Kullan alkuperä?

Kaikkea pohjakallion ja perämaiden väliltä

Kullan alkuperä?

ViestiKirjoittaja Hannu55 » 10.08.2017 13:45

Juuri äsken tuli Yle Teemalta amerikkalainen tiede/opetus dokumentti "Värejä Etsimässä". Siinä, monen muun ohella, puhuttiin kullan väristä. Maan päällisten hippujen syntyperäksi kerrottiin ainoastaan meteoriittien iskeytyminen maanpintaan. Tuohan selittäisi monia asioita. Esim. silloin, kun maapallo oli muotoutumassa, vielä kauttaaltaan sulaa massaa, niin raskaimmat metallit ovat tietysti hakeutuneet maapallon ytimeen, kevyenpien kiviainesten muodostaessa pintakerroksen. Mutta meteoriitit koostuvat samoista alkuaineista, kuin maakin. Meteoriittien iskeytyessä maan pintaan valtavalla nopeudella, ne murskautuvat, ja sirpaleet lennähtävät lähiympäristöön. Myös ne kultahiput. Ja mitä suurempi meteoriitti, sitä suurempia kimpaleita se on voinut sisältää. Josko Austraaliaan on joskus osunut vähän isompi, kuin tänne meille? Ja että kultahippuja löytyy yleenä vain joiltakin alueilta, ei joka paikasta.

Toinen teoria meille kerrottiin mm.Kultaristeilyllä tammikuussa. Sen mukaan syvät pohjavedet huikeissa paineissa, ja lämpötiloissa, etenkin happamina, liuottavat metalleja mukaansa, ja kuljettavat niitä myös mukanaan, joskus myös lähemmäksi maan pintaa. Ja kun paine sekä lämpötila laskevat, metallit alkavat kiteytyä möykyiksi. Maan pinnan lähellä taas eroosio, sateet, tuulet, jääkaudet, vesivirrat paljastavat niitä, happi ja rikkiyhdisteet muuttavat epäjaloja metalleja mineraaleiksi, malmeiksi. Jalometallit, esim kulta ja platina, sen sijaan säilyvät hippuina, tai jopa kimpaleina. Myös kalliokulta selittyisi parhaiten vesivirroilla.

Kumpiko teoria mahtaa nykyisin olla yleisempi, todennäköisempi?

Tässä linkki kyseiseen ohjelmaan:

https://areena.yle.fi/1-3364339
Kullankaivaja jo vuodesta 2010
Hannu55
 
Viestit: 167
Liittynyt: 28.08.2011 20:20

Re: Kullan alkuperä?

ViestiKirjoittaja Mercury » 11.08.2017 10:31

Netflixistä löytyy mielenkiintoinen sarja. Muistaakseni maapallon syntymä tms.

Siinä tosiaan käsiteltiin aurinkokuntamme sekä planeettojen syntyä. Meteoriitit ja asteroidit ovat toimineet "massantuojina" planeetoille ja nuo ovat tuoneet pallollemme x määrän alkuaineita jotka ovat painonsa ja tiheytensä ansiosta kerrostunut eri syvyyksiin. Maapallohan on tosiaan ollut sulaa magmaa ja painovoima on tehnyt pallosta täysin pyöreän. Uskoisin että kaikki alkuaineet ovat olleet x syvyydessä ja vasta seismisen aktiivisuuden alkaessa ja alkuaineet ovat alkaneet nousta kohti pintaa. Jokainen mäki ja nyppylähän on enemmän ja vähemmän maankuoresta noussut joten uskoisin sen produktion aikaan myös alkuaineiden päätyneen vuoriin. Miljoonien vuosien rapautuminen, ilmaston muutokset ja jääkaudet sitten kuljetelleet ja muovailleet sekä hajottaneet kultaa, hopeaa platinaa yms alkuaineita ympär mualimaa :)

En tiedä onko vallitseva teoria mutta kävisi minun järkeen :)
Avatar
Mercury
 
Viestit: 146
Liittynyt: 16.09.2012 21:36

Re: Kullan alkuperä?

ViestiKirjoittaja Hannu55 » 11.08.2017 11:30

Vielä tuosta ajatusmallista. Maapallohan lienee syntynyt aurinkoa kiertävistä meteoriiteista, ja asteroideista, miljardien vuosien aikana tapahtuneista yhteentörmäyksistä. Törmäysten valtava liike-energia on muuttunut lämpöenergiaksi, ja pallo on ollut lähes pintaa myöten sulaa massaa. Myös radioaktiivisten alkuaineiden hajoaminen on ylläpitänyt kuumuutta. Pyöreä muoto on massojen vetovoiman tulosta. Kuitenkin lämpöenergiaa säteilee jatkuvasti avaruuteen, pinta on jäähtynyt, ja maan kova kuori paksuuntunut. Meteoriitti, ja asteroidi-pommituskin on vähentynyt, mutta ei ole loppunut kokonaan. Hyvinkin voi olla vaikka 1-1000 miljoonaa vuotta sitten, kilometreistä sataan kilometriin halkaisijaltaan olevia murikoita, törmännyt palloomme, tuoden alkuaineita, mm. kultaa mukanaan. Valtaisia kraatereita on syntynyt, ja sirpaleita levinnyt vaikka kuinka laajalle, mutta ne eivät välttämattä enää ole lävistäneet kovaa kuorta, vaan jääneet maan pinnalle. Huuhdontakokoiset, ja isommat kimpaleet VOISIVAT olla noin selitettävissä. Samoin Australian jättilohkareet voisivat olla juuri näitä viimeiseksi tulleita, jotka ovat tulleet vasta maankuoren kovettumisen jälkeen.

Seurataan, mitä tiede ja tutkimus tuovat tullessaan.
Kullankaivaja jo vuodesta 2010
Hannu55
 
Viestit: 167
Liittynyt: 28.08.2011 20:20

Re: Kullan alkuperä?

ViestiKirjoittaja Hardyman » 11.08.2017 12:29

Hannu55 kirjoitti:Vielä tuosta ajatusmallista. Maapallohan lienee syntynyt aurinkoa kiertävistä meteoriiteista, ja asteroideista, miljardien vuosien aikana tapahtuneista yhteentörmäyksistä. Törmäysten valtava liike-energia on muuttunut lämpöenergiaksi, ja pallo on ollut lähes pintaa myöten sulaa massaa. Myös radioaktiivisten alkuaineiden hajoaminen on ylläpitänyt kuumuutta. Pyöreä muoto on massojen vetovoiman tulosta. Kuitenkin lämpöenergiaa säteilee jatkuvasti avaruuteen, pinta on jäähtynyt, ja maan kova kuori paksuuntunut. Meteoriitti, ja asteroidi-pommituskin on vähentynyt, mutta ei ole loppunut kokonaan. Hyvinkin voi olla vaikka 1-1000 miljoonaa vuotta sitten, kilometreistä sataan kilometriin halkaisijaltaan olevia murikoita, törmännyt palloomme, tuoden alkuaineita, mm. kultaa mukanaan. Valtaisia kraatereita on syntynyt, ja sirpaleita levinnyt vaikka kuinka laajalle, mutta ne eivät välttämattä enää ole lävistäneet kovaa kuorta, vaan jääneet maan pinnalle. Huuhdontakokoiset, ja isommat kimpaleet VOISIVAT olla noin selitettävissä. Samoin Australian jättilohkareet voisivat olla juuri näitä viimeiseksi tulleita, jotka ovat tulleet vasta maankuoren kovettumisen jälkeen.

Seurataan, mitä tiede ja tutkimus tuovat tullessaan.


Ajatusmallina toimii mutta se ei selitä kullan alkuperää, vain sen kulkeutumista siis vapaan kullan. Kalliokullan selittäminen on sitten vielä vaikeampaa?

Kultaako olisi vain komeetoissa ja isoissa meteoriiteissä joiden törmäyksissä sitä olisi päätynyt maahan, miksei sitä olisi ollut siinä pölyssä, josta planeettakunta on muodostunut. Sama koskee tietysti myös vettä!
Mielestäni täällä esiintyvä, rikastunut kulta on seurausta kallioiden/vuoristojen rapautumisesta sekä jääkausista ja niiden aiheuttamista suurista virroista, joissa maamassat ovat liikkuneet pitkiäkin matkoja? Pienemmätkin virrat ovat kuljettaneet massoja tuhansia vuosia ja näin rikastaneet kultaa tiettyihin paikkoihin.

Alkuräjähdyksen jälkeen, syntyivät kevyet alkuaineet, joista laajentumisen yhteydessä syntyivät "jättiläistähdet" . Vasta sitten kun nämä paloivat loppuun ja räjähtivät, syntyivät raskaat alkuaineet, kuten kulta mutta tälläkään ei voida selittää sitä, miksi kulta on niin harvinainen koko maailmankaikkeudessa?

Timantit syntyvät Kratoneissa, joiden alaosat ovat syvällä ja kovassa paineessa, jospa kulta olisi, jonkin vastaavan toiminnan tulos, koska samoilta alueilta mutta pinnasta löytyy kultaa? Ajatuksena...se selittäisi harvinaisuuden.

Noita sadan kilometrin lävistäjältään olevia pikkuplaneettoja ei ole törmännyt maahan enää miljaardeihin vuosiin, koska se olisi mennyt kuoren läpi ja tuho olisi ollut täydellinen. En tiedä onko kyseisiä törmäyksiä ollut koskaan sen jälkeen kun maa muodostui lopulliseen asuunsa? Selityksiä maapallon ja planeettakunnan synnystä on useita ja osa selityksistä, hylkää jopa fysiikan!
Hardyman
 
Viestit: 84
Liittynyt: 05.07.2016 12:05

Re: Kullan alkuperä?

ViestiKirjoittaja Kivenkääntäjä » 11.08.2017 12:34

Ikävä kyllä jenkit tykkää kaikesta yliluonnollisesta ja sitä kautta myös hölynpölystä. Tuo meteoriitti teoria ei ainankaan minusta toimi kovinkaan nykyisen huuhdontakullan suhteen. Se miksi se ei toimi, on puhtaasti kullan ilmestyminen erialueilla. Jopa alueilla joissa ei tiettävästi ole kultaa mutta on meteoriittien jälkiä ja tai alueita joissa on kultaa muttei meteoriittien jälkiä. Samoin myös se miten monessa paikassa nämä huuhdontakullat on rikastuneet melkeenpä tiettyihin laaksoihin jne, meteoriitti teoria on liian sattumanvarainen ja rapautumisteoria on todistettu ja huomattavan mahdollinen siihen nähden.
Meteoriiteillä rikastunut huuhdontakulta, olisi moneen kertaan todennäköisesti huuhtoutunut meriin sillä riittäviä jälkiä ympäristössä ei ole. Mikäli myös meteoriitti tippuisi jäätikölle, niin edelleen (jos jäätikön paksuutta on tarpeeksi) jäätikön liikkeet olisi luultavasti sen vienyt mennessään. Näin ajateltuna alhaalta päin tullut kulta olisi järkeen käypää helpommin kuin ylhäältä satanut. Vastaavasti jos meteoriitti olisi tullut kun ulkokuori on jäähtymässä tai sulaa niin se olisi painunut jo ytimeen muiden mukana.

Kannattaa myös katsoa jenkkien karttaa missä näytetään missä paikoissa heillä huuhdotaan kultaa. Nopeasti huomaatte, että jenkeissä harrastetaan kullan huuhdontaa yllättävän laajasti läpi maan nykistä losiin, Alaskasta puhumattakaan.

Onhan maapallon sydämmessä sulaa kultaa sen verran, että sen on laskettu riittävän maapallon päälystämiseenkin useamman metrin verran. Tosin eihän tätäkään ole todistettu, sillä se ydin voisi ihan hyvin olla myös platinaa tai jotain muuta koska suhdeluku kulta/platina on vain 19,3/20,38, eli mahtuu laskennan virhemarginaaliin heittämällä.

Komppaan siis Mercuryä syntyteoriasta, mutta me voidaan olla väärässäkin :lol: 8-)
Kivenkääntäjä
 
Viestit: 292
Liittynyt: 12.01.2015 09:42
Paikkakunta: Kempele

Re: Kullan alkuperä?

ViestiKirjoittaja Hardyman » 11.08.2017 13:30

Jospa se maan ydin olisi kuitenkin pääasiassa Rautaa ja Nikkeliä? Vieläpä kiinteässä muodossa, ulompi vaippa on sensijaan sulana ja siinä on sitten mukana raskaita alkuaineita! Kiinteä ydin on lähes kuun kokoinen, lävistäjä noin 2.600 km !

Tiedä sitten noista huuhaa teorioista mutta tiede elää jonkinlaisella viiveellä, siis johtavien professorien ura määrää sen, kuinka kauan tietty ajatusmalli on voimassa? Eteenpäin kuitenkin mennään ja melkoisella vauhdilla.

Jossain vaiheessa se kullan alkuperä selvitetään ja ongelma syvenee?
Hardyman
 
Viestit: 84
Liittynyt: 05.07.2016 12:05

Re: Kullan alkuperä?

ViestiKirjoittaja Hannu55 » 11.08.2017 17:31

Mutta miksi sitä kultaa sitten on maapallolla? Maapallohan on muodostunut aikoinaan juuri noista samanlaisista kivenmurikoista, joita meteoriitit ja asteroidit ovat. Itse asiassa kaikki elollinenkin koostuu atomeista. Mehän olemme happea, vetyä, hiiltä, typpeä, pääasiassa. Lisäksi elollisissa on rikkiä, fosforia, rautaa, kuparia ym. pienempiä määriä. Sitä, mistä kaikki alkuaineet ovat lähtöisin, on oikeastaan turha tässä yhteydessä pohtia. (erään uusimmista teorian mukaan kaikki massa ja energia olisikin "aika-avaruuden poikkeamia")

"Jospa se maan ydin olisi kuitenkin pääasiassa Rautaa ja Nikkeliä? Vieläpä kiinteässä muodossa, ulompi vaippa on sensijaan sulana ja siinä on sitten mukana raskaita alkuaineita! Kiinteä ydin on lähes kuun kokoinen, lävistäjä noin 2.600 km ! "

Varmasti pääasiassa näin on, mutta pienempiä määriä vielä raskaanpia metalleja, mm. kultaa, platinaa ja uraania, voi hyvinkin olla vielä sen rautasydämenkin sisällä. Ja se kiinteys johtunee käsittämättömän suuresta paineesta. Lämpötilan perusteella massa varmasti olisi sulaa.
Kullankaivaja jo vuodesta 2010
Hannu55
 
Viestit: 167
Liittynyt: 28.08.2011 20:20

Re: Kullan alkuperä?

ViestiKirjoittaja Kivenkääntäjä » 11.08.2017 22:42

Hardyman kirjoitti:Alkuräjähdyksen jälkeen, syntyivät kevyet alkuaineet, joista laajentumisen yhteydessä syntyivät "jättiläistähdet" . Vasta sitten kun nämä paloivat loppuun ja räjähtivät, syntyivät raskaat alkuaineet, kuten kulta mutta tälläkään ei voida selittää sitä, miksi kulta on niin harvinainen koko maailmankaikkeudessa!


Olisi väärin ajatella kullan olevan harvinainen metalli, varsinkin kun emme tiedä toisista planeetoista yhtään mitään. Jos jokin on harvinaista maassa, se voi olla yleistä muualla. Kuten Helium-3, erittäin harvinainen maassa mutta yleinen kuussa, tuo ratkaissee tulevaisuudessa maapallon sähkön tuotannossa käytettävän polttoaineen kun kuuta aletaan louhimaan ;)

Hardyman kirjoitti:Jospa se maan ydin olisi kuitenkin pääasiassa Rautaa ja Nikkeliä? Vieläpä kiinteässä muodossa, ulompi vaippa on sensijaan sulana ja siinä on sitten mukana raskaita alkuaineita!


Se miksi tämä teoria "kultasydämmestä" on edelleen pätevä ja varteenotettava, johtuu siitä ettei raudan ja nikkelin laskennallinen massa riitä saamaan maapallon tiheydeksi sitä mitä se todennäköisimmin on eli n.5,6t/m3 (sikäli kuin einesteinin suhteellisuusteoria pitää paikkansa). Koska kulta ja moni muu on painavampaa ja syvällä on lämmintä, niin oletettavaa on että nämä raskaimmat edelleen valuu pohjalle. Tosin näissä laskelmissa pilkkuvirhe ja homma menee taas uusiksi :lol: :lol:
Kivenkääntäjä
 
Viestit: 292
Liittynyt: 12.01.2015 09:42
Paikkakunta: Kempele

Re: Kullan alkuperä?

ViestiKirjoittaja Hardyman » 12.08.2017 09:45

Kulta on erittäin harvinainen aine, koko maailmankaikkeudessa ja se tieto on faktaa!

Yleisemmät aineet maailmankaikkeudessa ovat ; Vety ja Helium, yhteensä n. 99%. Kaikki muut alkuaineet vajaa 1% . joista kulta ja platina ovat harvinaisemmat!

Se miksi Rauta ja Nikkeli muodostavat kiinteän ytimen, johtuu siitä, että Rauta ja Nikkeli ovat ns. päätepisteitä, joista ei enää muodostu uusia aineita, tai ei ainakaan millään tunnetulla energiamäärällä.

Raudan sulamispiste nousee valtavassa paineessa, jolloin ydin pysyy kiinteässä muodossa, se millainen rakenne on rautaytimellä, herättää vielä keskustelua?

Spektri-tutkimuksella voidaan selvittää eri alkuaineet ja niiden yleisyys, tai harvinaisuus. Fysiikalla voidaan ilmaista alkuaineen synty ja siihen tarvittava energia. Ydinprosesseissa vapautuva energia tunnetaan, joten tiedetään se, miten paljon energiaa on käytössä tähän muutostyöhön!
Hardyman
 
Viestit: 84
Liittynyt: 05.07.2016 12:05

Re: Kullan alkuperä?

ViestiKirjoittaja Hannu55 » 12.08.2017 10:48

Vähän kevennyksenä hatusta heittäen tieteen kehitystä: 50 000 vuotta ihmiset tiesivät, että maa on litteä, kuin pannukakku. Sitten joku Kopernikus tai Galilei meni väittämään, että palloahan tässä pompitaan. Ennen alkuaineet olivat maa, vesi, ilma ja tuli. Nyt ne ovat Ag, Ni, Co ja muut. Kulta oli ennen kaunista, nyt raaka-ainetta, tulevaisuudessa kenties aika-avaruuden säikeitä. Mitä ihmiskunta tietää kullasta 50, 200 tai 1000 vuoden kuluttua?

Vai onko meidän tietämyksemme, paitsi uusinta :D , myös lopullista? :roll:
Kullankaivaja jo vuodesta 2010
Hannu55
 
Viestit: 167
Liittynyt: 28.08.2011 20:20

Seuraava

Paluu Yleinen keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa

cron