Kaarreojan mysteeripohja

Nyt saa kysyä mitä vaan!

Kaarreojan mysteeripohja

ViestiKirjoittaja jomsa » 23.11.2011 22:38

Varmastikin kaikkien työmailla on jos mitä ihmeellistä tavattu maan sisällä, mutta tämä seuraava kuva, kahdesta miltei vierekkäisestä montusta, hämmentää suuresti minua, ja jos jollakulla olisi jotain ajatuksia, että mitä ihmettä tässä oikein on meneillään, voisi kertoa ajatuksiaan. Teoriatkin kelpaavat.

Ensinnäkin havainnolistava kuva:
Kuva

Kuvassa on siis vasemmalta oikealle, Montun A leikkaus, Montun B leikkaus ja viimeisenä karkea kartta noiden sijoittumisesta. Kannattaa varmaankin avata tuo kuva Tästä klikkaamalla. Sillä ainakin minulla tuo leikkautuu tuo kartta.

Sitten hieman selityksiä

Monttu A:

Vaivalloisen työn jälkeen tässä siis päästiin miltei Kaarreojan uoman keskellä pohjakallioon asti. Koko matkalla ei oikeastaan mitään, ennenkuin aivan pohjalla (joskin siellä aika hyvin, mutta jos minulta kysytään ei vaivan tai polttoaineen arvoisesti). Päällä oli reilu paksu kerros (ruskea) turpeentapaista mutaseosta. Jonka alta alkoi sinertävä kummallinen sosemaa, jossa tuntui olevan paljon orgaanista ainetta mukana, mutta melko vähän kiviä, lukuunottamatta muutamia varsin lättäniä ja isoja levymäisiä kiviä. Tämä harmaa kerros pitäisi ojan muiden kaivajien mukaan sisältää kultaa ja korundeja. Oman kokemukseni mukaan kultaa siinä ei ainakaan ole häävisti, korundeista en osaa sanoa.
Aivan harmaan kerroksen alaosassa, harmaan massan seasta erottui erittäin voimakkaan punaisia rautamurusia jotka värjäsivät mutaa voimakkaasti (punertava alue), mutta myöskään tämä kerros ei tuntunut sisältävän mitään kiintoisaa. Tästä pieni matka alaspäin, yllättäen tulikin jo "normaalin" näköistä maata joksta alkoikin jo tulla kultaa, mutta ennenkuin kerkesin lapion lyödä tähän kerrokseen, huomasinkin jo pohjakallion pilkistelevän kerroksen läpi.

Bonus: Katso tästä valokuva montusta A

Kysymys kuuluukin. Mitä ihmettä tässä on oikein tapahtunut? Siis Glaciofluviaalisesti. Miten tällainen oikein voi syntyä?

Pitkään epäilin, että tämä on kaivettua maata (ja yhä epäilen), mutta ojan muut kaivajat näyttävät kaivelevan tätä samaa massaa ja vakuuttelevat ettei se ole kaivettua.

Monttu B:
Montun A. eepisen tappion jälkeen kaivoin kapeaa kourua aina välillä "maistellen" maata, tuloksetta (kartassa näkyvä kapea punainen viiva). Kunnes lopulta eteen tuli valtaisa kivi, jonka välittömässä läheisyydessä, myös tuo sinertävä höttömaa muuttui erittäin sekavaksi soraksi, joka tuntui olevan perusmaan ja tuon sinisen mössön jonkinsortin sekoitus. Ajattelin, että yleensä isot kivet ovat olleet hyvä merkki (perustuen kokemuksiin vuosilta 2009 ja 2010). Joten aloin kairaamaan suuren kiven "taakse" isompaa testityömaata. Ja tämän montun halkileikkauksen näemme kohdassa B.

Välittömästi simään pisti kivien järeä kalibeeri, nimittäin avaus ei ollut kummoisen kokoinen, pari metriä kanttiinsa, ja jo siihen heti pintamaiden alle sattui kaksi kottikärryn kokoista kiveä (joista toisen, pienemmän sain puljattua syrjään, ja toinen paljastui lopulta olevan mönkijän kokoinen, joten jätin sen paikalleen :D ). Kaivelin hissukseen näiden kivien alle, ja kivien kalibeeri pysyi varsin suurena kokoajan. Jatkuvasti "sylintäyteisiä" kiviä ja isompia murkuloita. Ensimmäisen 50cm matkalla pinnan sekameteli sora vähitellen tasoittui, ja muuttui Kaarreojalle tyypilliseksi soraksi, poikkeuksena nuo massiiviset määrät kiviä, jotka olivat isompia kuin vuosien 2009 ja 2010 "rikkaissa" montuissa. Kaivauduin lähes kahteen metriin (odotin pohjakallion tulevan tässäkin vastaan noin 1.4m tienoilla, kuten joka kerta aiemmin), tällä kertaa siitä ei ollut mitään havaintoja, ei edes kaarreojan pohjallekallion lähesiyydelle tyyppillisiä särmikkäitä, laattapaloja tuntunut löytyvän mistään. Kultaa alkoi tulla noin 70cm syvyydestä alkuvuosien tapaan, sen verran siis että näki että maassa on jotain muutakin kuin vanhojen miesten hikeä. Mutta vasta hieman yli metrissä hippukoko alkoi muuttua sellaiseksi, että se antoi lupauksia vuoden 2010 kaltaiseen "osuma" potentiaaliin. Silti, nuo suuret kivet hämmentävät tässä.. sekä mystisesti tästä kohtaa puuttuva pakso siniharmaa möhnäkerros, joka muuten dominoi aluetta.

Bonus: Katso tästä kuva montusta B (Huomaa isot kivet)

Mistä on kyse?

Omia haistelujani:
Jos katsotte kartta, monttujen A ja B väliin, oikealle sijoittuu iso kuru josta tulvavedet erityisesti keväisin puskevat alas. Kenties tällä on jotain tekemistä asiaan? Myös tuohon kuruun on porattu kohtuullisen iso reikä, syvyydeltä noin 1m (syvemmälle ei päästy silloin koska ei ollut keinoa poistaa vettä), ja sieltä ei tullut sitä vähäisintäkään merkkiä, ei edes rautaa. Joten oletus on, että ne oli joko tulvan tai vanhojen miesten perämaita.

Lupaisin hengettömiä ajatuksista, vaan oli sen verran huono kesä, ettei noita ole jaettavaksi asti enää. :roll:
Luovuuden lähteillä - http://www.innokaltio.fi
eMail:etu.suku at gmail
Kaarrepankki - Lemmenjoki
Kullanhuuhdontaa vuodesta 1990
Avatar
jomsa
 
Viestit: 146
Liittynyt: 04.03.2011 01:06
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: Kaarreojan mysteeripohja

ViestiKirjoittaja 2hanski » 04.12.2011 02:08

Terve
Kuvassa B näet isot kivet. Ne ovas hyvin kuluneita ja pyöreäkulmaisia. Ne ovat peseytyneet "isossa pesussa", jossa eri maakerrostumat ovat sekoittuneet. "Pesu" on voinut koota rikkaitakin "taskuja" joihinkin kiinniottoihin. Tulos on työlästä "lottoamista", joka "hajarivein" (lapiolla), on tuloksotonta. Liettämällä, eli pesemällä maat alaspäin, jos paikka mahdollistaa sen, voidaan saada tuloksia.
Kuvan A pohja on kaivamatonta, sellaista, jokaq oli kuvan B paikkakin ennen "suurta pesua". Niissä pohjarihloissa on sitä inflaatiolta suojattua alkuainetta. Se on "ihanteellinen pohja". Jos hohdalle sattuu harmaa kvartsijouotti, voi siitä löytyä kulkeutumatontakin teräväsärmäistä kultaa kuten Morgamilla Kotaojan kohdalla. (Saatu 20 kg oli pääosin 4 m matkalla poikittaisessa kvartsijuotteessa "Kulta-Korhosen itse kertomana. Siinä on kavettu vain keskiuoma.)
Huom. pura se A-kuvan luonnonrihla, ja kultaa tulee ainakin Kotaojalla.

Terveisin 2hanski
2hanski
 
Viestit: 1
Liittynyt: 28.07.2011 22:58

Re: Kaarreojan mysteeripohja

ViestiKirjoittaja jomsa » 20.12.2011 10:49

Lapiopelillä, kuvan A monttua ei välttämättä hirvittävän mielellään kaivele. Sen verran työläs oli kultamäärään nähden, että jäänee seuraavalle kaivajalle se kohta (ellei sitten saada niitä Romanttisia kullankaivuu koneita). Sen sijaan Montusta B aion ensikesänä lähteä laajentamaan kohti rinnettä, Vuoden 2010 mallin mukaisesti, missä juuri noita reunatörmiä pesemällä irtosi hyvin keltaista. Ihmetyttää vain noiden suurten kivien massamainen kokoontuminen juuri tuohon kohtaan.
Luovuuden lähteillä - http://www.innokaltio.fi
eMail:etu.suku at gmail
Kaarrepankki - Lemmenjoki
Kullanhuuhdontaa vuodesta 1990
Avatar
jomsa
 
Viestit: 146
Liittynyt: 04.03.2011 01:06
Paikkakunta: Rovaniemi


Paluu Aloittelija kysyy - vanhat parrat vastaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron