Rännit ja rihlat

Kaivutekniikka, koneet, rännit, jne.

Rännit ja rihlat

ViestiKirjoittaja Jänkäkurppa » 13.03.2011 16:23

Nyt kun on avattu tämä uusi keskustelupaikka, yritän käyttää sitä jatkossa vaikka useasti käyn lukemassa vanhoja juttuja Kultaperinteen Foorumilla. Palaan taas vanhaan aiheeseen eli rännitykseen ja rihloihin, mistä innostuin kun luin uudelleen Harri Vaaralan kirjoittaman 68-sivuisen mainion kirjan ”Kultahippujen rännitys ja korundien tunnistus” vuodelta 2005. Foorumissahan oli 28.2.2008 korhosjokke tehnyt lyhyen ja ytimekkään kirjoituksen kohtaan Konekaivu / Uusi ränni / rihlatukimus, mikä liittyy samaan 1980-luvun kanadalaiseen tutkimukseen kultahippujen rännityksestä kuin Vaaralan kirjassakin. Korhosjoken Foorumissa oleva linkkisivu avautuu automaattisesti hieman eri nimisenä mutta kuitenkin sinne kanadalaiseen tutkimusraporttiin.
http://ygsftp.gov.yk.ca/publications//tech/fine_gold_recovery_sluiceboxes.pdf

Tutkimuksessa käytetään amerikkalaisia typeriä mittayksiköitä ja huonolla enlannin taidolla olen päässyt jollain lailla selville asioista.
- Tuumat ja jalat on helppo muuttaa metrisiksi yksiköiksi.
- lb = pauna = naula = 0.454 kg = 0.454 l. Korjatkaa jos olen väärässä.
- Sieve on seula
- Mesh = verkko mutta myös amerikalainen verkon silmän mittayksikkö tai pienen partikkelin (kultahipun) halkaisija.

Netistä löytyi vertailusivu jossa koot näkyvät myös millimetreinä.
http://www.azom.com/Details.asp?ArticleID=1417
Tutkimuksessa mainitaan kultahippujen koosta . Esimerkiksi merkintä ”-65+100 mesh” = 0.149-0.210 mm.

Kun olen kierrellyt eri valtauksilla, verkkorihloja on harvalla. Lähes kaikilla lapiokaivajilla on kumimattoa ja kulmarihloja yleensä yhteensä vain 1-2 metriä kuten minullakin ja rännileveys noin 15 cm.

Tutkimuksessa ja Vaaralan kirjassa suositellaan lapiokaivajlle 15 cm levyisiä kulmarihloja 2.5 m (0.375 m2) ja 30-50 cm levyisiä verkkorihloja 5 m (1.5-2.5 m2). Aikamoisia mittoja. Molemmissa rihlatyypeissä oli alimmaisena Nomad-matto. Verkkoihlojen kallistukset noin 12-17 cm metrillä ja kulmarihloilla noin 17-25 cm metrillä.Lisäksi muuta tietoa.

Nyt utelisinkin muilta kaivajilta, jotka ovat ottaneet tutkimukset opikseen, miten kävi.
Oletteko käyttäneet ohjeen mukaisia isoja pinta-alakokoja ???
Onko kultamäärä kasvanut oleellisesi???
Onko hienoa kultaa jäänyt talteen entistä enemmän. ???


Nyt ei muuta kun harjoittelemaan enlannin kieltä ja rakentamaan uusia rännejä ja rihloja.
Avatar
Jänkäkurppa
 
Viestit: 105
Liittynyt: 01.03.2011 09:36
Paikkakunta: Kittilä

Re: Rännit ja rihlat

ViestiKirjoittaja Timo L » 31.03.2011 21:28

Terve.

Oma panokseni toivottavasti kevään myötä kukkivaan keskusteluun. Olen melko uusi harrastajakaivaja, vasta neljättä kaivuukautta aloittamassa. Aloitin viime kesänä kokeilut "amerikkalais"- tyylisellä lyhyellä ja leveällä rännillä, jossa rihloina toimi teräsverkko, jonka alle oli aseteltu parin millin urasyvyistä rihlamattoa. Rihlojen alkupäässä oli yksi ainut "perinteinen" rihla, joka toimi hippuansana. Kolmen viikon otanta vieraalla valtauksella antoi vaikutelman siitä, että hiput (pienetkään) eivät vaeltaneet kovin pitkälle rännissä. Suurin osa kullasta jäi hippuansaan, arviolta 10-20% hipuista nousi ansan yli ja jäivät rihloihin ensimmäisen 10 sentin matkalle. Muutaman kerran testattuani rännin läpi kulkevaa materiaalia vaskoolilla en löytänyt sieltä hippuja.

Rännäin alkupäässä oli metalliritilä, joka toimi seulana (silmäkoko 25mm) joten rännissä ei kulkenut kovin isoja kiviä. Seulominen tällä menetelmällä oli melko työlästä, sillä kiviä tuli poistaa alituisesti seulasta, mutta samalla savipaakut tuli kivistä pestyä huolellisesti. Kokonaisuutena sanoisin, että työskentely tällä rännillä oli luontevaa, sillä eri työvaiheet toivat mukavaa vaihtelua rutiiniin (kaivuu-tiskaus-seulan puhdistus). Työskentely oli hitaampaa kuin pitkällä rännillä, mutta samalla tuli katsottua käsiteltävää materiaalia melko tarkalla silmällä korukivien ja savipaakkujen osalta. Ränniä oli äärimmäisen helppo siirtää, se toimi vähäisellä vesimäärällä ja vaikutti vangitsevan pienen kullan tehokkaasti. Isoja hippuja en löytänyt, mutta en usko niiden menneen rännistä läpi, koska 10-20mm kivet jäivät satunnaisesti kiinni rihloihin melko helposti.

Rihlastoon kertynyt rikaste oli tilavuudeltaan noin kolmannesvaskooli ja tyhjennysväli oli noin 5 päivää. Jatkan toivottavasti harjoituksia tulevana kesänä.

Ohessa kuvia työkalusta ja työmaasta.

Kuva
Kuva
Kuva
Timo L
 

Re: Rännit ja rihlat

ViestiKirjoittaja Rysky » 01.04.2011 05:28

Sama täällä kuin edellisellä, neljäs kaivuukausi alkamassa. Vuonna 2008 rakennettiin ensimmäinen vaneriränni, kutsutaanko tätä nyt sitten TOM TOMiksi vai miksi?
Seuraava vuonna kaverini rakensi alumiinirännin. Huomattava parannus siirrettävyyteen, keveyden ja modulaarisen rakenteen ansiosta. Menee "pieneen" tilaan.

Molemmissa ränneissä säädettävä korkeus. Tarpeen oikean kulman aikaansaamiseksi, sekä maaston epätasaisuuksien vuoksi. Apua säädettävyydestä on ollut myös kun rakensimme rummut rännien päälle, vaikka rummuissakin on korkeussäätö.

Molempien rännien päällä käytetty sitten noita rumpu/turbiini laitteita, joista kuvat löytyy saman linkin alta. Molemmissa käytetty kumirihloja ja metallirihloja. Alussa autonmatto, ruutukuvion reunat oltava mielummin pystysuorat kuin vinot. Sitten tulee pienikuvioinen kullankaivuuseen valmistettu kumirihla. Metallirihlat oikeastaan tulivat vasta hyötykäyttöön rummun käytön yhteydessä.

Rummusta maa-ainet (riippuu laadusta, hiekka, savi, turve...) tulee ryppäinä ja hajoaa vasta lopullisesti pitkässä rännissä. Loppupään metallirihloihin kertyy kuitenkin aika pieni osa kullasta, matot keräävät suurimman osan ja eka matto (juorumatto) näistä eniten.
Juorulevynä käytetty pleksiä, jolla näkee rännin virtauksen kuohujen seasta matot hyvin ja pääsee poimimaan heti marjat sormin pois (niikuin niitä nyt sitten tulisi).
http://rysky.kuvat.fi/kuvat/
Avatar
Rysky
 
Viestit: 145
Liittynyt: 29.03.2011 19:53
Paikkakunta: Kangasala

Re: Rännit ja rihlat

ViestiKirjoittaja Rysky » 11.04.2011 13:59

Tässä uutta kuvaa rummun toiminnasta ja rännistä.
Hommaa pyörittää tuo Pelton turbiini ja pumppu 500 l/min.
http://rysky.kuvat.fi/kuvat/Kullankaivu ... a+2010.mpg
Avatar
Rysky
 
Viestit: 145
Liittynyt: 29.03.2011 19:53
Paikkakunta: Kangasala

Re: Rännit ja rihlat

ViestiKirjoittaja Rysky » 11.04.2011 15:54

Uutta videota pukkaa...
On vähän rästissä videoiden editointi, nyt mennään vuotta 1995.
Käsittelen kuitenkin tässä välissä vuoden 2010 ja poimin näitä kultajuttuja sinne tänne.
http://www.youtube.com/watch?v=IOK4OIz4ir4
Avatar
Rysky
 
Viestit: 145
Liittynyt: 29.03.2011 19:53
Paikkakunta: Kangasala

Re: Rännit ja rihlat

ViestiKirjoittaja Rysky » 16.04.2011 22:11

Kysymys niile, jotka ovat rakentaneet alumiinista rännejä.

Minkä vahvuisesta alumiinista kannattaisi ränni valmistaa, riitävän jäykkyyden aikaansaamiseksi? :?:
Vaihtoehtona on U-muoto ja sitten muoto, jossa reunat käännetään vielä yläpäästä sivuille rännin jäykistämiseksi.

Luin juuri tuon kirjan "Kultahippujen rännitys ja korundien tunnistus", siitä sain nyt käsityksen, että lapiokaivajalle riittää 15cm rännileveys.
Lisäksi ränni saisi kaventua loppupäätä kohden virtauksen ja pyöteen aikaansaamiseksi kulmarihloihin?
Tuolle 15cm leveydelle riittävä vedensyöttö on helpompi saada aikaiseksi. Sitten on tuon rännin kulma?
Itse olen käyttänyt aika loivaa kulmaa ja vesimäärä alle suosituksen. Loppupään kulmarihlat ovat aika täynnä tavaraa, kumimatot OK.
Onko kokemuksia rännikulmista 17cm/m ja 25cm/m tai sinne päin olevista kulmista? :?:

Rännin pituus määräytyy käytettävien kumimattojen pituudesta ja vapaastaosuudesta ennen kulmarihloja.
Onko pituudelle olemassa jotain minimipituutta? Kertokaa kokemuksitanne! :?:

Minulla on nyt käytössäni tuo vesivanerista tehty painava ränni lev. 18cm (kaverilla tuo alumiininen ränni, jossa alla kaapelihylly rännin tukena). :!:

Ajattelin ensin keventää ränniä ja sitten keventää turbiinia. Tämä tietenkin muutaman vuoden projekti. :arrow:
Avatar
Rysky
 
Viestit: 145
Liittynyt: 29.03.2011 19:53
Paikkakunta: Kangasala

Re: Rännit ja rihlat

ViestiKirjoittaja TimoL » 24.04.2011 15:56

Oma panokseni taas keskustelun sujuvaan etenemiseen.

Yhden alumiinisen rännin rakentajana kokemukseni on melko rajallinen, mutta mielipiteeni olen ehtinyt muodostaa. Oma rännini perustuu D'arcy Cooperin (http://www.boilerboxmining.com) aiemmin valmistamiin kevyisiin matkaränneihin ("river sluice"). Darcylta on saatavilla paljon videoita Youtubessa, kannattaa katsoa:
http://www.youtube.com/user/hixonAu

Alumiinissa 2mm vahvuus on riittävä jäykistämään 30cm x 120cm kokoisen rännin. U- muodon ja reunoista käännetyn muodon välillä ei jäykkyyden kannalta ole merkittävää eroa, mutta yläreunojen kääntäminen helpottaa huomattavasti rännin siirtämistä ja parantaa työturvallisuutta (alumiiniin tulee helposti erittäin terävät kulmat). Omassa rännissäni reunat olivat käännetty noin puolen sentin verran.

Leveydestä olen sitä mieltä, että alle kahden metrin rännien tulee olla huomattavasti leveämpiä kuin perinteisten pitkien ja kapeiden rännien, jotta pestävällä materiaalilla on tarpeeksi putoamispinta-alaa. 30cm leveys on omaan ränniini riittävä ja kokonaisuus toimii melko pienellä vesimäärällä. Putoamiskulman suhteen olen kokenut rännin olevan melko anteeksiantava. Loivalla kulmalla tarvitaan enemmän vettä, mutta sora nousee silti ensimmäisen rihlan yli. Kovin jyrkkää kulmaa ei luonnon virrassa tietenkään metrin matkalla saa, mutta kuivalla rännillä kokeilin soran käyttäytymistä rihloissa. Raskain sora pysyi metalliverkon syleilyssä jopa 30 asteen kulmassa. Toki veden kanssa tilanne on aivan toinen. Mikäli oikein olen ymmärtänyt, niin perinteiset rihlat suosivat jyrkkää kulmaa, kun taas tuo verkkolevy toimii nimenomaan matalalla kulmalla ja pienellä veden virtauksella. Materiaalin esiseulonta helpottaa rännin toimintaa.

Lyhyen ja leveän rännin alussa tulisi olla lähes puolet pituudesta sileää levyä (slick plate) ennen rihloja, jotta sora ja savi ehtii peseytyä erottua ennen rihlastoa. Itselläni oli tosiaan vain kaksi rihlaa, joiden väliin ("hippuansa, nugget catch/trap"), suurin osa löytämästäni kullasta jäi. Oma rännini sopii omiin tarpeisiini: on kevyt, helppo siirtää ja nappaa talteen lapiokaivajan saatavilla olevaa kultaa.
Avatar
TimoL
 
Viestit: 3
Liittynyt: 31.03.2011 20:44
Paikkakunta: Espoo

Re: Rännit ja rihlat

ViestiKirjoittaja Rysky » 25.04.2011 08:17

Kiitos vastauksesta ja linkeistä TimoL. Tuo vahvistaa omia käsityksiäni, jotka ovat yhteneväisiä ajatustesi kanssa. Minulla kun on tuo pitkä ja raskas vesivaneriränni ja vielä raskaampi rumpu + turbiini systeemi. Kuitenkin toimivat hyvin kun katsoo hienokullan saantiprosentteja. Loppupään rihloihin ei enään paljon kultaa kerry, mutta aina sieltäkin löytyy sattumia. Syynä on juuri tuo rummusta isona ryöppynä tuleva maa-aines, joka hajoaa ja kulta painuu alas vasta kumimattojen jälkeen olevalla puhtaalla ränniosuudella ja lopuksi kulta jää sitten metallirihloihin. Olen joskus testannut rännin päästä tulevaa soraa, eikä sieltä ole mitään löytynyt (rännistä löytyi). Täytyy aloittaa ensitalvena kokonaan uudentyyppisen kevyemmän ränni, rumpu + turbiibi systeemin tekeminen. Tämä vuosi mennään näillä vanhoilla systeemeillä kun kerran toimivat ja saan kuitenkin yksin siirrettyä ne paikasta A paikkaan B (palasina tietenkin). Joskin en ole mielelläni hyppinyt paikasta toiseen jos kultaa tulee.
Avatar
Rysky
 
Viestit: 145
Liittynyt: 29.03.2011 19:53
Paikkakunta: Kangasala

Re: Rännit ja rihlat

ViestiKirjoittaja kalastaja » 29.07.2011 17:01

Tervehdys !
Olimme uusina alan harrastajina ja liitoin jäseninä tutustumassa kullanhuuhdontapaikkoihin ja huuhdontaan Nurkanvaltauksella heinäkun alussa. Mukana oli pieni lapio ja vaskoolit. Lapio osoittautui liian kevyksi peliksi. Täytyy hankkia sopivampi ? Suosituksia ? Kultaa ei tullut, mutta kivoja kokemuksia ja muistoja sekä kasapäin heräsi kysymyksiä. Ja joka päivä opimme virheistä viisastuneena lisää. Käytimme Nurkanvaltauksella olevia rännejä ja metallirihloja. Hieno juttu, että siellä oli rännejä ! Paikalla olleita metallirihloja emme saaneet toimimaan vaan niihin tuppasi kertymään hirveästi hiekkaa ja soraa. Miksiköhän ? Kumimatot sitä vastoin toimivat, mutta ongelmana oli täälläkin keskusteluissa mainittu niiden saaminen pysymään paikallaan. Vinkkejä ? Paikalla piipahti perhe, joilla oli käytössään kaupallinen (Hipputeos Oy:n nettisivuillan mainostama) muoviset rihlat. Onko kellään näistä kokemuksia ? Nyt kun on vähän nähty, missä hommassa on kysymys niin talven aikana opiskellaan aihetta ja hankitaan/tehdään tarvittavat kannettavat tarvikkeet. Huomioiden vaikkapa Nurkanvaltauksen sijainti ja 'Hengenahdistuksen mäki' niin tarvikkeiden kannettavuus on yksi iso vaade kaikelle. Mikä olisi tällöin kevyin kannettava rännivaihtoehto ? Kiitos, jos ennätätte jossain vaiheessa kommentoida.
kalastaja
 
Viestit: 1
Liittynyt: 06.06.2011 11:31

Re: Rännit ja rihlat

ViestiKirjoittaja Rysky » 04.04.2012 06:37

Onpa tuo ränninteko edennyt sentään, muutama yksityiskohta vielä tekemättä.

Tässä suunnittelukuvat rännistäni: http://rysky.kuvat.fi/kuvat/yleiskansio ... iiniranni/
Muutin kuitenkin jalkojen kiinnituksen irroitettavaksi.
Lattarauta tulee rännin alle ja siitä nousee kierretangosta tehdyt tapit rännin yläreunan kanttauksiin ja rännin päälle alumiinilatta estämään yläreunan taipumista.
Jalkojen kiinnitysputket (jossa kiristyspultti ja jalat menee putken läpi, saavutetaan korkeussäätö) hitsattu suoraan rännin alle menevään lattarautaan.
Mitoitus on tehty siten että kaikki rännin palat menee sisäkkäin. Keskirännin mitat ruutumaton mukaan.
Viimeinen ränni tulee hieman ylileveäksi, vaatii tilkettä maton ja seinän väliin.
Ajatus oli tehdä keskirännistä mattojen suhteen muokattava.
Mutta mattojen reunasta oli yllättävän helppo hioa ainetta pois. Nyt tekisin viimeisen palan maton leveyden mukaan ja keskipalan matosta hioisin reunasta ainetta pois.
Ekaan ränniin tulee autonmatto juorumatoksi. Automaton leveyden voi tehdä miksi tahansa.

Rännien kanttaus:
Minä kävin paikallisessa rakennuspeltiliikkeessä: http://www.hameenrakennuspelti.fi/kone.php
Työ oli tosi hyvää ja tekivät omista aineistani.
Työvälineitä joka lähtöön ja työn tarkuus mainiota laatua.
Hintaa taivutukselle tuli 40€, eipä kannata lähtee temppuileen itse kun saa ammattimiehet tekeen työn.
Ostin paikallisesta romukaupasta (Rautasoini) valmiita paloja.

Kesällä näkee miten toimii. Ainakin kevyemmät kun 4 vuotta käytössä olleet vesivanerirännit.
Muuten nuo vanhat rännit nyt tarpeettomana. Siitä saisi täydelliset toimivat rännit edullisesti ken tarttee.
http://rysky.kuvat.fi/kuvat/R%E4nnit+ja+rihlat/
Avatar
Rysky
 
Viestit: 145
Liittynyt: 29.03.2011 19:53
Paikkakunta: Kangasala

Seuraava

Paluu Tekniikka & koneet

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron