Kultauutisia

Kaikkea pohjakallion ja perämaiden väliltä

Kultauutisia

ViestiKirjoittaja VJO » 05.02.2017 12:22

Aurion Resources julkaisi mielenkiintoisia uutia Kaaresselän-Kaarestunturin seudulta. Karkeaa kultaa lohkareissa.
http://www.aurionresources.com/s/newsre ... tID=777177
VJO
 
Viestit: 6
Liittynyt: 12.02.2015 18:06

Re: Kultauutisia

ViestiKirjoittaja Kivenkääntäjä » 05.02.2017 14:59

Melekosta, siinä saattaa sinipukunen älähtää :roll:
Kivenkääntäjä
 
Viestit: 292
Liittynyt: 12.01.2015 09:42
Paikkakunta: Kempele

Re: Kultauutisia

ViestiKirjoittaja aar1pne » 05.02.2017 15:58

VJO kirjoitti:
Aurion Resources julkaisi mielenkiintoisia uutia Kaaresselän-Kaarestunturin seudulta. Karkeaa kultaa lohkareissa


Tuo kieli ei suju. Kysymys lienee lohkare analyyseista , ns: palanäytteistä siis ei kairanäytteistä. Johan tuollaisista hippuryppäistä tulosta tulee. Siinä sen näkee Kvartsi on kullan äiti , harvoin näkee valkokvartsissa kultahippuja . Yleensä jos kulta on karkeana ja näkyvänä juonet on kapeita massat jää pieniksi.
aar1pne
 
Viestit: 122
Liittynyt: 06.04.2011 14:14

Re: Kultauutisia

ViestiKirjoittaja Kivenkääntäjä » 05.02.2017 17:20

Ei ole kaira-/porausnäytteitä. Irtokivinäytteistä puhuvat, eli tulokset saattaa heittää kuten kultamiehillä aikanaan... joskus 1900 luvun alussa :roll:
Kivenkääntäjä
 
Viestit: 292
Liittynyt: 12.01.2015 09:42
Paikkakunta: Kempele

Re: Kultauutisia

ViestiKirjoittaja Jänkäkurppa » 05.02.2017 18:22

KULTAA, KULTAA, KULTAA KAARESTUNTURISSA JA VÄHÄN MUUALLAKIN.

Hakusanalla kulta ja Kaarestunturi löytyy vanhoja kaarestunturin raportteja netistä
GTK:n enlanninkielinen karttapalvelu, missä on raportteja http://gtkdata.gtk.fi/mdae/index.html
Kaivosrekisterin karttapalvelu http://gtkdata.gtk.fi/kaivosrekisteri/
Kansalaisen karttapaikka https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/
Retkikartta – Metsähallitus http://www.retkikartta.fi/index.php

Kittilässä asuvana olen useamman kerran tehnyt pieniä retkeilyjä Sodankylän puolelle Kaarestunturin maastoon. Alue on vähäisessä retkeilykäytössä ja Metsähallituksen retkikartasta on poistettu osa vielä viime vuonna karttaan merkityistä pienistä laavuista. Saattavathan ne siellä ollakin vaikkei niitä näy kartalla. Toinen pieni laavu oli Kansalaisen karttapaikan Ristilaen R-kirjaimesta 500 m pohjoiseen kivirakan jyrkän rinteen reunassa ja toinen oli Ovijängänpakkulat-sanan O-kirjaimesta 200 m länteen. Kartalle on vieläkin merkitty alueella yksi autiotupa ja yksi laavu.

Mikään ei ole niin viisasta kuin jälkiviisaus. Monta kertaa olen ihmetellyt Kaarestunturista pohjoiskoilliseen kallistuvia rinteitä ja valtion mailla olevaa Kylmäojaa, mikä haarautuu kahteen osaan ennen Sattaseen yhtymistä. Alue on pääosin valtion mailla ja vapaa vallattavaksi. Onko siellä kultaa huuhdottavaksi on eri asia. Valtion maat ja vapaat alueet on syytä tarkistaa ennen lupahakemusta. Minä taidan pysyä Nenosenojalla mutta ehkä joku ottaa vinkistä kiinni ja käy tutkimassa paikkoja.

Toinen vinkki kullanhuuhdontapaikasta on Ivalojokeen luoteesta virtaavan Hammasjoen mutkassa noin 1 km päässä Ivalojoesta.
Iisakki K. ja Seppo H. kaivoivat siellä olevalla valtauksellaan parina vuonna noin vv 1992-1993. Iisakki on kertonut paikasta jo parikymmentä vuotta sitten ja viimeksi taas laivaristeilyllä. Kuulemma Onsajoessakin oli kullan merkkejä. Iisakin ja Sepon kaivupaikalla oli ollut kuulemma vanha lahonnut ränni, joten siellä on kaivettu aiemminkin. Saivat ainakin 0.2 g hippuja mutta muuta en määristä tiedä. Hammasjoki kuuluu Hammastunturin erämaa-alueeseen. Onsajoen alue on ehkä yhteismetsäaluetta, selvitettävä. Metsäautotien päästä on Hammasjoen mutkaan noin 2.5 km ja metsäkoneen uran päästä noin 600 m. Tässä nyt on toinen kullanhuuhdontapaikkavinkki.

Muutamia vuosia sitten kävelin puoliskoni kanssa metsäautotien päästä Hammasjoelle ja sen suulle Ivalojoelle. Emme etsineet erityisesti Iisakin kaivupaikkaa mutta jossain oli pieniä vanhoja kaivujälkiä. Paluumatkalla oikaisimme Hammasjoen suusta metsäautotien päähän Hammaskankaan kautta. Kankaalla näkyi vielä selvästi aika suora kulku-uran paikka, missä aikanaan on ollut ratsu- ja kärrytien paikka Kyrön kylästä Kultalaan. Risteilyllä Seppo J muisteli että jossain vanhassa kartassa on ratsutie merkitty. Nykyisissä kartoissa ei uraa ole merkitty eikä sitä näy ilmakuvissa. Kyseisen reitin voisi hyvinkin merkitä maastoon ja kartalle uudestaan osaksi Inarin kultahistoriaa.

Kun ensimmäisen kerran kuulin Roivaisen kulta-alueesta vajaa kymmenen vuotta sitten, kävin minäkin siellä hieman kävelemässä ja tutkimassa. Vaskoolia ei ollut mukana mutta jälkeenpäin tein kartalle monet, monet valtauskarttahahmotelmat. Erityisesti suunnittelin Lismanpalossa erästä pientä mäkeä ja sen ympärillä kehänä olevaa virtausnotkoa omakseni. Monena vuonna tein kartan ja merkkasin koordinaatit mutta en lähettänyt lupahakemusta kuitenkaan. Syksyllä huomasin että Antti P oli vallanut minun alueeni.

Voi, voi, olkoon. Jälkiviisaus on sitä parasta viisautta.

EI MUUTA KUIN KULTAA HUUHTOMAAN
Avatar
Jänkäkurppa
 
Viestit: 105
Liittynyt: 01.03.2011 09:36
Paikkakunta: Kittilä

Re: Kultauutisia

ViestiKirjoittaja aar1pne » 06.02.2017 20:17

Gtk on tutkinut Kaarrestunturin aluetta useana vuotena 80 luvunlla. Lohkarenäytteissä silloin jo löytyi näkyvää kultaa. Myös vaskausessa parhaissa näytteissä löytyi kymmeniä pieniä hippuja vähän joka puolelta. Siellä syväkairattiin muutama reikä mutta heikoin tuloksin. Tästä on raportti gtk:n arkistossa Ilkka Härkösen nimellä ja suomen kielellä
aar1pne
 
Viestit: 122
Liittynyt: 06.04.2011 14:14

Re: Kultauutisia

ViestiKirjoittaja matson » 07.02.2017 16:46

Jänkäkurpalle kiitokset hyvistä vinkeistä.
matson
 
Viestit: 95
Liittynyt: 27.03.2011 13:02
Paikkakunta: sotkamo

Re: Kultauutisia

ViestiKirjoittaja Jänkäkurppa » 07.02.2017 18:38

Kun kirjoitin Kaarestunturista ja Kylmäojasta muutamapäivä sitten, ei valtauskartoissa ollut vielä merkittynä 24.1.2017 päivättyä malminetsintälupa-aluetta Kiimalaen kohdalla, mikä peittää osan Kylmäojasta. Nyt siellä on Aurion Resources Oy tutkimassa. Vain kylmäojan alaosan haarat ovat vapaina. Haarat yhtyvät uudestaan ennen Sattasta.
Avatar
Jänkäkurppa
 
Viestit: 105
Liittynyt: 01.03.2011 09:36
Paikkakunta: Kittilä

Re: Kultauutisia

ViestiKirjoittaja Kivenkääntäjä » 04.08.2017 21:59

Jänkäkurppa kirjoitti:
Toinen vinkki kullanhuuhdontapaikasta on Ivalojokeen luoteesta virtaavan Hammasjoen mutkassa noin 1 km päässä Ivalojoesta.
Iisakki K. ja Seppo H. kaivoivat siellä olevalla valtauksellaan parina vuonna noin vv 1992-1993. Iisakki on kertonut paikasta jo parikymmentä vuotta sitten ja viimeksi taas laivaristeilyllä. Kuulemma Onsajoessakin oli kullan merkkejä. Iisakin ja Sepon kaivupaikalla oli ollut kuulemma vanha lahonnut ränni, joten siellä on kaivettu aiemminkin. Saivat ainakin 0.2 g hippuja mutta muuta en määristä tiedä. Hammasjoki kuuluu Hammastunturin erämaa-alueeseen. Onsajoen alue on ehkä yhteismetsäaluetta, selvitettävä. Metsäautotien päästä on Hammasjoen mutkaan noin 2.5 km ja metsäkoneen uran päästä noin 600 m. Tässä nyt on toinen kullanhuuhdontapaikkavinkki.Nousipa tuossa yksi päivä tämäkin kummittelemaan mieleen ja pitihän se eilen kävästä katsomassa huvikseen. Paikalta kyllä löytyy muutamia rännin pätkiä, jokin sortunut laavu/kota systeemi, sekä leiri jossa on saunan raato, piha parilla pöydällä & 6 tuolilla + WC. Kaivuu jälkiä tosin ei ollut paljoa, suoraan sanottuna hirveän vähän jotta voisi sanoa, että paikalla olisi oikeasti kaivettu kultaa nimeksikään. Lähinnä vain Hammasjoen uurtamia seinämiä jotka ovat sortuneet ja vanhoja uomia.

Pannuttelin parit näytteetä, mutta tulokset olivat pyöreän nollan verran. Tosin myönnän kyllä etten tehnyt kunnon monttuja jne vaan aika pintasoria tai uurteita, mutta parhailta paikoilta joissa olen käynyt tutkimuksilla yms merkit löytyy vastaavalla tavalla helposti.

En sano etteikö alueella kultaa ole, mutta erikoiselta kuulostaa että noilla merkeillä sieltä suuria olisi löydetty, edes 0,2g (lähinnä kaivausten vähäisyyden vuoksi). Alue on sikäli kyllä mielenkiintoinen, että terassia löytyy jonkin verran ja vanhoja/tulvauomia on myös kohtuudella. Jos joku jaksaa niin kannattaa käydä kunnolla montuttamassa muutamasta kohtaa ja katsoa mikä on tulos. Ehkäpä vielä itse käyn paikkaa tarkastelemassa joskus tulevaisuudessa ellei joku valtaa tätä ensin.

Samalla matkalla tuli pyörähdettyä Nuovakkojoella joka on hyvin samanlainen kuin Hammasjoki. Täältä en näytteitä ottanut, mutta mielenkiintosia paikkoja sielläkin.
Kivenkääntäjä
 
Viestit: 292
Liittynyt: 12.01.2015 09:42
Paikkakunta: Kempele


Paluu Yleinen keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron