rihlat vai ei

Kaivutekniikka, koneet, rännit, jne.

rihlat vai ei

ViestiKirjoittaja matson » 12.06.2011 10:19

monikos rännittelee ilman rihloja eli onko joku kokenut että rihlat rännissä ovat yhtä tyhjän kanssa, vai onko rihlat ihan ehdoton.
olisi tarkoituksena rakennella elokuulle uusi ränni systeemi ja jos jollakin olisi oikein hyviä neuvoja tai vaikka kuvia niin kaikesta tiedosta olisin kiitollinen. :shock:
matson
 
Viestit: 95
Liittynyt: 27.03.2011 13:02
Paikkakunta: sotkamo

Re: rihlat vai ei

ViestiKirjoittaja jomsa » 20.06.2011 19:05

Mattosysteemit rihloja ennen (käsinkaivuussa siis puhun) ovat osoittautuneet nappaavan raakasti arvioituna 95% kaikesta kullasta, eikä rihloihin juuri mitään mene. MUTTA, korukivet yleensä löytyvät rihloista, ja lähinnä niiden takia pidän rihloja siellä, jopa kohtalaisen isosilmäisiä sellaisia siellä ihan noiden kivien takia.
Luovuuden lähteillä - http://www.innokaltio.fi
eMail:etu.suku at gmail
Kaarrepankki - Lemmenjoki
Kullanhuuhdontaa vuodesta 1990
Avatar
jomsa
 
Viestit: 146
Liittynyt: 04.03.2011 01:06
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: rihlat vai ei

ViestiKirjoittaja Wombatti » 23.04.2013 16:38

Itsekkin tässä aloittelen jonkunlaista ränniä rakentelemaan ja ajattelin että käviskö tuollaiset http://www.biltema.fi/fi/Autoilu---MP/A ... kpl-37140/ rännin loppupäähän sitä hienokultaa haistelemaan ja nomen maton korviketta noitten alle?
Lapio kaivuuta ajattelin ja onkohan noi kaks rihlaa liian pitkiä yhdessä vai riittäisköhän yks noita? (witch :P)Mitat: 23,5 x 60 cm olis noitten "rihlojen" mitat ja samalla saisin
rännin leveydenkin kohtuu normiksi 23.5cm? Pumppua vielä metsästän, varmaankin panther 2" tai minkä kohtuu hintaan saan jostain rykästyä :)
Wombatti
 
Viestit: 7
Liittynyt: 03.04.2013 12:52
Paikkakunta: Viitasaari

Re: rihlat vai ei

ViestiKirjoittaja Seppaant » 23.04.2013 18:12

Lapio kaivuuta ajattelin ja onkohan noi kaks rihlaa liian pitkiä yhdessä vai riittäisköhän yks noita? (witch :P)Mitat: 23,5 x 60 cm olis noitten "rihlojen" mitat ja samalla saisin
rännin leveydenkin kohtuu normiksi 23.5cm? Pumppua vielä metsästän, varmaankin panther 2" tai minkä kohtuu hintaan saan jostain rykästyä :)

En puutu näihin rihloihin ja niiden tarpeellisuuteen ja toimimiseen.
Mutta 23.5 cm ränni on lapiokaivajalle tarpeettoman leveä, vaatii toimiakseen paljon vettä, ison pumpun ja paljon bensaa.
12 cm ränni on lapiokaivajalle sopiva eli leikkaa matto keskeltä halki.
Seppaant
 
Viestit: 45
Liittynyt: 20.04.2012 17:03

Re: rihlat vai ei

ViestiKirjoittaja keltainenkivi » 24.04.2013 17:51

Oman rännini sisämitta on 205 mm:ä ja 5 hv pumppu puksuttaa melkeinpä tyhjäkäynnillä noin 30 m letkulla ja vettä kyllä piisaa riittävästi.
Eri juttu mikä on rännin jyrkkyys, senhän oppii kokemuksesta. Jyrkkyyteen tietysti vaikuttaa kuinka karkeita mattoja ja
rihloja pohjalla, sen kyllä huomaa koska kivet kilkattelee mukavasti alas eivätkä pahemmin jumiudu.

Itse ostin aikoinaan 149 € 2" 5 hv pumpun, se on toiminut kuin unelma jo monta vuotta. Kertanykäisyllä käyntiin tai jopa
puolittaisella nykäisyllä. Kyllä halpispumputkin ovat ok, jos se vain kestää ensimmäiseen öljynvaihtoon tai ekan kesän, niin
luultavasti sen jälkeen pelittää tulevatkin kesät.

Vielä 5 viikkoa ja kokka kohti pohjoista.
Leukakarvojakin on kasvatettu, onhan se uskottavampaa esitellä sitten sitä isomusta, kun on partaakin : )
keltainenkivi
 
Viestit: 22
Liittynyt: 04.11.2011 17:30

Re: rihlat vai ei

ViestiKirjoittaja Rysky » 28.04.2013 09:58

Rihlat ilman muuta tarvitaan. Auton mattoja käytettäessä on syytä huomioida maton kuvion jyrkkyys. Sellaiset matot, joissa on loiva reuna ovat huonoja. Mitä pystympi reunakuvio matossa sitä parempi. Autonmatto kelpaa hyvin "juorumatoksi" eli ekaksi matoksi. Siihen jää heti ekat hiput kiinni ja näkee missä mennään kullan saamisen suhteen (onko kaivuusuunta oikea). Kullan jäämisen suhteen Jomsa on aivan oikeassa mattojen toimivuudesta. Autonmaton jälkeen laittaisin sitten noita kultamattoja. Ensin matala- sitten korkeakuvioinen matto. Näihin jää sitten melkein kaikki kulta. Metallirihlat ovat hyvä loukku sitten rännin loppupäähän. Sinne jäävät Jomsan toteamat korukivet ja ne harvat kullat, jotka ovat tempautuneet muun maa-aineksen mukana pois kumirihloista.

Ränni minulla on tuo 205 ja tosiaan pumppu pyörii melkein tyhjäkäynnillä vaikka pyörittää minulla pelton turbiinia, jonka läpi vesi menee ränniin. Lisäksi minulla on rännin etuosaan ohjattu osa vedestä. Ohijuoksutusvesi siirtää rummusta tulleen maa-aineksen eteenpäin, eikä jätä kasoja rännin yläosaan. Sitten ennen mattoja on "kampa", jolla estän isoja kiviä menemästä mattoihin. Kivet tempaisevat vieriessään kullan mattojen ruuduista ja siirtävät niitä alaspäin ja voivat jopa mennä kullat ohi ilman metallirihlaa perässä.

Rännin etupäässä on tärkeää maa-aineksen tasainen syöttö ja hyvä pesutulos. Silloin kullat irtoavat kivistä ja muusta maasta. Minulla ei käytännössä rumpua ja kampaa käyttäessäni löydy metallirihloista kuin prosentin murto-osa kullan painosta. Sieltä löytyvät pienet hiput ja sitten ne kun tulee jokin häslinki, niin sen seurauksena kadonneet hiput.

Rännin leveydestä minulla on seuraavanlainen kuva itselläni:
Kapea ränni kelpaa hyvin verkkaiseen lapiointiin ja pienelle vesimäärälle. Maa-aines ei saa mennä suurena ryppäänä rännin läpi. Kulta ei ehdi peseytyä ja laskeutua pohjalle. Rännin leveytyessä se sallii suuremman maa-ainesmäärän ajamisen rännin läpi. Edellyttäen että maa kerkiää levitä koko rännin leveydelle (kampa auttaa myös maan pesytymistä ja levittäytymistä rännin koko leveydelle). Valmismatot sopivat suoraan ilman temppuilua ränniin. Autonmatot on helppo leikata mihin leveyteen tahansa ja kun ne ovat juorumattoja ei ruutujen tarvi olla ehjiä. Sitten jokaisen täytyy löytää vesimäärän ja kulman suhteen oma paras asetus rännilleen. Tässä auttaa kokemus ja kavereilta kysely.

Voi jopa kysäistä kaveria testaamaan ränniä heittämällä hippu sinne ränniin, auttaa uskossa ränin toimimiseen. Näkee mihin kohtaan mattoja hippu pysähtyy. Muista laittaa ämpäri rännin perään jos kokeilet pienellä hipulla, ettei käy kato.

Tässä omia jatuksiani vuosien varrelta :|
Avatar
Rysky
 
Viestit: 145
Liittynyt: 29.03.2011 19:53
Paikkakunta: Kangasala

Re: rihlat vai ei

ViestiKirjoittaja Rysky » 29.04.2013 05:56

Tässä muutama kuva nykyisestä rännistäni rihlojen osalta.
http://www.flickr.com/photos/93658337@N06/

Kuvia on lisääkin jos kiinnostaa?
Avatar
Rysky
 
Viestit: 145
Liittynyt: 29.03.2011 19:53
Paikkakunta: Kangasala


Paluu Tekniikka & koneet

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa