Rihlat ja pyörteet

Nyt saa kysyä mitä vaan!

Rihlat ja pyörteet

ViestiKirjoittaja Sanikka » 24.06.2015 19:58

Terve!

Kun en löytäny mistään vastausta näihin, niin päätimpä nyt kysästä. Elikkä ensimmäistä kertaa näissä hommissa mukana, tai oikeastaan vasta näistä hommista lukemassa... Tuli tuossa muutama päivä sitten tehtyä jäsehakemus liittoon, sillä tänä kesänä olis suunnitelmissä lähteä liiton valtauksille huuhtomaan rännin kera. Kuukauden oon tuuminu siellä aikaani viettää. Kaikkihan tässä nyt on uutta ja tekemällä oppii. Nyt kuitenkin olen päättänyt nikkaroida rännin filmivanerista.

Mutta sitten itse asiaan. Mites noitten rihlojen osalta. Jos alkuun tulee piensilmästä kumimatto ja seuraavana isompaa samanmoista. Mitenkäs nämä viimeisenä olevat metalli taikka muovirihlat. Mikä näiden tarkoitus on? Ja mistä ja miten kannattaa toteuttaa? Ja tuleeko näiden alle sitä jotain mattoa, joka ottais talteen sen ihan hienonhienon kullan? Vai pärjääkö pelkästään kumimatoilla? Ja mitenkäs niiden pyörteiden osalta, että mikä niiden tarkoitus nyt on? Joo siis rännistä tulis samanmallinen kuin kulta andersilla noilla youtube viteoilla. Luultavasti 4 osainen lähemmäs 3 metriä pitkä, sekä 4 osainen, jotka kaikki menee toistensa sisään kasaan.
Sanikka
 
Viestit: 5
Liittynyt: 23.06.2015 21:21

Re: Rihlat ja pyörteet

ViestiKirjoittaja Kivenkääntäjä » 24.06.2015 20:49

Terve ja tervetuloa!

Suoraan sanottuna rännissä riittää esim nuo Kiikan Muotin iso ja pieni ruutuiset matot, 1 kpl molempia. Loppu on melko turhaa tai sitten vain itselleen jonkin sortin turvan hakemista. Näihin kumimattoihin ei tule alle/pohjalle mattoja. Kumimatot on huomattavan helppoja puhdistaa vaskausta varten verrattuna muihin virityksiin.

Rihloihin aina (tai ainankin on tarkoitus) muodostua pyörre joka samalla kerää painavemman aineksen aina vain alemmaksi ja näin ollen pohjalle turvaan.

Kulmarihlat on vähän sama asia kuin nuo isoruutuiset kumimatot, eri muodossa vain ja pirullisempi putsata jne. Nyt kun ensimmäistä kertaa olen omalla rännillä veivannut menemään niin voisin sanoa että melko helpolla pääsee kun tekee kumimatoista vain rännin ja sopivan heittolaatikon tai vastaavan jossa isoimmat kivet erotellaan.

Omassa rännissä on Expamet + matto alla ja perään kulmarautarihlat joiden alla myös matto ja mitään merkittävää ei toistaiseksi ole päässyt kulmille asti. Jotain hengettömän hengetöntä löytyy kulmilta, muttei juuri sellaista että sitä järkevästi saa talteen. Kaikki "isommat" löytyy expasta ja niinhän ne sanoo et virtauksen pitää olla niin kova että nyrkinkokoiset vierii yli, eli ne löytyy sit sieltä jätekasasta :roll:

Mutta tämä taitaa olla monesti mielipidelaji jossa kannattaa tehdä niin kuin on parhaaksi kokenut ja tosiaan kokemuksen opastuksella. Viimeksi tänään eräs "kokenut(?) kettu" tuli ihmettelemään ettei koskaan ole nähnyt käyttämiäni kulmarihloja ja että ne on muutenkin väärin päin, vaikka ne on tehty kaikkien oppien mukaan (kuten Vaaralan kirjassakin kerrotaan) :lol: Mutta koska kultaahan tässä vain kaivetaan niin sitähän on meillä hukattavaksi asti :mrgreen:
Kivenkääntäjä
 
Viestit: 292
Liittynyt: 12.01.2015 09:42
Paikkakunta: Kempele

Re: Rihlat ja pyörteet

ViestiKirjoittaja Sanikka » 25.06.2015 19:28

Kiitän vastauksesta!

Tässä siis lähdetään pienellä budjetilla liikenteeseen ja ideana on ollut noita rihloja väsätä autonmatosta. Myös etolan teollisuusmyymälä etrassa myytävistä "teknisistä" kumimatoista, jos sieltä sattuis jonkinmoista rihlamattoa löytymään. Jossain 50-100 euron kantturoissa pyöritään.

Elikkäs sinulla kun on tuota Espamet verkkoa, niin onko sen alla tätä kumimattoa, vai esim. Nomad-mattoa? Heittolaatikon seulalla oon itekki suunnitellu ja näillä näkymin mennään nyt sitten pelkästään noilla kumimatoilla! :)
Sanikka
 
Viestit: 5
Liittynyt: 23.06.2015 21:21

Re: Rihlat ja pyörteet

ViestiKirjoittaja Kivenkääntäjä » 26.06.2015 22:21

Expan allan on Miners Moss mattoa joka on samaa kuin Nomad, periaatteessa. Sitäkin jäänyt vähän ylimääräiseksi. Expa + miners/nomad on kyllä halpa yhdistelmä yhdeksi rihlaksi.

Meinaatko saada kaikki 100budjettiin vai vain rihlat? Jos pelkästään rihlat niin sillä saa jo melko hyvän setin, mut jos koko paletti niin sit taidat joutua katsomaan vapaavirtaus paikkoja ;)
Kivenkääntäjä
 
Viestit: 292
Liittynyt: 12.01.2015 09:42
Paikkakunta: Kempele

Re: Rihlat ja pyörteet

ViestiKirjoittaja tallipoika » 26.06.2015 23:12

Tuo Mossin matto ei ole sama asia, kun tuo 3-m:n Nomad matto. Ei edes pariaatteessa,,,, Ero kuin yöllä ja päivällä, myös kullan talteenotossa. Molemmat on kokeiltu. Langan vahvuudessa ja koossa pysymisessä on huikea ero, Nomad matto ei painu kasaan. Nomadin matto on ns. muistimatto, joka saa olla millaisella mutkalla tahansa, niin se palautuu muotoonsa.... aina, ellei sitä lämpökäsitellä. Jos on kyseessä pohjallinen Nomad, niin siinä pohja pysyy kiinni, eikä irtoa, kuten muutamissa muissa merkeissä. Nomad mattoja käytetään mm. eteismattoina suurille ihmismassoille, joten sen on oltava vahva joka suhteessa. Mattoa on saatavana 10 ja 16 mm vahvuisena, pohjallisena tai ilman pohjaa ja ruskeana sekä harmaana. Suurin pala jonka olen nähnyt on ollu 120 x 6000 cm (1,2 x 6,0 m) Molemmat mallit toimivat mikrokullan talteenotossa erinomaisesti. Mitä tuohon Nomadin hintaan tulee, siihen rännille riittää 20 - 30 cm pitkä pala, joka maksaa 25 - 35 €... ei pitäisi olla hinnankiro ja palan saa sen kokoisen kun tarvitsee, eikä tarvitse ostaa ylimääräistä. Vink vink.. . kaukaloikaa rännin pohja, niin ei tule "altavirtausta", eikä mikrohippuja karkaamaan maton alta rännin pohjaa pitkin. Kaikki pysyy takuuvarmasti matossa. Anteeksi arvosteluni... mutta kun tämä asia vaan on näin. Kokemuksella....
tallipoika
 
Viestit: 4
Liittynyt: 12.10.2012 14:54

Re: Rihlat ja pyörteet

ViestiKirjoittaja Sanikka » 27.06.2015 13:06

Jälleen suuret kiitokset vasutauksista! Nyt ollaan taas viisaampia.

Tosiaan käyttövalmiin rännin hinnaksi tulee se about 100E. Puutavara n.40e. Kumimatot ja muovirihlat n.40E. Ja parilla kympillä sit tarvikkeita. Tosiaan kun nuo kumi matot tulee mitä luultavimmin noista autonmatoista, sekä muovirihlat tulee jonkimoisesta pleksi/muovilevystä, joista ite sitten värkkäilen muovirihlat. Pumppuun tietty menee se toinen about 100e, joka olis tarkoitus käytettynä ostaa. Halvemmallakin noita näyttäis kaupan olevan. Tsägällä saattas vaikka joltain tuttavalta saada lainaksikin. Katotaa mite äijjän käy :D
Sanikka
 
Viestit: 5
Liittynyt: 23.06.2015 21:21

Re: Rihlat ja pyörteet

ViestiKirjoittaja pera58 » 27.06.2015 15:04

uusi "halpis" polttomoottorivesipumppu 200 €, imuletku 2 tuumanen 8 m 40 €, poistoletku 2 tuumanen 20 m 40 €( poistoletkua tarvitset paikasta riippuen 20-80 m) kyllä se siitä budjetti repeää :o Älä tuo haisteltavaksi kakstahtipumppua :roll:
pera58
 
Viestit: 189
Liittynyt: 12.05.2012 22:44
Paikkakunta: kajjaani

Re: Rihlat ja pyörteet

ViestiKirjoittaja Sanikka » 27.06.2015 16:32

pera58 kirjoitti:uusi "halpis" polttomoottorivesipumppu 200 €, imuletku 2 tuumanen 8 m 40 €, poistoletku 2 tuumanen 20 m 40 €( poistoletkua tarvitset paikasta riippuen 20-80 m) kyllä se siitä budjetti repeää :o Älä tuo haisteltavaksi kakstahtipumppua :roll:

Budjetille määritelty tietyt raamit ja niissä pysytään. Toiset voi prameilla vehkeillä ja kaivaa kultaa, kun toiset vaan kaivaa kultaa... Kyllä mitä noita nyt käytettynä kattelee, niin tuntuuhan niitä ihan sopuhintaan saamaan. Mikä tuon kaksitahtikoneen käryn saa niin vastenmieliseksi? Pärähtääkö nelitahdin käry vaan paremmin päähän? :D Nohnoh leikki leikkinä.. Kyllähän se kakstahti mekkalaa osaa pitää ja menovesikin maistuu maukkaamalta..
Sanikka
 
Viestit: 5
Liittynyt: 23.06.2015 21:21

Re: Rihlat ja pyörteet

ViestiKirjoittaja Kivenkääntäjä » 29.06.2015 19:59

Kun teet nuo muovirihlat, niin tee tarpeeksi kapeat tai tarpeeksi paksusta matskusta etteivät pääse vääntymään virtauksessa ja näin haittaa tuota pyörrettä. Alle 3mm vahvuuksia ei kannata melkeenpä ajatellakaan ja tuo 3mm melkeenpä vain alle 15cm levyisiin, toki kokeilemalla se selviää.

Se mitä mattoihin tulee ja tuohon mikrokultaan, niin ikävä kyllä se on myös niin ettei aloittelijan kannata hirveästi sen talteenotosta haaveilla, koska karkaa kuitenkin vaskaillessa mukanaan. Jo pelkkien pienimpien näkyvien "hippujenkin" pitäminen vaatii työtä/harjoittelua, mutta sitten pitkässä juoksussa toki hyödynnettävissä. Ja tässäkin sitten kumiruutumatto syvällä kuviolla on huomattavasti helpompi ja nopeampi puhdistaa 8-)

Aina kuitenkin pitää ja saa kritisoida, sekä antaa neuvoja, koska yleensä niistä aina oppii joko suoraan tai kantapään kautta :roll:

Pumppuja toki saa käytettynäkin, mutta melkeenpä jos on pidempiaikainen harrastus niin uutena ostettu halpapumppu maksaa pitkässä juoksussa itsensä takaisin. Toki jos on lähes käyttämättömiä saatavilla niin mikä jottei, yleensä nuo käytetyt on joko oikeasti käytettyjä tai sitten pidempään seisoneita jossain / huonosti pidettyjä.
Kivenkääntäjä
 
Viestit: 292
Liittynyt: 12.01.2015 09:42
Paikkakunta: Kempele

Re: Rihlat ja pyörteet

ViestiKirjoittaja pera58 » 29.06.2015 23:46

käytetyn pumpun ostossa pitäisi pystyä tarkastamaan sen lisäksi että se kännistyy ja puksuttaa lisäksi mm. akselin stefa pitääkö,"korkkien" kunto(etteivät korkkaa paineesta),siipien kuluneisuus(se vaikein katsottava),pumppun pesä ehjä (mokomat jättävät pesään veden talveksi ja sitten ihmetellään, miten se halkesi :o ) Turilla sattuu hyväkin ;)
pera58
 
Viestit: 189
Liittynyt: 12.05.2012 22:44
Paikkakunta: kajjaani

Seuraava

Paluu Aloittelija kysyy - vanhat parrat vastaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa

cron