Pientä vinkkiä valtauksen hankkimisessa.

Nyt saa kysyä mitä vaan!

Pientä vinkkiä valtauksen hankkimisessa.

ViestiKirjoittaja Jänkäkurppa » 29.06.2014 21:06

Minua lähestyi sähköpostitse eräs LKL:n keskustelipalstan nimimerkki, joka oli toki maininnut yksityisviestissä myös oikean nimensä. En tosin tiedä hänen ikäänsä enkä asuinpaikkaansa. On kuitenkin kaivellut liiton valtauksilla joitain vuosia ja haluaisi parin muun innostuneen kanssa tietoja minulta tietyistä asioista koska tiesi jostain että minulla on kokemusta. Porukka on rakennellut jo pari huuhdontakonetta. Viesti oli pitkähkö ja suoranaisia kysymyksiä oli vain muutama mutta oli useita ihmettelyjä, mitkä aavistin kysymyksiksi. Totean heti aluksi että minä en ole konemies ollenkaan. Minusta paras kone on Fiskarsin lapio. En halua missään nimessä lapioida soraa minkäänlaiseen rumpuun, siitä on vain haittaa. Ymmärrän hyvin rummun- ja ränninrakentajia. Niiden rakentaminen talvisaikaan luo mainiota intoa kullankaivuuseen ja on hieno harrastus. Minäkin puhun tässä vastauksessa valtauksesta vanhasta tottumuksesta vaikka pitäisi puhua kullanhuuhdontaluvasta ja kullanhuuhdontalupa-alueesta. Vastaan heidän kyselyihinsä tässä näin yleisesti keskustelupalstalla enkä kysymyksen esittäjälle yksityisviestillä.

1) Jos ette LKL:n valtauksille uskalla tai kehtaa merkillisiä koneitanne viedä niin toki vuokravaltauksille sellaisen uskallatte viedä. Silloinhan alue on teidan hallinnassanne. Oletan että laitteisiin syötetään kultasora lapioilla. Kaivurin käyttö vaatii alueella ympäristöluvan, minkä hankkiminen saattaa valitusten vuoksi kestää. Nytkin moni vuosikausia kaivanut konemies odottelee omalla alueellaan kaivulupia.
2) Jos te jo tiedätte mistä kannattaa etsiä kultaa niin tutkikaa ihmeessä ja hakekaa varmuuden vuoksi useampia alueita koska saatte varautua valituksiin. Jos saatte useampia alueita niin myykää ylimääräiset pois. Tutkiminen lapiolla ja vaskaamalla ei vaadi lupaa. Ilmoitus metsähallitukselle on riittävä, näin sanoo kaivoslaki.
3) Oman valtauksen hankkiminen. En ole tietoinen millä hinnoilla valtauksia myydää. Kultakioskilla on joka vuosi ilmoituksia että ostetaan tai myydään valtauksia. En ole udellut paikkoja tai hintoja. Kyllä valtaukseen voi päästä myös osakkaaksi jos joku luopuu osuudestaan. Vuosia alueella olleena toki huhuja kuulen ja keskustelujen sivulauseista voin jotain päätellä mutta en tietenkään niitä ala yleisesti puhumaan.
4) Haluatte tietoja mitä valtauksen hankkiminen vaatii kustantaa. Kannattaa lukea huolellisesti Kaivoslaki 10.6.2011/621 läpi. Siinä on mukana hakuohjeet. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2 ... 621?search[type]=pika&search[pika]=kullanhuuhdonta Myös Valtioneuvoston asetus kaivostoiminnasta on syytä lukea http://plus.edilex.fi/tukes/fi/lainsaadanto/20120391 Valtauksen viralliset ja pakolliset kulut löytyvät mm Tukesin nettisivuilta http://www.tukes.fi/fi/Toimialat/Kaivokset/Maksut/ On huomioiotava että jos on ensikertalainen valtauksen haltija, lupaa pysyvän saunan ja kodan rakentamiseen ei saa kuin kahden vuoden kaivamisen jälkeen ja sekin maksaa 95 euroa. Tilapäisen kodan ja saunan saa rakentaa kunhan purkaa sen syksyllä. Pysyvän kodan ja saunan rakentamiseen on anottava Tukesilta sitte lupa (95 e). Sitten Metsähallitukselta haetaan lupa että voidaan hakea rakennuslupaa ja sitten haet rakennus- tai toimenpideluvan, mikä maksaa jotain. Kyseiset rakennelmat ovat myös verotettavia kiinteistöja. Niistä maksetaan veroa ehkä 5-50 euroa/vuosi. Valtaushakemuksen täyttäminen liitteineen ja postitus ei vaadi montakaan euroa. Uden alueen päätös maksaa 700 euroa ja jatkoaikapäätös 550 euroa, takuuraha lapiokaivajalla vähintään 1200 euroa. Jos on pysyvä kota tai sauna niin 1800-2000 euroa. Jos ostat toiselta valtauksen, se maksaa noin 500 euroa mutta tietenkin joudut laittamaan omat takuurahasi. Konekaivu vaatii ympäristöluvan enkä niiden kustannuksista tiedä.

Ei pidä pelästyä byrokratiaa ja kustannuksia. Kyllä niihinkin tottuu ja onhan kullankaivu paljon halvempaa kuin purjehtiminen ja ennenkaikkea: Lapissa on kultaa niin paljon kun vain jaksaa, kerkiää tai viitsii kaivaa. Aina vain ei jaksa, kerkiä tai viitsi.

30.6.2014 Korjattu ja täydennetty toimenpide- tai rakennusluvan hakua.
Avatar
Jänkäkurppa
 
Viestit: 105
Liittynyt: 01.03.2011 09:36
Paikkakunta: Kittilä

Paluu Aloittelija kysyy - vanhat parrat vastaa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron