Ensimmäinen kultareissu

Nyt saa kysyä mitä vaan!

Ensimmäinen kultareissu

ViestiKirjoittaja KultaHaave17 » 20.07.2017 11:12

Innolla odotan elokuuta ja kesälomien alkua, jolloin olisi tarkoituksena toteuttaa pitkäaikainen haave ja lähtä Lappiin kultaa kaivamaan. Suunnitelmat alkoivat oikeastaan jo viime syksynä, kun aloin tutkimaan, että miten tällainen reissu olisi mahdollista toteuttaa ja mitä se kustantaisi ja hyvin nopeasti kävi selväksi, että ehdottomasti järkevin tapa kokeilla kullanhuuhdontaa, on liittyä lapin kullankaivajien jäseneksi ja päästä sitäkautta liiton jäsenvaltauksille opettelemaan harrastusta. Kokemusta kullanhuuhdonnasta minulla on pyöreä nolla, mutta oppimishaluja on sitäkin enemmän. Alkukesästä kävin metsäpurolla uittamassa vaskoolia, ihan vain kokeillakseni, että miten huuhtominen onnistuu ja siellä tuli havaituksi, että tähänkin hommaan tarvitaan tekniikkaa ja tunteja taakse, jotta homma nopeutuu ja kaikki arvokas jäisi rihloihin, joten hyvin nöyrin mielin otetaan vanhojen konkareiden neuvot ja opit vastaan. Lisäksi harjoitellessani monta tuntia yhtä soraämpäriä, mietin, että rännittäminen on vähintäänkin satakertaa nopeampi tapa etsiä kultaa :D

Aikomuksenani olisi tulla elokuun alussa noin 7-10 päiväksi Palsinojan/Pulkkisenojan valtauksille ja asustella teltassa ja viettää yksinkertaista leirielämää. Mitään hienoja rännejä minulla ei ole, vain vaskooli, lapio, hakku, sekä ämpäreitä, mutta koska itse retken toteuttaminen on pääasia, ei niinkään saalis, niin eiköhän näilläkin välineillä alkuun pääse. Mahdollisuus olisi ottaa mukaan myös Garretin At Gold metallinpaljastin, mutta mietin, että meneekö se liian hifistelyksi ja olisiko viisainta harjoittaa huuhdontaa vain perinteisin menetelmin ja mitä asiasta olen lueskellut, niin vaikeaa on käyttö lapin rautapitoisessa maassa, joten nähtäväksi jää, jätetäänkö tekniikka kotiin ja tyydytään vain vaskooliin. Mukavaa olisi päästä myös kokeilemaan rännikaivuuta, jotta näkisi sitäkin puolta käytännössä ja jos joku rännikaivaja huolisi minut päiväksi parkiksi oppiin ja ilmaiseksi työvoimaksi, niin olisipa enemmän kuin sata jänistä. Kelit on aina arvoitus ja huonolla tuurilla viikko menee märkänä ja kuraisena, mutta ei auta kuin luottaa hyvään tuuriin ja toivoa, että säät suosivat kaivajaa, niin olisi telttaelämäkin huomattavasti helpompaa ja kamppeiden kuivatuskin onnistuisi helpommin. Tietysti pitää varautua myös huonoihin keleihin ja ottaa pressua mukaan, niin ei tarvitse märässä teltassa asustaa.

Siinäpä pohjustusta ja sitten vielä muutama käytännön juttu. Onko Palsilla huussia ja löytyykö puroa parempaa peseytymispaikkaa, ei ne välttämättömiä ole, mutta oishan se karuissa oloissa luksusta ja tarvitseeko alueelle tulosta tehdä ilmoitus etukäteen, vai riittääkö jälkikäteen tehtävä ilmoitus lkl sivuilla, missä on ollut, kauanko aikaa ja mitä on löytänyt.

Kivaa tulla katsomaan kultahommia käytännössä ja koska pääasia on itse matka, ei niinkään saalis, niin luulepa, että tästä tulee hyvä loma ja vaskoolin pohjalle jää ainakin se kokemus, jonka matka suo ja uskon, että se on tärkein löytö koko reissulla. Hyvää kaivuukesää kaikille.
KultaHaave17
 
Viestit: 4
Liittynyt: 20.07.2017 10:01

Re: Ensimmäinen kultareissu

ViestiKirjoittaja Kivenkääntäjä » 20.07.2017 21:33

Morjens Kh17 ja tervetuloa loistavan harrastuksen pariin!

Palsilla on sauna ja huussi. Paikalle menosta ei tarvii ilmoitella kenellekään.

Paikan päällä voi kysellä ja huudella jos pääsis monttuoppilaaksi, mutta jos tarkat päivät on jo tiedossa niin niiden ilmoittaminen täällä ei varmasti heikennä mahdollisuuksia. Toki on monia jotka haluaa kaivaa rauhassa ja yksin, mutta myös niitä jotka ottaa mukaan :)

Vaskoolillakin jotain saa, mutta toki yksinkertainen rännisysteemi nopeuttaa asiaa ja moninkertaistaa heti löydöt. Pulkkisella pystyy vaparilla vetää, joten aloitus ei sieltä maksa paljoa kun et välttämättä tarvii pumppua jne. Metallinpaljastin kannattaa ottaa mukaan joka tapauksessa jos tilaa on. Uskoisin että välillä on myös kiva kävellä ja kokeilla silläkin, ei se niin ylitse pääsemättömän vaikeaa ole ;)

Ei muuta kuin hyvää reissua ja kysy ihmeessä lisää jos kysyttävää tulee 8-)
Kivenkääntäjä
 
Viestit: 292
Liittynyt: 12.01.2015 09:42
Paikkakunta: Kempele

Re: Ensimmäinen kultareissu

ViestiKirjoittaja KultaHaave17 » 05.08.2017 08:32

Kiitokset vastauksesta. Vihdoin alkoi kauan odotettu kesäloma ja ihan näinä päivinä lähden ajelemaan kohti Palsia ja sinne saavun noin 7-8 elokuuta. Minulla on puolet leiriytymisvälineistä mökillä, joten joudun ensin ajelemaan sen kautta, joten matka jatkuu heti kun sieltä malttaa lähteä :) Palsinojan sijaintia en tiedä tarkkaan, eikä navigaattori ymmärrä asiasta mitään, mutta keskustelupalstalta löytyi asiallisen tuntoiset ohjeet, joten niiden avulla lähdetään reissuun, elikkä seuraavasti E4/E75 tietä ja ennen Ivaloa kääntyy vasemalle tie nro 9694 Kutturantie ja sitä noin 15-16 km kultakioskin kohdalle, josta käännytään oikealle Sotajoen tielle, jota pitkin ajetaan noin 8 km ja siellä on poroportti oikealla puolella, josta ajetaan sisään ja saavutaan Y risteykseen, josta käännytään loivasti oikealle ja ajetaan muutama kilometri ja pitäsi näkyä tienviitta Bizebaze Palsi ja kohta olet jo perillä. Korjatkaa toki, jos ohjeissa on virheitä. Varusteita mietiskelty matkaan ja väkisinkin niistä kertyy aikamoinen kuorma, varsinkin jos polttopuita tuo tullessaan, joten joutuu varmaan tekemään autolle välivaraston, josta voi täydentää tarpeen mukaan, tai sitten ottaa vain eloonjäämisvarusteet, niin ei tarvitse kaikkea valtaukselle asti raahata. Ilmeisesti autolla kuitenkin pääsee kohtuullisen lähelle, joten hieman ylimääräistä kantamustakin voi ottaa. Vielä muutama päivä ja sitten se alkaa :)
KultaHaave17
 
Viestit: 4
Liittynyt: 20.07.2017 10:01

Re: Ensimmäinen kultareissu

ViestiKirjoittaja hanski » 05.08.2017 09:26

Hei.
Kun tulet Kutturan kioskille (Kafea Gufihtar) niin sen seinältä löydät kartan, jossa on ohjeet eteenpäin. Poroportille on 10 km. Portin jälkeen jos menet Pulkkiselle, menet oikeaa haaraa risteyksessä ja vasenta jos menet Palsin huuhdonta-alueelle. Nämä selviää kyllä kartasta. Autolla pääsee aivan perille saakka.
hanski
 
Viestit: 55
Liittynyt: 02.03.2011 18:54
Paikkakunta: Jalasjärvi

Re: Ensimmäinen kultareissu

ViestiKirjoittaja esa2389 » 06.08.2017 16:50

Niin ja se on tosiaan ennen saariselkää eikä ivaloa.
esa2389
 
Viestit: 21
Liittynyt: 01.02.2015 22:44
Paikkakunta: Sodankylä

Re: Ensimmäinen kultareissu

ViestiKirjoittaja KultaHaave17 » 17.08.2017 17:54

Nonniin. Ensimmäinen kultareissu Palsille tehty ja täytyy sanoa, että olipas mukava matka ja kannatti tehdä. Kahdeksan päivää tuli vietettyä Palsinojan kultamailla, teltassa asuen ja päivät maata kaivaen. Minulla oli mukana vain lapio ja vaskooli ja metallinetsin ja hyvin pian tuli selväksi, että mikäli haluaa saada kultaakin, niin rännit ja pumput pitää hommata, senverran hidasta puuhaa oli aina parin lapionpiston jälkeen mennä purolle vaskaamaan irroitettu maa-aines ja sama uudestaan ja uudestaan. Kaivuupäivä alkoi, noin klo 8 aamulla ja hanskat löin tiskiin joskus klo 18 maissa. Päivät kului puronvarressa ja välillä tietysti kävin leirissä kokkailemassa, jotta taas jaksaa kaivella ja illalla tietysti saunaan pesemään kurat pois ja oli muuten hyvälöylyinen sauna. Kelit ei ihan osuneet nappiin ja vettä saatiin joka päivä, mutta onneksi kokopäivän sadetta ei tullut ja kaivaminen onnistui, ilman sadekamppeita.

Viides kaivuupäivä tuotti sitten vihdoin tulosta ja vaskoolista kimalsi ensimmäisen kerran ja löytyi pieni hengetön hippu ja voi että sitä ilon ja hymyn määrää, mitä kaivaja sai kokea :D Koko päivä oli ollut pilvinen ja aina välillä hiukan satoi, mutta juuri sillä hetkellä, kun hippu löytyi vaskoolista, niin aurinko pilkahti esiin pilvien lomasta, saaden hipun kimaltamaan auringonvalossa. Vaikka kyseessä oli vain pieni hengetön, niin kyllä tuntui kaivajasta hyvälle, että edes jotain tarttui vaskooliin ja kultakuume oli sytytetty. Alueelta löytyi runsaasti myös Granaatteja, siis kiviä ei ammuksia ja yksi putkilo tuli kerättyä niitäkin talteen ja pari niistä oli vähän isompaakin. Jännä kivi tuo Granaatti, kun se vaskoolissa loisti punaisena kuin rubiini, mutta nyt kotia tuotuna hohdosta on puolet hävinnyt. Liekkö olisi kokoajan pitänyt säilyttää vedessä ???

Rännittäminen kiinnosti kovasti ja onneksi yhtenä päivänä sain vuokrata erään kaivajan rännit ja pumpun päiväksi ja pääsin kokeilemaan rännitystä oikein kunnolla ja olipahan mahtavaa hommaa. Mätin päivän tavaraa ränniin oikein urakalla naama kurassa ja illalla rihlamatot huuhdeltiin ja niihin tarttunut maa-aines vaskattiin ja palkaksi päivän työstä tuli jokunen hengetön ja taas oli kaivaja hyvin tyytyväinen ja naamaa nauratti. Tunsin olevani jopa onnekas, kun jo ensimmäisellä reissullani sain edes jotain, mutta töitä sen eteen kyllä tehtiin aamusta iltaan.

Käytin etsinnässä myös metallinpaljastinta ja Garretin At Goldilla tuli huiskittua jonkinverran, mutta maa on niin rautaperäinen, että etsijä huuti tämän tästä ja ihan jokakerta ei viitsinyt kuoppaa kaivaa. Laite on kohtuullisen vasta hankittu ja se oli nyt ensikertaa tositoimissa, joten varmasti käyttäjän kokemattomuudellakin oli osansa asiassa ja paremmilla säädöillä olisi tuloskin voinut olla parempi. Paljastajalla löytyi pari pulttia, ruosteinen naula ja tupakka-askin foliota, joten niimpä keskityin sillä sitten vain monttujen tutkimiseen.

Kullankaivajat olivat todella mukavaa sakkia ja moni heistä oli ihan vakio kävijöitä, mutta silti minut uutena otettiin hyvin porukkaan mukaan, enkä tuntenut oloani mitenkään ulkopuoliseksi. Koska reissuni oli ensimmäinen, niin kaikki oli minulle uutta ja olin ihan amatööri, mutta sain opastusta vaskaamiseen ja neuvoja, mikä kannattaa ja mikä ei ja niistä oli kyllä suuri apu. Ensimmäinen kultareissuni oli kaikenpuolin onnistunut ja putkeenkin saatiin kultaa vähän väriksi asti ja nyt on sitten talvi aika tutkiskella, millainen ränni ja pumppu kannattaisi hommata ja varmasti kyselen asiasta vielä foorumilla, niin saisi kerralla hyvän järkevään hintaan. Hipputeoksella näytti olevan jotain malleja myynnissä, mutta kovin tuntuu olevan harvinainen vehe, kun en muita myyjiä löytänyt. Ebaysta sen sijaan niitä löytyy pilvin pimein, mutta niistä suurin osa on Jenkeissä ja siihen kun lisätään rahdit ja tullit, niin eipä maksa vaivaa. Tietysti jonkinmoisen version osaisi tehdä itse, mutta pitää vielä asiaa tutkailla.

Kesäloma on jo puolessa, mutta silti olisi hinku tulla vielä uudestaan ja luulenpa, että ensikesänä viimeistään näemmä ja kiitokset myös Lapin Kullankaivajain liitolle, todella hieno harrastus ja kauttanne on ehdottomasti paras tapa tutustua lajiin ja vielä kohtuullisen edullisesti. Luulenpa, että minussa on sytytetty kultakuume :D
KultaHaave17
 
Viestit: 4
Liittynyt: 20.07.2017 10:01

Re: Ensimmäinen kultareissu

ViestiKirjoittaja möyrijä » 17.08.2017 19:18

Kiva kuulla kokemuksestasi ja että olet tyytyväinen reissuusi.
Itselläni on myös suunnitteilla ensimmäinen vastaava reissu Palsille/Pulkkiselle.

Millaiselta alue näytti ensikertalaisen silmissä kun paikalle kävelit?

Onko helppoa löytää paikka josta alkaa kaivaa vai onko monttuja täynnä kuin pommituksen jäljiltä?

Entä onko haastavaa esim. huuhdontarännin asentaminen siten, että siihen saisi pumpattua vettä eivätkä
likavedet mene suoraan vesistöön? (vaikka sulla ei ollutkaan pumppua mutta varmaan katselit sillä silmällä?)
möyrijä
 
Viestit: 4
Liittynyt: 15.08.2017 16:49

Re: Ensimmäinen kultareissu

ViestiKirjoittaja Kivenkääntäjä » 17.08.2017 20:31

Hieno kuulla reissusta! Ja hienoa että se sujui hyvin ja kultaakin tuli (vaikka tuleehan sitä aina ahkeralle)!

Vaikka täytyy sanoa, etten pelkällä lapio/vaskoolilinjalla itse noin kauan olisi jaksanut puuhastella, rännit ne täytyy olla :)

Ne granaatit palautuvat vedessä alkuperäiseen loistoonsa, eli kastelet vain ;)
Kivenkääntäjä
 
Viestit: 292
Liittynyt: 12.01.2015 09:42
Paikkakunta: Kempele

Re: Ensimmäinen kultareissu

ViestiKirjoittaja KultaHaave17 » 17.08.2017 21:29

möyrijä kirjoitti:Kiva kuulla kokemuksestasi ja että olet tyytyväinen reissuusi.
Itselläni on myös suunnitteilla ensimmäinen vastaava reissu Palsille/Pulkkiselle.

Millaiselta alue näytti ensikertalaisen silmissä kun paikalle kävelit?

Onko helppoa löytää paikka josta alkaa kaivaa vai onko monttuja täynnä kuin pommituksen jäljiltä?

Entä onko haastavaa esim. huuhdontarännin asentaminen siten, että siihen saisi pumpattua vettä eivätkä
likavedet mene suoraan vesistöön? (vaikka sulla ei ollutkaan pumppua mutta varmaan katselit sillä silmällä?)Kyllähän aluetta on paljon kaivettu ja saattaa näyttää pommitetulta, mutta joen penger on ihan täysin koskematonta aluetta (näkyy maakerrostumista) ja siihen on ränni helppo virittää. Toki montut on jo sinnekkin aloitettu, mutta siitä kun jatkaa monttua vaan eteenpäin ja suurentaa, niin ihan tutkimatonta aluetta löytyy ja siitä minäkin viikon kaivelin. Huuhdontarännin asettaminen käy helposti, sillä valmiiksi tehtyjä saostualtaita on senverran tiheästi, että pienellä vaivalla saa omatkin rännivedet sinne johdettua, eikä tarvitse kaivaa päivätolkulla uutta saostusallasta ja se vain helpottaa uutta kaivajaa. Siitä vaan valitsemaan vapaa monttu, jossa ei ole kenenkään vehkeitä ja eikun kaivelemaan. Alueella on hyvä leiriytyä ja autolla pääsee perille saakka, mikä helpottaa tavaroiden roudaamisessa ja sitten pikku vinkkinä, että puhelimet siellä ei kuulu, joten kotijoukoille on hyvä sanoa, että nähdään kuukauden päästä :D Lähistöllä on kuulemma joku mäen nyppylä, noin 1,5 km päässä ja sieltä saa puhelin signaalia ja soittaminen onnistuu, mutta itselleni oli vain pelkästään terapiaa olla hetken aikaa tavoittamattomissa. Työmaata riittää ja puron vastarannalla on paljon enemmän kaivamatonta aluetta, mutta vanhat konkarit kertoi, ettei silläpuolen ole kultaakaan, joten johtuu varmaan sitte siitä.
KultaHaave17
 
Viestit: 4
Liittynyt: 20.07.2017 10:01

Re: Ensimmäinen kultareissu

ViestiKirjoittaja Pena » 17.08.2017 23:40

Terve KH17.
Oli ilo lukea kirjoituksesi, jonka olet kirjoittanut kivasti ja hyvällä, ilmeikkäällä kielellä. Pisteet ja pilkut ovat kohdillaan, eikä turhia kysymysmerkkejä ole lauseiden lopussa, niin kuin joillakin kirjoittajilla on. Hienoa, että sait noin positiivisen kokemuksen kullankaivusta, vaikka tuloksesi jäi kovin vaatimattomaksi työmäärään nähden. Nostan kyllä sinulle hattua sinnikkyytesi takia [nostaa Minelabin lippistä]. Sinussa on ainesta hyväksi kullankaivajaksi.

Mitä ränniin tulee, niin sellaisen tekaiset itse kolmesta laudasta parissa tunnissa. Pohjalaudaksi esim. 15 cm leveä ja reunoihin samanlaiset tai 10-12 cm leveät. Pohjalle jonkinlaiset rihlat. Rihlojen ei tarvitse olla mitään kalliita tehdastekoisia, omatekoiset kulmarautarihlat pelittävät ihan hyvin. Nykyään tämä tohu on mennyt välineurheiluksi, jossa rännien, rihlojen, pumppujen, rumpujen ja muun tilpehöörin pitää olla suurempaa ja näyttävämpää kuin naapurilla. Kullan saanti ei kuitenkaan ole ensi kädessä kiinni välineistä, vaan siitä, että sitä osuu lapioon. Jos ei osu, niin silloin ei auta, vaikka välineet olisi taottu kullasta.

Minä rännittelin tässä pari vuotta sitten puurännillä, omatekoisilla rihloilla ja pienellä 2T-mootorilla ja sain parissa viikossa sen verran, että sen näkee hyvin ilman suurennuslasia. Eli saanti ei ole välineistä kiinni, vaan siitä, että maassa on kultaa. Toivotan sinulle onnea ja kullanhohtoista tulevaisuutta kultamailla.

Kuvassa yllä mainittua rännitystä. Klikkaa kuvaa.

Kuva
Avatar
Pena
 
Viestit: 103
Liittynyt: 21.11.2011 15:50
Paikkakunta: Siuntio

Seuraava

Paluu Aloittelija kysyy - vanhat parrat vastaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron