Ekologinen kuivauspumppu

Kaivutekniikka, koneet, rännit, jne.

Ekologinen kuivauspumppu

ViestiKirjoittaja rakentelija » 23.02.2013 22:02

Olen kehitellyt hieman "vesioinasta" muistuttavaa virtaavalla vedellä toimivaa kuivauspumppua. Tällaista voisi joku lapiokaivaja ehkä kokeilla montun kuivana pitämiseen?
Pumppu tarvitsee siis puron voimanlähteekseen ja siihen metristä ylöspäin pudotuskorkeutta. Virtausta ei tarvitse olla paljon mutta tietenkin paljon enemmän kuin mitä kuivattavaa vettä tulee kuoppaan. Pumpussa on vain kaksi liikkuvaa osaa (takaiskuventtiilien läpät) joten jos sihdit on hyvät niin luulisi olevan aika luotettavakin. Ei tarvitse siemenvettä eikä ilmausta, käynnistyy itsestään.

Video juutuupissa: http://youtu.be/mFgLOh8T4FY
Videossa oleva prototyyppi toimii siis puutarhaletkusta mustaan muoviastiaan valutetulla vedellä (kun ei ole puroa pihassa). Pumpattava vesi on sankossa joka roikkuu likakaivossa narun varassa, pari metriä maan pinnan alapuolella.
Poistovesi, joka sisältää "voimanlähdeveden" sekä "pumpatun sankoveden" purkautuu putken alapäästä toisen kaivon kannelle.

Nettisivu jossa pari piirrosta: http://www.piimaa.net/ram

Video ja nettisivu ovat englanninkielisiä mutta voin vastata tänne Suomeksi jos jotain jää epäselväksi.


PS. En ole itse kaivaja joten alan termistö voi olla hakusessa. Vaskooli on kotona kumminkin ja on kokeiltukin.
rakentelija
 
Viestit: 8
Liittynyt: 23.02.2013 21:37

Re: Ekologinen kuivauspumppu

ViestiKirjoittaja jomsa » 24.02.2013 10:09

Varsin mielenkiintoinen viritys. Itselläni tosin heräsi pari pohdintaa heti. Imuetäisyyden kasvaessa, epäilen että laite lakkaa toimimasta, sillä imuputkessa oleva vesi muuttunee raskaammaksi imea. Mutta en ole ihan varma tietenkään että käsitinkö ihan oikein tuon kaiken. Ihan veikeä viritys kantsii kokeilla. Parasta tässä olisi, että se voisi jatkaa pumppaamista öisinkin, niin ei tarvitse aamulla tyhjennellä altaita.
Luovuuden lähteillä - http://www.innokaltio.fi
eMail:etu.suku at gmail
Kaarrepankki - Lemmenjoki
Kullanhuuhdontaa vuodesta 1990
Avatar
jomsa
 
Viestit: 146
Liittynyt: 04.03.2011 01:06
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: Ekologinen kuivauspumppu

ViestiKirjoittaja pera58 » 24.02.2013 12:08

kuvista päätellen kyseessä on lähinnä ejektoripumpun tyylinen sovellus kuin vesioinaan energiaiskuihin perustuva systeemi.ejektoripumputhan usemmille kaivajille ovat tuttuja imurikaivusta ja käytettyjä myös montunpohjantyhjennykseen. niissä ei tosin käytetä läppiä eikä sihtejä, toimii luullakseni paremmin. googleta dredging niin sieltä alkaa löytyä kuvia.Oman kokemuksen mukaan kaikki missä on sihtejä ja läppiä ei toimi monttuveden kanssa ;) ;) ejktoripumpussa imuputki on yleensä kavennettu suusta putkentukkeutumisen estämiseksi, helppo puhdistaa :geek: nyt sitten suunnittelemaan sitä huuhdonta kalustoa, ehkä pesurumpuseula esim Pelton-turpiinilla jos tuo värkkääminen kiinnostaa :geek: :geek: hyyvää kultakuumetta :D :D :D :D
pera58
 
Viestit: 189
Liittynyt: 12.05.2012 22:44
Paikkakunta: kajjaani

Re: Ekologinen kuivauspumppu

ViestiKirjoittaja rakentelija » 24.02.2013 12:25

pera58 kirjoitti:kuvista päätellen kyseessä on lähinnä ejektoripumpun tyylinen sovellus kuin vesioinaan energiaiskuihin perustuva systeemi.

Tällä ei ole juurikaan tekemistä ejektoripumpun kanssa. Tämä perustuu nimenomaan "energiaiskuun", tässä se isku vaan hyödynnetään imupuolelta. Eli jos vesioinas on "vasara" niin tämä on "liukuvasara".
Varmasti polttomoottorikäyttöinen ejektoripumppu on parempi, siitä ei liene epäselvyyttä.
rakentelija
 
Viestit: 8
Liittynyt: 23.02.2013 21:37

Re: Ekologinen kuivauspumppu

ViestiKirjoittaja pera58 » 24.02.2013 12:40

käytän itse vaapaavirtausta yleensä eli letkuja 200-300m eli painetta syntyy kun korkeus ero toistakymmentä metriä.Tällä paineella imevän putken saa myös toimimaan myös ilman sitä polttomoottoriakin(kyllästyin näet hakemaan saariselältä sitä möykkäöljyä :D :D
pera58
 
Viestit: 189
Liittynyt: 12.05.2012 22:44
Paikkakunta: kajjaani

Re: Ekologinen kuivauspumppu

ViestiKirjoittaja rakentelija » 24.02.2013 12:51

pera58 kirjoitti:käytän itse vaapaavirtausta yleensä eli letkuja 200-300m eli painetta syntyy kun korkeus ero toistakymmentä metriä.
No tuommosella paineellahan tekee jo vaikka mitä. Mulla on tuossa prototyypissä vissiin alle metri pudotusta ja imee pari metriä syvältä. Meikäläisen pumpussa on pieni tuotto ja suuri alipaine, tuommosessa ejektorissa varmaan huomattavasti suurempi tuotto ja pienempi alipaine imussa.

Semmostakin voisi meikäläisen pumpulla kokeilla että laittaisi sen montun alapuolelle, alavirtaan. Silloin pumppu imisi aina automaattisesti ilmat pois putkesta ja jatkaisi sitten sifoniperiaatteella kunnes horisi taas ilmaa jne. vaikka vuorokauden ympäri (paitten sillon kun on tukossa :lol: ).
rakentelija
 
Viestit: 8
Liittynyt: 23.02.2013 21:37

Re: Ekologinen kuivauspumppu

ViestiKirjoittaja joker » 25.02.2013 00:12

Joo ei liity ejektoriin. Vesioinaassa on venttiilit 2 kpl, ejektorissa ei ole venttiilejä.
Pumppuja on joskus muinoin rakennettu suomessa myös teollisesti ainakin Lohjalla. Yleensä niillä kuitenkin nostetaan vettä ylöspäin esim. purosta mäen päälle.
Tuotto on muutama prosentti ohivirtaavan veden määrästä työputkessa (esimerkkivideossa oleva pumpum osa, josta vesi virtaa maahan). Tälläisiä pumppuja käytetään nykyisin mm. vuoristossa karjan ja viljelyksien kastelun tarpeisiin paikoilla, joille ei ole mahdollisuutta jäjestää nykyaikaisia vedensiirtolaitteistoja, joko taloudellisista tai maantieteellisistä syistä. Pumppulaitteistot voivat olla melko suuritehoisiakin.

Minulla on pieni nostava pumppu, joka nostaa 2" ja n. 2 m laskukorkeudella olevalla työputkella, veden puutarhaletkulla 20 - 25 m korkealle. Tuotto n. 60 litraa tunnissa (1440 l/vrk. Tämä on lähes kokonaan muoviputkinen versio, jonka teho olisi ehkä parempi metallisella rakenteella. Hilpeä ja väsymätön vekotin kultamaille.
joker
 
Viestit: 1
Liittynyt: 24.02.2013 23:19

Re: Ekologinen kuivauspumppu

ViestiKirjoittaja rakentelija » 25.02.2013 08:07

joker kirjoitti:Pumppuja on joskus muinoin rakennettu suomessa myös teollisesti ainakin Lohjalla.
Puhut nyt ilmeisesti tavallisesta, pumppaavasta vesioinaasta? Niitähän on joka kylässä tosiaan. Mutta tällaista imevää minkä olen tehnyt en ole toimivanana nähnyt missään, en edes kuvaa enkä mainintaa. Inspiraation sain australialaisesta nettisivusta jossa oli luonnos tämäntapaisesta: Se ei vaan ollut oikein hyvä. Meni jonkin aikaa ennenkuin älysin tehdä tällaisen kuin omassa piirustuksessa ja videossa.
Suomenkielistä nimeä ei kait ole vielä, miten olis "imuoinas" :D
(englanniksi ehdotin "ram siphon" vaikka sekin on hieman harhaanjohtava).
rakentelija
 
Viestit: 8
Liittynyt: 23.02.2013 21:37

Re: Ekologinen kuivauspumppu

ViestiKirjoittaja rakentelija » 26.02.2013 13:41

Hokasin yhden edun joka liittyy tuohon imuputken tukkeutumiseen. Tällasessa pumpussa imu tulee sykäyksittäin ja välissä on tauko - luultavasti jopa pieni takaisinvirtaus. Tämä varmaan vähentää sihdin tukkeutumistaipumusta. Tuo paineen vaihtelu näkyy videossa hyvin kun kaivoon menevä letku sykkii imun tahdissa. Taitaa mennä merkittävä osa käytössä olevasta n. 10 watin (0.01 kw) tehosta tuohon letkun heiluttamiseen...

Pitääpä kokeilla upottaa sihtiä santaan kun lumet sulaa.
rakentelija
 
Viestit: 8
Liittynyt: 23.02.2013 21:37


Paluu Tekniikka & koneet

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron