

Kaikkea pohjakallion ja perämaiden väliltä

Kullankaivuuta Itä-Lapissa

ViestiKirjoittaja pikkue » 15.12.2015 08:11

Hei,

Itselläni on kultakuume vaivannut jo noin vuoden verran ja ajattalinkin sitten ensi kesänä tonkia hieman maata.Suvulla on maata itä-lapissa, joten ensimmäisen kesän ajattelin harjoitella "omallamaalla" :!: .
Yleensä itä-lapista ei niin hirveästi mainita kullan yhteydessä, vaikka Tuntsalla onkin muutama valtaus. Siispä ois mukava tietää, että onko kellään kokemuksia löytyykö savukoski - salla alueelta kulta viitteitä. Alueelta löytyy kyllä vaikka minkälaista nyppylää ja jos jonkinmoista märkää puroa/jokea. Gtk:n tutkimuskartat antoivat ihan hyvän kuvan moreenin kultapitoisuuksista, mutta sehän ei kerro koko totuutta. :)

-e
Avatar
pikkue
 
Viestit: 1
Liittynyt: 15.12.2015 07:40

Re: Kullankaivuuta Itä-Lapissa

ViestiKirjoittaja Jänkäkurppa » 15.12.2015 09:47

Enpä tiedä Itä-Lapin huuhdontakulta-alueista juuri muuta kuin Tuntsan alueen ja että Kuusamossakin on ollut sorassa kultaa. Kun avataan Tukesin valtauskartta ja laitetaan kohtaan ”Kattatasot” sopivasti rukseja malminetsintälupa-alueille, yms, jotta ei mennä muitten alueille, huomataan että Saijan, Tanhuan, Tulppion ja Tanhuan välisellä alueella on muutama tuhat neliökilometriä vapaasti tutkittavaa aluetta. Tietenkin pitää yksityisiltä olla lupa. Metsähallitukselta ei tarvita lupaa, ilmoitus riittää. Ilmeisesti kuitenkin pitää olla pienempi alue kuin yllä mainittu.
Tukesin kaivosrekisterin karttapalvelu: http://gtkdata.gtk.fi/kaivosrekisteri/

Minäkin olen etsinyt Itä-Lapista kultaa kartoilta monta kertaa, esimerkiksi Savukosken eteläosassa Purkkivaarasta itään virtaavia Kuoskunojan latvapuroja. Kun avaatte GTK:n varjostetun karttasivun, näette helposti ne alueet, missä jääkauden jälkeiset voimakkaat virtaukset ovat tehneet syviä uurteita, kuljettaneet soraa ja jättäneet toivottavasti kultaa virtauspaikkojen sisämutkiin.
GTK:n varjostettu kartta, ruksi kohtaan Karttatasot / Varjostettu korkeusmalli: http://gtkdata.gtk.fi/Maankamara/

Tietenkin on pirullista että paperityön jälkeen pitää lähteä etsimään ja tekemään tutkimuksia. No, saattaapi se tutkiminen olla usein antoisampaa kuin karttatyöt tai sitten kullanhuuhdontaluvan saamisen jälkeen tehtävä armoton kaivutyö. Kartalla hyvännäköinen paikka ei sano mitään. Kuka osaisi pelkän kartan perusteella uskoa että esimerkiksi Vuotson länsipuolella, lähes tasaisella alueella on kultaa.
Avatar
Jänkäkurppa
 
Viestit: 105
Liittynyt: 01.03.2011 09:36
Paikkakunta: Kittilä

Re: Kullankaivuuta Itä-Lapissa

ViestiKirjoittaja aar1pne » 15.12.2015 10:53

Jänkäkurppa valaisikin asiaa hyvin .
Savukosken ja Soklin välillä on neljä tutkittua kalliokulta aihetta joissa on tehty paljon syväkairausta.
Tietysti jääkausi on kultaa levittänyt maastoon näistä esiintymistä jopa rikastuneena jokiin ja puroihin.
Gtk:n moreeninäytteissä kulta tulee selvästi näkyviin ja sehän on tärkeä viite heille kun haetaan kairauspaikkoja.

Kalliokulta hiput on yleensä niin pieniä että ilman suurennusta on vaikea löytää niitä vaskoolista.
aar1pne
 
Viestit: 122
Liittynyt: 06.04.2011 14:14


Paluu Yleinen keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron