Etsintäalue

Nyt saa kysyä mitä vaan!

Etsintäalue

ViestiKirjoittaja hemmoky » 30.05.2016 16:34

Hei!

Lähetin metsähallitukselle ilmoituksen kullan etsimisestä. Menetelmistä, ajankohdasta ja karttaliitteet alueista, missä ajattelin etsintää suorittaa. Vastauksessaan ylitarkastaja kehoitti pienentämään alueita huomattavasti :o . Tietääkö kukaan onko etsintäalueen laajuutta määritelty laissa ja jos on niin missä ja mikäköhän on maksimi?? Itse en löytänyt vaikka kaivoslakia ja asetuksia kaivelinkin :?:
hemmoky
 
Viestit: 17
Liittynyt: 15.03.2016 14:43

Re: Etsintäalue

ViestiKirjoittaja Jäyhä » 31.05.2016 09:35

Etsintäalueen laajuudesta ei ole säännöstä.
Etsintää koskevat säännökset löytyvät kaivoslain 7 §:stä ja 8 §:stä.
Tuossa 7 §:ssä todetaan jokaisen oikeus etsintätyöhön ja 2. momentissa rajataan ne alueet, joilla etsintää ei saa harjoittaa (paitsi suostumuksella).

Kaivoslain 8 §:ssä todetaan ilmoituksen sisältö. Ilmoituksen tulee olla kirjallinen ja sen tulee sisältää etsintätyöstä vastaavan yhteystiedot, etsintäalueen tiedot ja näytteenottoa koskevan suunnitelman. Suunnitelman tulee sisältää tiedot käytettävistä välineistä ja menetelmistä, näytteenoton aikataulusta ja tutkimuksen kohteena olevasta kaivosmineraalista.

Valtioneuvoston asetuksella (391/2012) on säädetty, että etsintätyöstä vastaavan on tehtävä tämä ilmoitus viimeistään kaksi viikkoa ennen näytteenoton aloittamista.

Kaivoslain muuttamista koskevassa hallituksen esityksessä (HE 273/2009) on avattu yksityiskohtaisissa perusteluissa sivuilla 75-78 tähän etsintätyöhön liittyviä yksityiskohtia.
Tuossa linkki Finlexiin kyseisen dokumenttiin:
http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2009/20090273.pdf

Vastauksena; viestisi perusteella ilmoituksesi on ollut asianmukainen. Ehkä suunnitelmasi aikataulu on tuntunut ylitarkastajasta niin hurjalta, ettei hän ole uskonut sinun voivan toteuttaa siinä aikataulussa niin laajaa etsintätyötä! Mutta kuten tiedämme, kullanhimo saa ihmeitä aikaan!
Kyse on kuitenkin ilmoitusmenettelystä, ei anottavasta luvasta. Ehkä kannattaa pitäytyä aika realistisiin suunnitelmiin näissä ilmoituksissa. Tarkoituksena on kuitenkin se, että maanomistaja suurin piirtein tietää, kuka siellä metsässä liikuskelee ja millä asialla.
Jäyhä
 
Viestit: 5
Liittynyt: 24.09.2014 18:48

Re: Etsintäalue

ViestiKirjoittaja hemmoky » 31.05.2016 11:14

Kiitokset Jäyhälle kattavasta vastauksesta ja linkistä.
Onhan ne ilmoittamani alueet kohtuu laajoja, mutta kun talven karttoja tuijottelee niin mielenkiintoisia alueita väkisinkin kertyy :D . Ajatuksenani olikin kierrellä autolla metsäautoteitä ja aina mukavan näkösen paikan tullen vaskata lapiollinen/pari. Tokihan olen kartalle muutamia "ottipaikkoja" merkkaillu, vaan jos siinä matkan varrella osuu silmään herkullisen näköinen puro niin eihän sitä voi ohittaa. Jos kyseinen puro ei sitten satukkaan olemaan ilmoittamallani alueella ja ylitarkastaja (tai vähintäänkin hänen renki) olkapäähän koputtaa ja koputtaahan se (Murphyn laki), niin siinähän saattas joutua selittelemään.
No, ilmoituksen olen tehnyt ja parin viikon päästä lapin selkosilla puron varsia vaskailen 8-)
hemmoky
 
Viestit: 17
Liittynyt: 15.03.2016 14:43

Re: Etsintäalue

ViestiKirjoittaja Mercury » 31.05.2016 14:54

Sellainen täytyy vielä kysäistä että jokamiehen oikeushan sallii pienet maa ja kivi näytteenotot. Käytännössä tahtoo sanoa että lapiollinen pari sieltä täältä. Jos kuitenkin näyte pitäisi saada vaikka puolesta metristä niin salliiko tämä maanomistajalle ilmoittaminen sen?

Sekin pitäisi selvittää että saako tutkimuksissa käyttää minkäänlaista ränniä. Esim tuumaisen pumpun käyttölupaan en usko mutta saahan se veden virrasta ränniin vaparillakin.
Avatar
Mercury
 
Viestit: 146
Liittynyt: 16.09.2012 21:36

Re: Etsintäalue

ViestiKirjoittaja hemmoky » 31.05.2016 16:27

Mielestäni Mercuryn mainitsema lapiollinen sieltä täältä kuuluu jokamiehen oikeuteen, mutta tämmönen oli vastaus minun ilmoitukseen.

(Tässä kullanhuuhdontaan liittyvää Metsähallituksen ohjeistusta:


Kaivoslain (621/2011) mukaan etsintätyöhön liittyvästä näytteenotosta (8 §) on tehtävä ilmoitus maanomistajalle viimeistään 2 viikkoa ennen näytteenoton aloittamista. Kullanhuuhdontaan liittyen Ilmoitukseen on liitettävä kartta, johon alue (ei laaja) on merkitty ja tutkimuksen ajankohta (lyhyehkö, 1-2 viikkoa), näytteenottoa koskeva suunnitelma sekä etsintätyöstä vastaavan yhteystiedot. Suunnitelman tulee sisältää tiedot käytettävistä välineistä ja menetelmistä. Käytännössä on sallittu lapionpisto paikastaan ja vaskoolilla huuhtelu, jäljet peitettävä. Ränneja ei saa käyttää. Metsähallitus on sopinut kaivosviranomaisen kanssa, että lähetämme heille tiedoksi tällaiset etsintäilmoitukset.


Kansallis- ja luonnonpuistoissa em. näytteenotto ei ole mahdollista. Lisäksi kaivoslaista löytyy myös muita etsintätyön esteitä.


Kullan hyödyntäminen etsintätyön yhteydessä ei ole mahdollista, vaan kulta jää maaperään odottamaan voimassa olevaa kullanhuuhdontalupaa.


Esittämänne alueet ovat varsin laajoja ja niinin sisältyy voimassa olevia kaivospiirejä ja kullanhuuhdonta-alueita. Teidän tulee pienentää ja tarkentaa aluerajauksia huomattavasti.)
hemmoky
 
Viestit: 17
Liittynyt: 15.03.2016 14:43

Re: Etsintäalue

ViestiKirjoittaja Kivenkääntäjä » 01.06.2016 10:34

Otan sen verran tähän kantaa, että minusta olisi ihan hyvä jos LKL tekisi jonkun lomakkeen tyylisen pohjan johon tiedot vaan täyttämällä tuo ilmoitus tulisi. Tällöin ilmoitus olisi kaikilta kaivajilta samanlainen ja kaikki tarvittava tulisi ilmoitettua samalla kaavalla kaikilta etsijöiltä.

Samalla saataisiin vähän ehkä yhtenäistettyä rivejä näissäkin. LKL voisi myös itse ohjeistaa sivuillaan tällaisessa toiminnassa ja ehkä kehittää tätä näytteenottoa tai paikan hakemista myös Metsähallituksen kanssa. Mm. koemontun suuruus ja mikä vaatii ilmoittamisen jne, tämä siis kehitysehdotuksena liitolle.
Kivenkääntäjä
 
Viestit: 292
Liittynyt: 12.01.2015 09:42
Paikkakunta: Kempele

Re: Etsintäalue

ViestiKirjoittaja Mercury » 01.06.2016 11:37

Kerran soitin metsähallitukseen kysyäkseni saako prespektoinnissa käyttää jokiränniä tai ottaa virtaavaa vettä ränniin ilman pumppua. Sieltä emäntä meinasi tulla luuria pitkin että ei missään tapauksessa. Tässä valtion maan tutkimisessa on lakipoliittisesti isoja ongelmia. Lapion pisto ei 99,9% tapauksissa riitä. Eikä kaksi tai kolme.

Isoja ja valtavan potenttiaalisia vallattavia paikkoja jää hyödyntämättä koska käytännössä valtio ei salli tutkimista. Pitäisi ihmisen varmaan tietää että mitä on valtaamassa ja mihin rahansa käyttämässä. Koemontusta ei tarvitse tehdä mitään kahden kuution monttua vaan riittävän syvälle kyllä pääsee pitkävartisella kuupalla tms. Jäljet luonnollisesti peitetään eikä maastoon jää jälkiä.

Toinen asia on tuo tutkimusrännin käyttö. Vaikka tutkittava kohta selviäsikin sillä yhdellä lapionpistolla (!), viikon aikana näitä lapionpistoja tulee paljon! Vaskoolin saa huuhtoa siellä samassa joessa mihin ei muuten saisi päästää kiintoainetta jos alueella on voimassa oleva kullanhuuhdontalupa. Ja tästä ollaan tarkkoja. Silti sinne jokeen saa kuitenkin huuhtoa satoja vaskoolillisia maata. Jos tutkimusalue on sama, on myös vaskauspaikka sama. Tuloksena hervoton kasa soraa joenpohjassa ja kaikki kiintoaines virran mukana alavirtaan.

Virtaavan veden voisi siirtää rännin läpi ja tutkimukset tehdä kuivalla maalla eikä tutkimusmateriaalin tarvitisi päästä veteen. Itse näkisin tämän huomattavasti paremmaksi vaihtoehdoksi.

Metsähallitukselle pitäisi perustella ja näyttää tämmöinen toiminta tapa toteen ja pikkuhiljaa tuoda uutta näkökulmaa prospektointiin ja kestävään kehitykseen.
Avatar
Mercury
 
Viestit: 146
Liittynyt: 16.09.2012 21:36

Re: Etsintäalue

ViestiKirjoittaja Kivenkääntäjä » 01.06.2016 12:50

Mercury kirjoitti:Toinen asia on tuo tutkimusrännin käyttö. Vaikka tutkittava kohta selviäsikin sillä yhdellä lapionpistolla (!), viikon aikana näitä lapionpistoja tulee paljon! Vaskoolin saa huuhtoa siellä samassa joessa mihin ei muuten saisi päästää kiintoainetta jos alueella on voimassa oleva kullanhuuhdontalupa. Ja tästä ollaan tarkkoja. Silti sinne jokeen saa kuitenkin huuhtoa satoja vaskoolillisia maata. Jos tutkimusalue on sama, on myös vaskauspaikka sama. Tuloksena hervoton kasa soraa joenpohjassa ja kaikki kiintoaines virran mukana alavirtaan.


Kysyin tästä että mikä on jokamiehenoikeutta ja mikä katsotaan sopivaksi koemonttu väliksi, jokamiehenoikeudella sanottiin että vaskoolillinen per pari kolme sataa metriä ja ilmoitettavalle koemontulle max 1kpl per 100-200m eli jos samaan kohtaan jokea/puroa olet huuhtomassa kymmeniäkin vaskoolillisia tavaraa niin joko tuot tavaran melko kaukaa tai sitten mennään jo hämärällä alueella tutkimusten suhteen 8-)

Siksi tähänkin olisi hyvä saada tarkkuutta, toiset tekee montun per puro ja toiset montun per 10m2.
Kivenkääntäjä
 
Viestit: 292
Liittynyt: 12.01.2015 09:42
Paikkakunta: Kempele

Re: Etsintäalue

ViestiKirjoittaja Mercury » 01.06.2016 13:26

No onpas nyt erikoista. Tuollaisia eriteltyjä metrimääriä ei ole jokamiehen oikeuksissakaan mainittu joten siellä metsähallituksessa virkamiehet vetelee metrimääriä hatusta. Ehkä paras että jatkossakin asiat tehdään niinkun tähänkin asti eikä kenellekkään ole vielä tullut asiasta itkua. :)
Avatar
Mercury
 
Viestit: 146
Liittynyt: 16.09.2012 21:36

Re: Etsintäalue

ViestiKirjoittaja hemmoky » 01.06.2016 14:52

En löytänyt laista rännin kieltävää pykälää. Itseasiassa siellä ei mainita mitään, mikä rajoittaisi maa-aineksen huuhtelutavan/-laitteen. Ainoastaan maaperän kaivamisesta puhuttiin. Sallittuja käyttää on mm. lapio, käsin kannettava minikaira, vasara ja timanttilaikka, kunhan ei aiheudu tarpeetonta vahinkoa, haittaa tai häiriötä ja näytteenottokohta ennallistetaan. Eli tämä onnistuu ilmoituksen jälkeen.

Käsitykseni mukaan voi kaivaa(lapiolla) vaikka peruskallioon asti... kasaa soran montun vierelle, josta rännittää sitte takasin monttuun. Sitten maisemoi kyseisen kohdan. Toiminta ei saa olla pitkäkestoista samalla paikalla ettei aiheuta tarpeetonta haittaa tai häiriötä.

Lainaus hallituksen esityksestä.

"Ilmoitusvelvollisuus ei koske sellaisia toimenpiteitä, joita on jokamiehenoikeuksien nojalla pidettävä sallittuna tai joista aiheutuu enintään vähäisiä harmittomia jälkiä."

Nuo kuoppien kappale- ja metrimäärät ovat tod.näk. MH:n virkamiesten omista hatuista temmattuja. Pelkäävät varmaan, että kaikki turistit alkavat säntäillä lapiot ja rännit kainalossa purojen varsia ja kuopittavat koko lapin.
hemmoky
 
Viestit: 17
Liittynyt: 15.03.2016 14:43

Seuraava

Paluu Aloittelija kysyy - vanhat parrat vastaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron