Aloitteleva lapiokaivaja (Neuvoja kaivataan)

Nyt saa kysyä mitä vaan!

Aloitteleva lapiokaivaja (Neuvoja kaivataan)

ViestiKirjoittaja Valentin » 22.02.2017 19:57

Terve kaikille!

Viime kesänä tuli vaellettua Lemmenjoella ja nähtyä kullankaivajia valtauksilla, sekä turistua heidän kanssaan Kultasatamassa. Sillä reissulla tuntui kultakuumeen jo hieman tarttuneen, mutten ajatellut asiaa sen syvällisemmin.
Viimeaikoina asia on ruvennut todella kiinnostamaan harrastusmielessä, joten kaipaisin mielipiteitä, parannusehdotuksia ja neuvoja kaavailemaani varustukseen, sekä paikkoja joista niitä kannattaa ostaa :!:

Perusvarusteet
-Muovinen musta Estwing vaskooli, Fiskarsin pitkä pistolapio, sekä hakku (Mistä saa hyviä hakkuja?)

Pumppu https://www.tuontitukku.fi/tuote/vesipumppu-2-polttomoottorilla-loncin-kestava-ja-laadukas-vesipumppu-30000l-h/6438168069081/
-Em. Loncin 2" vesipumppu
-5 metrinen (jokin taipuisa?) imuletku
-Poistoletku askarruttaa. Olen käsittänyt, että letkua kannattaa olla +50 metriä? Kannattaako letkua ostaa tarvittava määrä yhtenä kappaleena, vai joillakin liitoksilla (paloletkuliittimillä?) yhdistellä esim. 10 ja 20 metrin letkuja tarvittava määrä paikan päällä, paikkakohtaisesti?

Ränni+rihlat
Alunperin meinasin rakentaa itse. Ei vaan ole laitteita ja teettäminen paikallisilla pajoilla tuskin tulee paljoa halvemmaksi, ainakaan näihin vaihtoehtoihin verrattuna:
http://www.hipputeos.fi/product_info2.php?cPath=29_9&products_id=1572
TAI
http://www.hipputeos.fi/product_info2.php?cPath=29_9&products_id=1559

-Riittääkö kyseinen 190cm pitkä, 20cm leveä kuvien mukainen ränni rihloineen harrastustoimintaan?
-Onko em. Loncin 2" pumppu sopiva tähän kokoonpanoon, vai riittääkö pienempi? Onko sopivampia/parempia vaihtoehtoja?
-Omaan silmään kuvissa kivierotin näyttää olevan aika pitkällä rännissä. Kannattaisiko sitä siirtää lähemmäksi vesilaatikkoa, jolloin ränniin mahtuisi enemmän rihloja?

Iso kiitos kaikista neuvoista!
Valentin
 
Viestit: 3
Liittynyt: 22.02.2017 17:59

Re: Aloitteleva lapiokaivaja (Neuvoja kaivataan)

ViestiKirjoittaja Kivenkääntäjä » 24.02.2017 16:12

Morjens Valentin ja tervetuloa harrastuksen pariin!

Pahoittelut heti, että viestisi mennyt vähän ohi, en tiedä johtuiko pari päivää sitten olleista spammeistä mutta vastataan nyt kun huomattiin :lol:

Vaskooliksi suosittelen sinistä tai virheää jos et ole värisokea. Noilla väreillä mielestäni vaskausta on helpoin opetella. Älä osta Estwingiä vaikka hyvä onkin, osta Klondike Special. Klondiken syvemmät urat helpottaa aloitusta ja antaa anteeksi nopeusvirheet alussa jne. Tosin jostain se on aloitettava ja parhaiten se kulta näkyy kyllä mustasta, mutta siitä ei erota rautahiekkaa kovin helposti alkuun. Sitten kun huomaa että kultaa alkaa tulla rautahiekan alta esiin, niin tajuaa että osa saattoi mennä jo yli rautahiekka hunnun alla (rautahiekka hunnun tarkkailu on helpompaa eri värisellä vaskoolilla). Vaskoolin väri on kuitenkin makuasia, eli jälleen katso pari videoo Youtubesta miten eriväriset pannut näyttää kullan.

Fiskarssin hakkuja löytyy Uittokalustolta, sieltä voi aloittaa jos ei muualta löydä. Estwingin Geo/Paleo Pick on loistava mutta kallis.

Pumppu on varmasti ihan jees alkuun. Imuletkut ei ole "taipuisia" vaan jäykkiä aina. Yleensä 3-5m riittää (riippuen toki paikoista), mutta monesti niitä myydään 8m pätkissä. Letkuiksi esim vanhaa paloletkua, yleensä ovat 20-25m pitkiä, kahdessa pätkässä riittää. Mielummin liikaa letkuja kuin liian vähän, nimim. "1000m letkua odottaa jo ja lisää vielä haen" :roll:

Ränniksi nuo Hipputeoksen rännit on hyviä, mutta yksi vaihtoehto on myös lähteä liikenteeseen edullisella vaihtoehdolla, eli tehdä se filmivanerista vai millä nimellä tämä nykyisin menee. 20cm leveenä nuo kumimatot menee siihen suoraan tai sitten voi säveltää omia kaupasta saatavilla. Tuo pituus on hyvä kyllä, ei sen välttämättä pidempi tarvitse olla jos kaivuu on satunnaista harrastamista liiton valtauksilla, nälkä se kuitenkin kasvaa syödessä :twisted:

2" pumppu 500l/min tuotolla on juuri hyvä, siinä on paukkuja suuremmallekin mutta ei liikaa pienemmällekään rännille.

Tuo kivierottimen "kaukaisuus" ei välttämättä ole huono asia, vaikka ei sen noin kaukana välttämättä tarvii olla. Tuohon periaatteessa voi pistää vaikka isouraisen kumimaton alle tai niin paljon kehutun :roll: auton kumimaton ennen kivierotinta ja vaikka erottimen allekin, niin osa jää jo siihen. Se miksi väliä tuossa on "paljon" johtuu siitä että lapion terä on keskimäärin 40-48cm pitkä, joten lappaminen ränniin on helpompaa. Rihlojen pituutta kasvattamalla ei välttämättä enää hirveästi saa mitään uutta irti, vaan siihen tarvitsee korkeintaan erinlaista rihlaa kaveriksi, mutta noilla kahdella kumirihlasysteemillä pääsee alkuun ja melko pitkällekin. Siihen jää käytännössä kaikki kulta jonka paino on yli ~0,05g (jää myös hienompi totta kai mutta tuota isommat varmasti löytyy rihloista). Hienosäätämällä sitten veden virtausta ja rännin kulmaa päästään aina hienompaan, mutta kaikki merkittävä jää melkein joka tapauksessa noihin.

Eiköhän näillä pääse alkuun, mutta kysy vaan lisää heti kun tulee jotain kysyttävää :)
Kivenkääntäjä
 
Viestit: 292
Liittynyt: 12.01.2015 09:42
Paikkakunta: Kempele

Re: Aloitteleva lapiokaivaja (Neuvoja kaivataan)

ViestiKirjoittaja Valentin » 26.02.2017 22:09

Kiitokset neuvoista!

Klondike special menee ostoslistalle. :idea:

Sitten pitää ruveta miettimään mistä ostaisi sitä paloletkua ja pähkäillä sijoittaisiko kerralla tuohon Estwingin hakkuun. Eipähän ainakaan varsi katkeaisi, vaikka kuinka takoisi. :D
Valentin
 
Viestit: 3
Liittynyt: 22.02.2017 17:59

Re: Aloitteleva lapiokaivaja (Neuvoja kaivataan)

ViestiKirjoittaja MasaT » 28.02.2017 09:04

Moro!

Tähän kohtaan on pakko mainostaa... anteeksi etukäteen. :P
Valentin, mietippä millasen rännin haluat ja ota yhteyttä vaikka Mercuryyn täältä foorumilta. Siinä on heppu, joka tekee toimivia rännejä kohtuuhinnalla. Tai onhan niitä varmaan muitakin mutta omani tilasin häneltä. Eikä ole valittamista.
Avatar
MasaT
 
Viestit: 44
Liittynyt: 26.05.2013 15:11

Re: Aloitteleva lapiokaivaja (Neuvoja kaivataan)

ViestiKirjoittaja Valentin » 02.03.2017 23:11

MasaT kirjoitti:Moro!

Tähän kohtaan on pakko mainostaa... anteeksi etukäteen. :P
Valentin, mietippä millasen rännin haluat ja ota yhteyttä vaikka Mercuryyn täältä foorumilta. Siinä on heppu, joka tekee toimivia rännejä kohtuuhinnalla. Tai onhan niitä varmaan muitakin mutta omani tilasin häneltä. Eikä ole valittamista.


Kiitos vinkistä! Pitää lähempänä kauden aloitusta kysellä hinnoista ja aikatauluista. :)
Valentin
 
Viestit: 3
Liittynyt: 22.02.2017 17:59

Re: Aloitteleva lapiokaivaja (Neuvoja kaivataan)

ViestiKirjoittaja Kivenkääntäjä » 03.03.2017 15:25

En millään tiedä Mercuryn aikatauluista, mutta kannattaa olla mielummin ajoissa liikkeellä kuin vasta kauden alkaessa tai muuten voi tulla kiire pahan kerran :roll: Rännisysteemit kuitenkaan ei ihan päivässä tai parissa valmistu niitä enemmän valmistaviltakaan ;)
Kivenkääntäjä
 
Viestit: 292
Liittynyt: 12.01.2015 09:42
Paikkakunta: Kempele

Re: Aloitteleva lapiokaivaja (Neuvoja kaivataan)

ViestiKirjoittaja Hardyman » 03.03.2017 19:40

Kivenkääntäjä kirjoitti:En millään tiedä Mercuryn aikatauluista, mutta kannattaa olla mielummin ajoissa liikkeellä kuin vasta kauden alkaessa tai muuten voi tulla kiire pahan kerran :roll: Rännisysteemit kuitenkaan ei ihan päivässä tai parissa valmistu niitä enemmän valmistaviltakaan ;)


Sattuu olemaan ajankohtainen ja mielenkiintoinen keskustelu, joten päätin osallistua tähän.

Oman rännini aihion 2x1,5m, lev. 20 cm, tilasin viime-syksynä Hipputeokselta ja varustelu on kestänyt, vasta n. 4 kk mutta valmistakin alkaa olemaan? Tullee pitkä kevät?

Onneksi on iso ja lämmin verstas, joten olen päässyt koerännittämään, erilaisia virityksiä, toimimattomia sekä toimivia? Kumpa tietäisi enemmän..? pudotusta on nyt 10cm/m mutta se on säädettävissä. Vesi huilaa melkoista kyytiä, silti pienet hiput jäävät ensimmäiseen kumimattoon (pieniurainen)n. 30 - 60cm:n matkalle. Vesimäärä on täysi arvoitus? Sähköinen pumppu lupaa 13.400 l/h mutta en usko sen olevan, kuin vajaa 180l/min, jos aivan sitäkään?Nyt käytössä 1":n letkut, niin ja kiertävä vesisysteemi. Hiekka lähtee kyllä vauhdilla, eikä se tuki kumirihloja, vaikka siellä rihlojen välissä hiekka ja sora pyörivätkin. Kaikenlaista ansaa olen ränniin rakentanut, turhaan, tai sitten ei..? joten kullalla ei pitäisi olla mitään mahdollisuuksia?...tai..? Pesulaatikon, kun vielä saisi kehiteltyä..?

Rännin tekemiseen näyttää kuluvan koko talvi, joten sanoisin,että kannattaa varata aikaa myös rännin kokeiluun kotioloissa, jos mahdollista. Työkaluja siinä rakentamisessa kyllä tarvitaan ja jonkinlainen työtila mutta kyllä se rakentaminen sitten palkitseekin, kun huomaa rännin toimivan, joten voisi olettaa, että se toimii myös pelipaikalla!
Hardyman
 
Viestit: 84
Liittynyt: 05.07.2016 12:05

Re: Aloitteleva lapiokaivaja (Neuvoja kaivataan)

ViestiKirjoittaja Mercury » 03.03.2017 20:56

Morjesta.

Tosiaan tällähetkellä omat rumpuprojektit syö valtaosan vapaa-ajasta enkä ole ottanut työn alle mitään muuta. Pitäisikin tehdä muutama ränni seinälle roikkumaan :)
Haaveissa on ollut ostaa kunnon tig hitsauskone että alumiinin hitsaus onnistuisi täydellisesti. Hyvin se onnistuu lankakoneellakin mutta virheetön lopputulos täytyy olla tavoitteena.
Kuva

Kuva


Kuva


Kuva


Kuva


Mitä pumppuun tulee niin 2" lonchin on yksi parhaista pumpuista ja varmasti hintaluokkansa paras. Metalliset letkuliittimet kuuluvat alkuperäispakettiin.

Imuletkua löytyy esim motonetistä 8metrin kieppi. Bilteman 10 metrin imuletku oli vähän notkeampaa.

Poistoletkuja löytyy hirveän surkean huonosta ylihyvään ja se heijastuu hinnassa. Kudosvahvistetut letkujen tulee olla. Paineistettu vahvistamaton letku poksahtaa poikki pienestäkin nirhauksesta. Aloita vaikkapa 50 metrin pätkällä ja hommaa pikkuhiljaa lisää :)

En tiedä onko kukaan ajatellut tätä mutta oletteko koskaan mitannut kynsi/vipuliittimien letkuliitoskohtien sisähalkaisijaa. Seinämät on niin paksuja että sisähalkaisija on lähes kaikissa noin 40mm. Tahtoo sanoa että jokainen liitos on kuristus ja jatketusta letkusta tulee heti 20% vähemmän vettä läpi. Käyttäytyy kuristuksen tavoin. Varsinkin imuletkussa tämä tuhoaa koneen teoreettisen "terävimmän kärjen". Itse suosin ohutseinämäistä putkenpätkää sekä kunnon klemmareita liitoksiin.
Avatar
Mercury
 
Viestit: 146
Liittynyt: 16.09.2012 21:36

Re: Aloitteleva lapiokaivaja (Neuvoja kaivataan)

ViestiKirjoittaja Pena » 03.03.2017 21:16

Mercury kirjoitti:Morjesta.


En tiedä onko kukaan ajatellut tätä mutta oletteko koskaan mitannut kynsi/vipuliittimien letkuliitoskohtien sisähalkaisijaa. Seinämät on niin paksuja että sisähalkaisija on lähes kaikissa noin 40mm. Tahtoo sanoa että jokainen liitos on kuristus ja jatketusta letkusta tulee heti 20% vähemmän vettä läpi. Käyttäytyy kuristuksen tavoin. Varsinkin imuletkussa tämä tuhoaa koneen teoreettisen "terävimmän kärjen". Itse suosin ohutseinämäistä putkenpätkää sekä kunnon klemmareita liitoksiin.


On oikein hyvä, varteenotettava vihje.
Avatar
Pena
 
Viestit: 103
Liittynyt: 21.11.2011 15:50
Paikkakunta: Siuntio

Re: Aloitteleva lapiokaivaja (Neuvoja kaivataan)

ViestiKirjoittaja Hannu55 » 06.03.2017 22:28

"jokainen liitos on kuristus ja jatketusta letkusta tulee heti 20% vähemmän vettä läpi. "
Totta varmasti silloin, kun kone huutaa täysillä, mutta...mutta... onko sillä mitään olellista vaikutusta normaalissa kaivutilanteessa, kun pumppu louskuttaa lähes tyhjäkäynnillä?
Kyllä noissa pikaliittimissä on jotain etujakin, ainakin helppo ja nopea liittäminen. Enkä henkilökohtaisesti usko ainakaan merkittävään polttoaineensäästöön. Joku hiuksen hieno säästö voi tulla.

Vai käyttääkö palokunnat noita pikaliittimiä veden säästämiseen???
Kullankaivaja jo vuodesta 2010
Hannu55
 
Viestit: 167
Liittynyt: 28.08.2011 20:20

Seuraava

Paluu Aloittelija kysyy - vanhat parrat vastaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron