Pojankloppi kysyy

Nyt saa kysyä mitä vaan!

Pojankloppi kysyy

ViestiKirjoittaja aloittelija » 20.01.2016 21:40

Morjens elikkäs nuori 18 täyttänyt pojankloppi tarvitsisi neuvoja kullankaivun aloittamiseen. Tarkoituksena olisi lähteä kesällä vaskoolaamaan kultaa lemmenjoen kansallispuiston reuna alueille tai muuhun tarpeeksi syrjässä olevaan tiettömien taipaleiden takana olevalle alueelle.Ensinäkin joudun tyhmänä kysymään muutamia neuvoja ja sääntöjä kaivuuseen liittyen. Onko vaskoolaaminen sallittua kaikkialla erämaa alueilla kunhan paikalla ei ole toisen valtausta? Mitkä varusteet ovat tärkeitä mukana vaskoolin ja kenttälapion lisäksi. Itse vaskoolaamistekniikan kyllä osaan,sen minulle opetti isäni kaveri entinen yk mies jolla on mökki vuotsossa ;). Valitettavasti etelästä ei tunnu löytyvän ketään muuta lähipiirissä olevaa joka olisi innokas lähtemään. kaveritkin pitävät lähinnä hulluna koko ajatusta,mutta en aio antaa periksi. Jos mutkia tulee matkaan voin lähteä jonain toisena kesänä. Kaipaisinkin ja olen kovin kiitollinen jos kokeneemmilla olisi antaa vinkkejä ja neuvoa lainsäädäntöön,velvollisuuksiin,oikeuksiinn ja varusteisiin liittyviä neuvoja kullankaivuun saralta.
aloittelija
 
Viestit: 1
Liittynyt: 20.01.2016 21:21

Re: Pojankloppi kysyy

ViestiKirjoittaja Kivenkääntäjä » 21.01.2016 09:28

Terve aloittelija!

Tervetuloa harrastuksen pariin. Ihan noin vain ikävä kyllä ei harrastaminen onnistu. Suomessa on melko säänneltyä nämä kultajutut.

Lain mukaan siis saat ottaa näytteitä eli vaskata sieltä täältä vaskoolillisen tai kaksi ilman suurempia ilmoituksia, eli sellaista toimintaa josta ei jää välttämättä mitään kouriin tuntuvaa. Tosin poikkeuksen tekee kansallis- ja luonnonpuistot, valtauksia saa näistä ensimmäiseen, näissä et saa kuitenkaan vaskata vaskoolillistakaan tai edes tiputtaa lapiota maahan kuin luvan kanssa jos valtausta ei ole (ja tätä lupaa ei 99,5% varmuudella tule). Tämä siis kirjan mukaan.

Jos haluat vaskailla enemmän tai harrastella suuremminkin niin sitten kannattaa liittyä LKL:ään ja käyttää jäsenvaltauksia hyväksi, tai huhuilla jos jollain olisi valtauksellaan tilaa harrastella. Yleensä paikka kyllä löytyy pientä korvausta vastaan. Toisen valtaukselle tosiaan ilman lupaa ei ole mitään asiaa kaivelemaan.

Tekniikan ja oikeat työtavat oppii nopeasti, mutta tuo teoria puoli on hiukan eriasia. Pitkään olen itsekin ihmetellyt erinäisiä asioita yms ja ihmetellyt suomalaisten käyttämiä rännejä tai niiden rihloja. Se että yhden tehokkaimmista tavoista ja teorioista opit ja pääset heti "oikealle" uralle niin kannattaa tutustua www.goldhog.com, jos vain englanti taittuu ;)

Välineiksihän riittää hyvinkin vähän tähän harrastukseen, mutta nälkä kasvaa syödessä ja pelkkä vaskooli ei kauan riitä, sillä kultaa kuitenkin on suhteessa niin vähän. Kannattaa tutustua www.kultahippu.fi.

Se mitä muuta varusteita tarvitset, niin oikeastaan liittyy tuohon erämaahan. Erämaassa oleminen ja liikkuminen on oma lukunsa. Se että osaa kulkea pitkin metsiä eksymättä, ei enää pädekään erämaassa. Maasto on hyvin samannäköistä tunturi tunturilta ja eksymisen riski on suuri. Samalla kun etäisyydet on majesteettisia niin eksyessä voi kokemattomampikin mennä paniikkiin. Eli yksin ei kannata lähteä, koita saada kaveri mukaan, kunnon kompanssit ja kartat yms (kännykällä et tee juuri mitään tai sen gps:llä). Kaveri myös sen takia, jos jotain sattuu, yksin on aika avutonta. Myös keliolosuhteet vaihtelevat todella paljon, eli vaikka päivä olisi lämmin, niin yö voi olla jäätävä. Nämä siis kannattaa ottaa huomioon, niin ei tarvitse lehdistä lukea kuten viime aikoina 8-)
Kivenkääntäjä
 
Viestit: 292
Liittynyt: 12.01.2015 09:42
Paikkakunta: Kempele

Re: Pojankloppi kysyy

ViestiKirjoittaja HannuF » 17.02.2016 16:35

Terve tuloa harrastuksen pariin mistä on vaikea päästä eroon.
Näin se menee kuin ¨kivenkääntäjä¨tuossa yläpuolella kirjoittaa.
Samaa olen ihmetellyt suomalaisten ränneistä ja rihloista. Se on niin kuin uskonto, muutosta ei tarvita.
Ruokahalun kasvaessa haluaa isommat laittet, ja sillon kannattaa katsella amerikalaistan taikka ruotsalaisten tuubi filmejä. Siellä laittet on eri vuosituhannelta. Tämä lapiokaivajista, konekaivajat eri juttu.
parempi taivasalla kun tossun alla
HannuF
 
Viestit: 83
Liittynyt: 18.05.2015 15:41
Paikkakunta: Heby Ruotsi


Paluu Aloittelija kysyy - vanhat parrat vastaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron