Varhainen aloitus...

Nyt saa kysyä mitä vaan!

Varhainen aloitus...

ViestiKirjoittaja SomeBull » 19.02.2013 12:01

Aiemmin kyselinkin jo paikkoja minne kannattaa suunnistaa. Nyt pyörii mielessä että milloin millekkäkin valtaukselle kannattaa aikaisintaan mennä? En ole koskaan lapissa ollut loppukeväästä tai alku kesästä. Milloin lumet alkavat lähtemään ja milloin tulvat ovat pahimmillaan noilla kulta mailla. Tietysti voi hieman vaihdella vuosittain mutta jos jonkinlainen pers tuntuma löytyisi.
SomeBull
 
Viestit: 2
Liittynyt: 07.11.2012 13:45

Re: Varhainen aloitus...

ViestiKirjoittaja pera58 » 19.02.2013 16:12

toukokuun puoliväli aikaisintaan jos autolla meinaa valtauksille perille päästä, todennäköisemmin esim palsille n. 25. toukokuuta.siellä missä turvemaata päällä maa vielä kesäkuun alussakin roudassa ;)Ja tien korjaa se joka sen särkeekin eli kelirikon aikaan teitten kyntäminen voi tietää pirusti töitä.Viime kesänä kuului huhuja että mettähallituksen porukka puomittas sotajoentien kelirikko ajaksi, mikä lie totuus(heitä vasant tähän asiaan infoo kun olet niiten metsäherrojen kanssa puheissa, samoin miten siltakorjaushomma/ensikesän painorajoitukset :o :o :o toi 3 tn vähän liian pieni kun lähtiessä kultakuorma painaa niin pirusti :D :D :D :D
pera58
 
Viestit: 189
Liittynyt: 12.05.2012 22:44
Paikkakunta: kajjaani

Re: Varhainen aloitus...

ViestiKirjoittaja pera58 » 19.02.2013 16:21

lukaise vielä yleinen keskustelu sivu 2 lumitilanne viestiketju, siinä infoo aikasemmilta vuosilta ;)
pera58
 
Viestit: 189
Liittynyt: 12.05.2012 22:44
Paikkakunta: kajjaani

Re: Varhainen aloitus...

ViestiKirjoittaja Hannu55 » 19.02.2013 22:16

Kyllä se kivinen maa on pirskatin kovaa ilman routaakin. Routa sulanee aurinkoisista penkoista toukokuun loppupuolella, varjoisista paikoista kesäkuun puolella.
Kullankaivaja jo vuodesta 2010
Hannu55
 
Viestit: 167
Liittynyt: 28.08.2011 20:20

Re: Varhainen aloitus...

ViestiKirjoittaja SomeBull » 27.02.2013 18:36

Kiitoksia vastauksista. Luulen että tuo kesäkuun alku on minulle aikaisin aloitus ajankohta. Joten en ilmeisesti lähellekkään ekana paikalla. Tuo Peran mainitsema lumitilanne viestiketju antoikin aika hyvin informaatiota. Ei vaan pika vilkuilulla hoksannut moista.
SomeBull
 
Viestit: 2
Liittynyt: 07.11.2012 13:45

Re: Varhainen aloitus...

ViestiKirjoittaja vasantti » 02.03.2013 23:40

niin varhainen alotus on oikein mielenkiinntoinen homma sinänsä. kevät auringon alkaessa lämmittää paikkoja monellakin tulee tervaskantotulen tuoksu nenää ja alkaa kaivata kultamaille. siinä se kaipuu syttyy. kaikein varhaisin alotus tapahtuu suksilla tai kelkalla valtaukselle menemisellä huhtikuussa. tätä voidaan kutsua kevään odotteluksi kultamailla. ja enpä kyllä tiedä parempaa tapaa kauden alotukseen. helpointa on silloin mennä aamuyöllä. hankikanto on aivan mahtava hieno hiihtokokemus. kyllä on sitten varsinaista resuamista jos innostuksissaaan lähtee matkaan joskus iltapäivän puolella ja aurinko on pitkän päivän porottanut hangelle. eipä ole kiva hiihdellä yli polve upottavassa hangessa, kun joka askeleella menee pohjia myöten kyntämällä. parin kilometrin päästä jo tulee äitiä ikävä. no toukokuussa voi jo tulla mieleen että, eikö sinne jo pääse autolla? pääsee kun ottaa keliolosuhteet huomioon ja on varuatunut kaikenlaiseen yltiöpäiseen seikkaluun. ja näisssäkin seikkailuissa pääsee helpolla kun riittä malttia. lunta voin silloin olla maassa kolme- neljäkymmentä senttiä. sitä vaan en suosittele muille kuin maastureille. ja silloin matka pitää alottaa viiden kuuden maissa iltapäivällä. silloin kun aurinko on pehmentänyt hangen. ei todellakaan kannata yrittää ajaa kovin hankien läpi. siinäkin tulee äiti mieleen parin kilometrin jälkeen. kun malttia ja harkintaa riittää niin kannattaa odottaa päivää, jolloin hanki on melkein sulanut ja yöpakkaset on kovettanut maan, niin onhan ihanaa ajella vaan menemään sinne valtaukselle. siinä vaihessa voi jopa päästä viritteleen rännejä ja ehkäpä löytää sulaa maata jota pistää ränniin. pitää vain olla varautunut parin viikon muonavaroin. koska nyt maastossa liikuminen menee melkein mahdottamaksi tulee kaikkein huonoin vaihe. routa on jo lauennut ja maasto näyttää kivalta ja kuivalta, vaan eipä ole. monella on jo niin kova polte, että ei enään kestä. ja kaikken pahinta on tässä vaihessa yrittää vajaa vetosella autolla päästä mihinkään. kaikkein pahin vaihe on menossa en suositele kenelekään menoa kultamaille tässä vaiheessa edes maasturimiehille. siitä huolimatta moni joka vuosi sitä yrittää ja sitten tie on sitä mitä se on. tämä vaihe kestää pari viikkoa.
nyt on nämä talviharrastuset haitannut ajanviettoa ja ei ole tullut oltua yhteydessä metshallitusen edustajiin mutta eiköhän asia selviää keväämmällä. kun on jotain tietoa palaan asiaan ja toivottavasti jo kesän puolessa välissä hätäisimmät pääsee tuomaan ne yli kolme toonin kultalastit turvallisesti pois sieltä sillan takaa.
vasantti
 
Viestit: 10
Liittynyt: 04.04.2012 12:17

Re: Varhainen aloitus...

ViestiKirjoittaja pera58 » 03.03.2013 13:25

niin ei se lasti ole vielä 3 tonnia ollut mutta kun tuo pakun perskeles mulla painaa jo tyhjänäkin kolmatta tonnia jonkin matkaa ja taitaa nuo matkailuautot olla nykyään järkijään kolmentonnin luokkaa ;) Mites vasantilla on lupa-asiat edenny, pääsetkö ensi kesänä suolle konetta upottamaan?Olen huolestuneen katsellut TUKESin sivuja, tuo käsiteltyjen kullan-huuhdontahakemuksien määrä näytti olevan noin 60-70 vuoden aikana :mrgreen: tuolla tahdilla ei ainakaan käsittelyajat lyhene ,jono senkun kasvaa :mrgreen: jos eivät saa käsittelyyn lisää porukkaa ja "tyhjiä" valituksia pois niin tuohan johtaa konekaivajilla siihen että joka neljäs vuosi on pakkolomaa :geek:
pera58
 
Viestit: 189
Liittynyt: 12.05.2012 22:44
Paikkakunta: kajjaani

Re: Varhainen aloitus...

ViestiKirjoittaja Hannu55 » 10.03.2013 12:30

Mihin aikaan keväästä kultapurot virtaavat vuolaimmin? Olisi kiinnostavaa käydä katsomassa Elsanojaa, Palsia, Rönkönojaa, Piispanpysäkkiä ja monia muita kesällä suhteellisen vähäisinä virtaavia tuttuja paikkoja. Miten Luttojoki pysyy uomassaan Saariselän kohdalla. Olisikohan toukokuun 25. päivän paikkeilla, vai jo aikaisemmin? Onko virrat mahtavimmillaan jo hiihtokelien aikaan, vai vasta lumien sulamisen loppuvaiheessa? Jospa yrittäisi tänä vuonna tehdä yhden aikaisen maisemamatkan ihan kevättä katselemaan.
Kullankaivaja jo vuodesta 2010
Hannu55
 
Viestit: 167
Liittynyt: 28.08.2011 20:20

Re: Varhainen aloitus...

ViestiKirjoittaja jomsa » 10.03.2013 15:54

Minun kokemuksesta ne on vuolaimmillaan Toukokuun aikana, riippuen vähän lumen sulamisesta tietty. Esim 2009 kun olin koko kevään Lemmenjoen kultamailla, 10.5 oli massiivinen tulva, joka pääsi ihan Radioihinkin (kun oli konemonttujen lietteet sotkeneet Vaskojoen), annoin itsekin haastattelun, mutta jättivät siitä pois sen pienen osan missä sanoin että "Myös ojat joissa ei tietääkseni kukaan kaiva, suoltavat ruskeaa humusvettä".. Nojaa, .. sellaista se on.
Luovuuden lähteillä - http://www.innokaltio.fi
eMail:etu.suku at gmail
Kaarrepankki - Lemmenjoki
Kullanhuuhdontaa vuodesta 1990
Avatar
jomsa
 
Viestit: 146
Liittynyt: 04.03.2011 01:06
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: Varhainen aloitus...

ViestiKirjoittaja vasantti » 12.03.2013 18:39

Hannu55 kirjoitti:Mihin aikaan keväästä kultapurot virtaavat vuolaimmin? Olisi kiinnostavaa käydä katsomassa Elsanojaa, Palsia, Rönkönojaa, Piispanpysäkkiä ja monia muita kesällä suhteellisen vähäisinä virtaavia tuttuja paikkoja. Miten Luttojoki pysyy uomassaan Saariselän kohdalla. Olisikohan toukokuun 25. päivän paikkeilla, vai jo aikaisemmin? Onko virrat mahtavimmillaan jo hiihtokelien aikaan, vai vasta lumien sulamisen loppuvaiheessa? Jospa yrittäisi tänä vuonna tehdä yhden aikaisen maisemamatkan ihan kevättä katselemaan.

kyllä tulvan alkaessa vielä hiihtokelit on aivan loistavat jos vain sattuu olemman vielä yöpakkassia. päivällä todennäkösesti on jo hyvinkin pehmeetä. eipä taida kannttaa etelästä asti tulla kattoon pikku purojen taikka norojen tulvia, jos tulee niin suosittelen vähintään hiihtoa sotajoelle esim. pahaojan kämpälle taikka vielä parempi on mennä ivolojoen kultalaan. näillä paikoilla voi jo kokea elämyksiä.
vasantti
 
Viestit: 10
Liittynyt: 04.04.2012 12:17


Paluu Aloittelija kysyy - vanhat parrat vastaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron