Karttakoordinaatit kullanhuuhdontalupahakemukseen

Kaikkea pohjakallion ja perämaiden väliltä

Karttakoordinaatit kullanhuuhdontalupahakemukseen

ViestiKirjoittaja tynimar » 06.11.2013 22:07

Hei!

Valtaus menee vanhaksi vuodenvaihteessa, joten laadin kullanhuuhdontalupahakemuksen. Lähetin sen maanantaina sähköpostitse tukesiin, ja yllätykseni oli suuri, kun työviikon jälkeen palasin perjantaina kotiin ja siellä odotteli kirje tukesilta. No, ei ollut vielä hyväksyttyä lupaa kullankaivuun, vaan koordinaatteja piti tarkennella. Otin samantien luurin kouraan ja soitin Molkoselälle, joka kertoi että ilmoittamieni koordinaattien mukaan osa lupa-alueesta sijaitsi lähettämäni karttapiirroksen ulkopuolella. Eli koordinaattien osalta homma meni uusiksi. Olin etsinyt koordinaatteja GTK:n englanninkielisestä karttapalvelusta. Tukesin virkailija osasi kertoa, mistä vika johtui, mutta en ole asiaan niin vihkiytynyt, että osaisin selittää. Hän ohjasi minut myös paikkatietoikkunnan, josta koordinaatit voisi hahmottaa. Hyvä palvelu oli, täytyy myöntää.

Noh, eikun nettiin... Pettymyksekseni paikkatietoikkuna ei juurikaan auttanut, en osannut hahmottaa ilman karttamerkkejä hakemani lupa-alueen ääriviivoja ja neljää kulmaa, joista koordinaattipisteet kipeästi tarvitsin. Silloin muistin http://www.retkikartta.fi -palvelun, jossa on todella tarkat kartat kaikkine karttamerkkeineen. Olin käyttänyt ko palvelua aikaisemmin valtion metsästysalueiden karttojen etsimiseen, ja muistin ihmetelleeni näytön alareunassa viliseviä numeroita - nehän olivat tietysti karttakoordinaatteja!

Niinpä menin retkikartta-palveluun, ja eipä aikaakaan kun sain napattua tarkat koordinaatit kullanhuuhdontalupa-alueesta. Eikä tarvinut muuntaa missään ohjelmassa, kun oli valmiiksi ETRS-järjestelmän mukaiset koordinaatit. Lähetin uuden excel-taulukon "Tukesin väen ihmeteltäväksi" seuraavana maanantaina, eikä aikaakaan kun Tukesista kuitattiin että asia ok.

Jos siis painit saman ongelman kanssa, kannattaa tämäkin vaihtoehto kokeilla.
tynimar
 
Viestit: 1
Liittynyt: 06.11.2013 21:43

Re: Karttakoordinaatit kullanhuuhdontalupahakemukseen

ViestiKirjoittaja Jänkäkurppa » 11.11.2013 17:30

Minäkin olen tuskaillut GTK:n outojen koordinaattien kanssa. Olen ollut joskus aiemmin yhteydessä GTK:n sivujen ylläpitäjiin mutta isojen kaivosten hakijoilla on erilliset maksulliset piirustusohjelmat, jolloin Köyhä Kullankaivaja pärjäilköön omilla nikseillä.

GTK:n enlanninkielinen valtauskartta on paras paikka hakea valtaus koska siinä on näkyvissä muut voimassa olevat tai hakemuksessa olevat valtaukset. Siinä voi myös mitata alueen koon, jolloin tietää ettei siitä tule 5 ha suurempi. Surkeaa siinä on se koordinaatit ovat jotain kummallisia eikä selostusta ole. (?) Lisäksi piirretty alue häipyy kun painetaan koordinaattia osittavaa “piste”-nappulaa.

Jos haettava valtausalue sijaitsee jonkun naapurissa tai ahtaassa paikassa, on parasta ottaa GTK:n karttaan piirretystä alueesta kopio. Minä en saanut omalta koneeltani tulostusta jos painoin yläotsakkeessa ollutta “Print”-painiketta. Siitä painettaessa tuli uusi ikkuna outoine ohjeineen. Kopiointi onnistui kun sain hiiren oikealla näppäimellä sivun yläreunaa osoittamalla esille ikkunan, mihin kohtaa “Valikkopalkki” laitoin ruksin ja näin ilmestyi yläreunaan vierekkäin: Tiedosto, Muokkaa, Näytä, jne. Kun tästä valitsin Tiedosto ja Tulosta niin GTK:n karttaan piirretty valtausalue tulostui. Nyt kun on oma alue tulostettuna, voi koordinaatit hakea kopiota apuna käyttäen Metsähallituksen retkikartasta tai kansalaisen karttapaikasta. Metsähallituksen karttapaikassa koordinaatit näkyvät ETRS ja KKJ muodossa sivun alareunassa ja näyttävät sen kohdan, missä osoittimen kärki on. Nykyään ilmeisesti suositellaan käytettäväksi ETRS-koordinaatteja. Alueen pintaa-alan voi myös mitata. Kansalaisen karttapaikassa haettavan karttapaikan koordinaatti on kuva-alueen keskusta eli kun osoittimen etusormella näyttää tiettyä kohtaa, siirtyy se kartta-alueen keskelle ja keskipisteen ETRS-koordinaatit näkyvät sivun oikeassa yläreunassa. Haettavan valtausalueen kopion kulmiin sitten lisätään koordinaatit ja hakemukseen liitettävä kartta on valmis.
Tämä oli minun tapani kun hain jatkoaikaa eli uutta huuhdontakulta-aluetta kolmeksi vuodeksi.

GTKn ja Tukesin valtaussivuilla pitäisi olla sellainen ohjelma että valitun alueen kulmiin tai erilliselle listalle ilmestyisi koordinaatit näkyviin. Sitten näkymä tulostettaisiin ja kopiossa olisi näkyvissä pinta-ala ja kulmen koordinaatit. Hakijoilla ja käsittelijöillä olisi näin helpompaa ja nopeampaa. LKL:n Erittäin Tärkeiden Henkilöiden pitäisi tehdä tämä esitys valtauskarttojen ylläpitäjille, jolloin esityksellä olisi suurempi painoarvo.
Avatar
Jänkäkurppa
 
Viestit: 105
Liittynyt: 01.03.2011 09:36
Paikkakunta: Kittilä


Paluu Yleinen keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron