GTK:n uusittu valtauskartta. Kullanhuuhdontalupa-alueita hak

Kaivoslaki, maastoliikennelaki - mitä kaikkea niitä onkaan

GTK:n uusittu valtauskartta. Kullanhuuhdontalupa-alueita hak

ViestiKirjoittaja Jänkäkurppa » 10.01.2015 15:58

LKL:n nettisivulla: Linkit / Englanninkielinen valtauskartta, mikä on GTK:n valtauskartta aukeaa uudenlaiselle nettisivulle, missä on vielä jotain häikkää, eikä se aukea mutta sivu aukeaa suoraan linkistä
http://gtkdata.gtk.fi/mdae/index.html
Sinne pääsee myös GTK:n pääsivun kautta: Tietopalvelut / Karttapalvelut / Mineral Deposit and Exploration, jolloin avutuu em sama sivu. Sivu on uusi englanninkielinen valtauskarttasivu uudessa muodossa ja GTK:lta saamani tiedon mukaan ilmeisesti Tukeskin ottaa sen myöhemmin käyttöön suomenkielisenä. Sain GTK:lta hieman apuakin ennenkuin osasin uutta karttapalvelua käyttää. Minulle suurin apu ja kätevyys em palvelussa on uuden alueen haussa alueen koon ja kulmapisteiden koordinaattrien listautumisena. Alueen voi hakea kätevästi toisten kullanhuuhdontalupa-alueiden ahtaisiin väleihin niin että alueen koko ja kulmien koordinaatit listautuvat näytölle. Kun sen kopion sitten lähettää Tukesiin, ei rahan tuloa kullan muodossa voi estää. Ensin on tietenkin kaikenlaisia kuluja mutta väliäkö hällä. Kullankaivu on silti apaljon halvempaa kuin valtameripurjehdus. Haen itse mielenkiinnosta karttaharjoitteluna talvisin useita kullanhuuhdontalupa-alueita. Seuraavat ohjeet laitan alle niin kauan kuin ne vielä muistan, jotta voin niitä myöhemminkin noudattaa.

Kun Suomen kartta ja pääsivu Mineral deposit and exploration aukeaa niin samalla aukeaa myös liikuteltava ikkuna Map contents. Siinä pitää laittaa ruksi neliöön Mining Registry (Kaivosrekisteri) ja painaa edessä oleva +merkki miinukseksi, jolloin avutuu uusia neliöitä. Taas ruksi neliöön Mining Act. 1.7.2011 ja edessä oleva +merkki miinukseksi, jolloin taas ilmestyy uusia laatikoita. Kaikkiin niihin voi laittaa ruksi mutta tärkeimpiä ovat voimassa olevat kullanhuuhdontaluvat Gold panning permit ja hakemuksessa olevat kullanhuuhdontaluvat Appl. For gold panning permit. Kulta-alueella on myös kaivospiirejä ja vanhan lain mukaisia valtauksia. Siksi pitää ruksata myös laatikko Previous Mining Act ja edessä oleva +merkki. Alle ilmestyviin laatikoihin ruksit Mining Consession (Kaivokset) ja Claim (Valtaukset) niin tiedetään mistä paikasta ei haeta uutta kullanhuuhdontalupa-aluetta. Map contents ikkunan voi nyt ruksata pois jos haluaa. Sen saa taas näkyviin ylhäällä näkyvästä seitsemännestä merkistä.

Uutta kullanhuuhdonta-aluetta sitten vaan hakemaan. Kun kartan suurentaa sille alueelle, mihin haluaa hakea oman reviirinsä, painetaan ylhäällä neljättä merkkiä, piirustustyökalua Draw and Measure, missä on kynä ja kolmioviivain. Kun haluaa vaikka vihreän alueen niin valitaan Green ja aletaan pirtää aluetta. Kaksoisnäpäytys lopettaa alueen piirtämisen. Kun Map and Measure ikkunan yläosassa valitsee kolmannen merkin listauksen, Map Grafic List, ilmestyy ikkunaan alueen koko, jolloin voidaan tarkistaa ettei alueesta tule 5 hehtaaria isompaa. Kun painetaan uudelleen kynän kuvaa, ilmestyy välillä häipynyt Draw and Measure taulukko taas esille. Nyt aletaan merkata alueen kulmapisteitä vaikkapa punaisella täplällä, joten painetaan kohtaa Cirke ja sitten aiemmin valitun kullanhuuhdonta-alueen kulmapisteitä. Niihin ilmestyy punainen täplä. Tämän jälkeen painetaan listausmerkkiä Map Grafic List, minkä jälkeen ikkunaan ilmestyy ohjelman paras ratkaisu, alueen pinta-ala sekä kulmapisteiden koordinaatit. Kuudentena Draw and Measure ikkunassa ylhäällä on pyyhkimisnappula Delete All Features. Kun kartan ja listauksen sitten tulostaa itselle ja Tukesin kullanhuuhdontalupahakemukseen alkaa nenässä jo tuntua kullan tuoksu. Ensi kesäksi myönnettävälle luvalle on jo kiire mutta vielä kerkiää ellei kukaan valita.
Avatar
Jänkäkurppa
 
Viestit: 105
Liittynyt: 01.03.2011 09:36
Paikkakunta: Kittilä

Re: GTK:n uusittu valtauskartta. Kullanhuuhdontalupa-alueita

ViestiKirjoittaja Pena » 10.01.2015 23:10

Kiitos Antti hyvästä, toimivasta ohjeesta.
Avatar
Pena
 
Viestit: 103
Liittynyt: 21.11.2011 15:50
Paikkakunta: Siuntio

Re: GTK:n uusittu valtauskartta. Kullanhuuhdontalupa-alueita

ViestiKirjoittaja Jänkäkurppa » 11.01.2015 10:41

GTK:n uudessa kartassa on myös ilmakuva, minkä saa näkyviin kun osoittimen vie näytön oikeaan yläkulmaan merkin Basemap päälle ja valitsee Aerial photo. Kun listausikkunassa osoittimen vie jonkin koordinaatin kohdalle, kyseinen kulmapiste alkaa sykähdellä kartalla.

Koordinaattiasiat ovat minullekin niin kummallisia että menen niistä aina sekaisin. Siksi kirjoittelen asiat muistiin kuin koulussa aikanaan. GTK:n uusissa kartoissa näkyvät koordinaatit ovat ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatteja, samoja mitkä ovat näkyvissä MML:n Kansalaisen karttapaikan kartoissa ja Metsähallituksen Retkikartan ensimmäiset koordinaatit.

Metsähallituksen Retkikartan alueen piirtäminen ja koordinaattien etsiminen on jollain lailla helpompaakin kuin GTK::lla. Valtaukset eivät siinä valitettavasti näy.

Alueen piirtämisiä ja koordinaatteja voi hyvin harjoitella nyt kun ei ole kaivukiireitä. Piirretäänpä jonkinlainen alue Kultakioskin kohdalle tai valitaan vain yksi piste eli pihan reunalla kartalla näkyvä korkeuspiste (+273.1), mikä näkyy myös ilmakuvassa valkoisena ristinä kaikissa kolmessa nettikartassa.
GTK:n uuden valtauskartan koordinaattitunnukset X (itä) Y(Pohjoinen).
Kansalaisen Karttapaikan koordinaattitunnukset N (pohjoinen) E(itä)
Metsähallituksen Retkikartan koordinaattitunnukset P (pohjoinen) I (itä)

GTK:n uusi valtauskartta: http://gtkdata.gtk.fi/mdae/index.html
Kulmapiste merkitään piirustustyökalun pistemerkillä ja koordinaatti tulee esille listaustyökalulla.
X: 499558, Y: 7586655.

Kansalaisen Karttapaikka: http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kart ... ml?lang=fi
Kun osoittimella näyttää jotain kohtaa (kioskin korkeuspiste), ko kohta siirtyy kartta-alueen keskipisteeksi ja koordinaatti näkyy oikealla ylhäällä. Numerot samat mutta eri järjestys sekä N ja E. (Korjaus, olin alkujaan merkinnyt N ja Y)
N 7586655, E 499558.

Metsähallituksen Retkikartta: http://www.retkikartta.fi/index.php
Alueen piirto-ohjelman työkalut ovat ylhäällä. Osoitin näyttää liikkuessaan koko ajan, mikä on nuolenpään koordinaatti kartalla eri järjestelmillä. Kioskin pihan korkeuspisteen kordinaatit:
ETRS-TM35FIN - P:7586655 I: 499558, KKJ - P:7587824 I:3499730, lisäksi vielä asteina.
Viimeksi muokannut Jänkäkurppa päivämäärä 11.01.2015 13:51, muokattu yhteensä 1 kerran
Avatar
Jänkäkurppa
 
Viestit: 105
Liittynyt: 01.03.2011 09:36
Paikkakunta: Kittilä

Re: GTK:n uusittu valtauskartta. Kullanhuuhdontalupa-alueita

ViestiKirjoittaja miner » 11.01.2015 13:40

Kiitos taasen hyvästä opastuksesta ja odotellaan sitten vielä sitä suomi versiota, niin on helpompi käyttää palvelua. Jotenkin tuntuu siltä ,että olet jotenkin ammatillisesti valveutunut pelaamaan tälläisten asioiden kanssa. Hyvää alkanutta kultavuotta 2015 Sinulle ja muille kullankaivuusta kiinnostuneille!
miner
 
Viestit: 13
Liittynyt: 07.02.2012 20:18
Paikkakunta: hämeenlinna


Paluu Lainsäädäntö & viranomaiset

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron