Switch to full style
Nyt saa kysyä mitä vaan!
Lähetä vastaus

Prospäkkäröinti

16.01.2015 13:37

Tervehdys,

en suoraan löytänyt sopivaa ketjua joten aloittelen uuden. Olen uusi tällä saralla vaikkakin seuraillut foorumianne pidemmän aikaa.

Mutta kysymykset.
1. Onko kukaan hakenut tuota näytteen ottolupaa ja mikä on ollut tulos? Tarkoitus ei ole tehdä mitään suuria, mutta hiukan enemmän kuitenkin kuin pelkkiä yhden lapiollisen syvyisiä kuoppia.

2. UKK alueella on muutama valtaus, mutta ei monta vaikka alueella voisi olla monta lupaavaa kohdetta. Onko ko alueelle luvan saaminen vaikeampaa vai onko vain keskitytty vanhoille hyville paikoille?

Hiljaa olen kartottanut n. 10 paikkaa joita olin ajatellut käydä vähän kattelemassa (2-3 UKK alueella) ensimmäisenä kesänä ja suuremmat kaivuu halut hukuttaa liiton valtauksille :D

Kiitos tiedoista ja arveluista etukäteen!

Re: Prospäkkäröinti

16.01.2015 19:40

Metsähallituksen tiedote kullankaivajille:" Kansallispuistoissa on valtaus-, kullanhuuhdonta- ja kaivospiirialueen ulkopuolella kaikenlainen kaivaminen ja maa-ainesten keräily kielletty "
No onhan tuossa vastaus siihen onko se vaikeampaa, haet valtausta "sokkona" ilman alustavaa kenttätutkimusta ;)
Lisäksi valtauksen huolto kansallispuistossa on vaikeampaa, maastoliikenneluvat kivenalla ,maapuulupia ei saa(polttopuut kuljetettava ulkopuolelta)
Näytteen otto muualla Vapaalla metsähallituksen maalla ( lue kaivoslaki luku 2 , 7 ja 8 pykälät) ilmoitus näytteen otosta metsähallitus(kuka,missä,milloin) riittää ;)
jäljet tietysti piiloon, kuopat täytetään kuntta päälle :D
ao metsähallituksen numerot varmasti taas Prospäkkärin 1/2015 numerossa

Re: Prospäkkäröinti

17.01.2015 19:37

Jahas, tuo tiedote mennytkin jotenkin mukavasti ohi tai sitten vain en ole halunnut uskoa sitä :oops:

No onneksi sentään jotkut voittaa lotostakin, pitää katsoa jos käyn patikoimassa ja potkimassa noilla main kiviä jos jotain mielenkiintoist sattuis löytymään :twisted:

Re: Prospäkkäröinti

18.01.2015 02:10

Luonnonsuojelulaki
20.12.1996/1096

15 § (21.1.2011/58)

Luvanvaraiset poikkeukset rauhoitussäännöksistä
Kansallispuistossa ja luonnonpuistossa voidaan sen perustamistarkoitusta vaarantamatta alueen hallinnasta vastaavan viranomaisen tai laitoksen luvalla:
....
7) tehdä geologisia tutkimuksia ja etsiä malmeja;
....
Elikkäs jos saa luvan vastaavalta viranomaiselta niin etsintää saa harjoittaa??? Joku suunnitelmakin varmaan täytyisi olla, eikä vain potkia kiviä sielä täällä, jotta ei tule hirmu sakkoja kissankellon tapaisten kukkasten tai vastaavien hävittämisestä. Jos vaikka ilmoittaisi lähinnä tuulenkaatamien puiden juurakoiden alta katsastavansa, ja sitten mahdollisuuksien mukaan niistä etsisi kivi näytteitä. Jos saat kiinni vastaavan viranomaisen kerro toki miten suhtautuivat ja miten kävi

Re: Prospäkkäröinti

18.01.2015 11:24

niin ja Tukesin sivuilta voit tutkia mitä nuo luvat maksavat :o Se lottovoitto on tarpeen ;) Sieltä myös löytyvät nuo metsähallituksen numerot joista voit aloittaaa kyselyn miten luvat irtoaa , voihan onnikin potkaista jos ei Irja :D

Re: Prospäkkäröinti

18.01.2015 11:52

Tuo luonnonsuojelulaki olikin hiukan uutta, mutta sen tiesin että malminetsintäluvan saa kyllä kun maksaa. Tuo maksu on vain turhan kova, mutta toisekseen, oikeuttaa alueella myös kulkemisen rajoitetusti autolla yms ja paikalle saa viedä tutkimuksiin tarvittavaa kalustoa. Liian raskas lupa siis minun käyttöön, tosin nopeuttaahan se kulkemista :lol:

Mutta tuon luonnonsuojelulain pykälän nojalla voisi pientä tutkimustoimintaa harrastaa, mikäli vain löydän oikean henkilön jolla on natsoja luvata ko. toiminta. Kuitenkin sen mitä saan pienellä lapiolla, sankolla, vaskoolilla, tutkimusrännillä jne aikaan, ei pitäisi olla millään tavalla merkittävää ja näkyvissä jälkeenpäinkään.

Koitan kyllä selvitellä asiaa ja laitella tännekin jotain tietoa heti kun niitä alkaa tulemaan, jos joku muukin hullu innostuu.

Re: Prospäkkäröinti

18.01.2015 14:51

Natsat taitaa olla UKK-puston osalta Metsähallitus Irja Mikkonen puh.020 564 7724 ja maastoliikenneluvan osalta puistonjohtaja Sakari Kankaanpää puh. 040 773 7341

Re: Prospäkkäröinti

22.01.2015 11:05

No niin tuli selviteltyä tämäkin asia ja kyllä se periaatteessa on niin ettei kansallispuistojen alueella saa harrastaa kuin silmämääräistä tutkimista maan pinnalta. Kiveäkään ei saisi käytännössä kääntää, mutta sitten seuraavaan hengenvetoon totesi jokamiehenoikeuksiksi tämän ja pienen näytteenoton kaikilla valtion alueilla kuuluvan tähän. Varsinaista lupaa siis on ihan mahdoton saada ilman maksua puistoihin.

Rivien välistä siis luettuna pieni tonkiminen on "sallittua", muttei missään nimessä suositeltavaa. Ja käytännössä aluetta ei ole rauhoitettu kuin parista kohtaa eikä liikkumisrajoitteita annettu, niin jokamiehenoikeudet pitäisi päteä tällöinkin (tämä asianajajani tulkittua nopeasti tapausta).

Älkää siis hätäilkö, en ole menossa kokeilemaan onneani näiden suhten, käyn vain katselemassa alueet jos siellä sattuisi olemaan jotain kiinnostavaa merkkiä joka olisi mahdollisen huuhdontaluvan arvoista. Sen verran nuo pari kohtaa on jäänyt vaivaamaan :) Eli alueille saa huuhdontaluvan normaalisti, kunhan rauhoitusta ei ko alueella ole.

Re: Prospäkkäröinti

01.05.2015 07:56

Niin tuo metsähallituksen tiedote muuten löytyy myös LKL:n sivulta Arkistot päivämäärällä 22.02.2012 ;)

Re: Prospäkkäröinti

01.05.2015 08:07

Tuohon kullanhuuhdontaluvan normaalisti saantiin, kun käy utelias katselemassa karttasivuja huomaa kullanhuuhdonta hakemuksia 2,5 vuoden takaa jotka vielä odottavat päätöstä, eli vähintään 3 vuotta ennen hakemus ennenkuin teroittaa lapion :D
Lähetä vastaus