Metsähallitus ja muut viranomaiset

Kaivoslaki, maastoliikennelaki - mitä kaikkea niitä onkaan

Metsähallitus ja muut viranomaiset

ViestiKirjoittaja Jänkäkurppa » 27.03.2015 21:59

Jos kerkisi jo tuntua että luparuljanssit helpottuivat niin olimme väärässä. Lukekaapa viimeisin Veikko Väänäsen blogi 27.3.2015, mikä liittyy kullanhuuhdontalupiin, Metsähallitukseen ja Saamelaiskäräjiin.
http://veikkovaananen.blogspot.fi/
VV on kirjoittanut kullankaivulupien ongelmista aiemminkin blogissaan 21.11.2015.
Avatar
Jänkäkurppa
 
Viestit: 105
Liittynyt: 01.03.2011 09:36
Paikkakunta: Kittilä

Re: Metsähallitus ja muut viranomaiset

ViestiKirjoittaja isojussi » 11.01.2017 22:42

Olisko tässä eräs syy Saamelaiskäräjien viimeaikaiselle jarrutustaistelulle huuhdontalupien suhteen? http://veikkovaananen.blogspot.fi/
isojussi
 
Viestit: 22
Liittynyt: 26.05.2011 17:51

Re: Metsähallitus ja muut viranomaiset

ViestiKirjoittaja Kivenkääntäjä » 12.01.2017 11:46

Heh, enpä ole ILO sopimukseen perehtynyt, mutta tuosta täytyy sanoa että melkoisen päätösvallan siirron on joku tekemässä saamelaisille jos tuo toteutuu. Toki jos sitä ei eduskunnassa jne hyväksytä niin eipä se ole lainvoimainenkaan, mutta toki siihen saadaan tuhlattua kallista aikaa meidän kannalta kun kyseistä päätöstä lähdetään kaatamaan.

Se on jännää miten jo melkoisen laimentuneelle tai ainankin merkittävästi alkuperäisestään muuttuneelle kulttuurille oltaisiin jälkikäteen antamassa noin paljon valtaa ja myönnytyksiä, alueista joita he eivät ole oikeastaan koskaan omistaneetkaan. Ovat vain siellä olleet kuten saksalaiset huskyfarmin pitäjät kaikessa hiljaisuudessaan :roll:
Kivenkääntäjä
 
Viestit: 292
Liittynyt: 12.01.2015 09:42
Paikkakunta: Kempele

Re: Metsähallitus ja muut viranomaiset

ViestiKirjoittaja Hardyman » 12.01.2017 18:59

Lisäisikö alkuperäiskansan oikeuksien myöntäminen luparuljanssia? Tuossa sopimuksessa mainitut oikeudet, käsittävät nähdäkseni, pääasiassa perinteisiä oikeuksia vesistöjen- ja maankäytön osalta. Toisaalta se estäisi uudet patoaltaat ja Osarapellot? tai ainakin Lapissa, olisi huomioitava alkuperäiskansan mielipide. Rajajokisopimuksista saattaisi tulla mielenkiintoisia?

Miten tuo sopimus vaikuttaisi pienimuotoiseen kulankaivuuseen? joka ei häiritse perinteisiä Saamelaisia elinkeinoja.

Yksi tärkeä kohta, tuosta sopimuksesta, sen toteuttamisesta ja valvonnasta kyllä puuttuu?....nimittäin maksaja? ....olisiko mahdollisesti....Suomen veronmaksajat?
Hardyman
 
Viestit: 84
Liittynyt: 05.07.2016 12:05

Re: Metsähallitus ja muut viranomaiset

ViestiKirjoittaja isojussi » 12.01.2017 20:55

Suomi on tunnustanut Saamelaiset alkuperäiskansaksi ja nähdäkseni turvannut heidän oikeutensa hyvin laajasti. Viimeisen Saamelaiskäräjien lausunnon mukaan jopa lapiokaivulupia, uusia tai jatkolupia ei pidä enään myöntää.
Tarkoituksena ei siis ole luparuljanssin lisääminen, vaan sen lopettaminen, jos pieni sarkasmi sallitaan. :twisted:
isojussi
 
Viestit: 22
Liittynyt: 26.05.2011 17:51

Re: Metsähallitus ja muut viranomaiset

ViestiKirjoittaja isojussi » 13.01.2017 20:55

Nyt näyttäisi taas pää aukeavan huuhdontalupahakemusten käsittelyssä saamelaiskäräjien viime lausunnon jälkeen. Tänään on tullut kaksi TUKESin päätöstä. Toinen Lemmenjoen alueelle, jota en kommentoi, Toinen Sotajoen- Moberginojan, joka lähinnä kirjoittajaa koskettaa. TUKES on antanut saamelaiskäräjien ylimalkaiselle ja sekavalle lausunnolle oman arvonsa ja myöntänyt luvan. Hyvä niin, ehkä tästä taas kevät koittaa kultamaillekkin, viime kesä menikin lähinnä tervaksia poltellessa.
Moberginojan lupapäätöstä lukiessa kiinnittyi huomio erääseen kohtaan joka sai lukijan nauruhermot hytkymään, osaa se virkamieskin vitt*****. Lyhennettynä, yksinkertaistettuna ja virkamieskielestä suomennettuna: Saamelaiskäräjät vastustaa kaikkia huuhdontalupahakemuksia. TUKESin vastaus- Huuhdontalupahakemus tullakseen lainvoimaiseksi vaatii ko. viranomaispäätöksen. Joten kullanhuuhdontahakemus ei voi sinällään loukata Saamelaisten oikeutta kieleen tai kulttuuriin. ;)
isojussi
 
Viestit: 22
Liittynyt: 26.05.2011 17:51

Re: Metsähallitus ja muut viranomaiset

ViestiKirjoittaja Jänkäkurppa » 14.01.2017 11:14

Kullanhuuhdontapäätöksissä on lakiin ja asetuksiin perustuvat ohjeet maastotöistä:

Kullanhuuhdontaluvan haltijoiden on ilmoitettava etukäteen kirjallisesti alueen hallinnasta vastaavalle metsähallitukselle sekä alueen paliskunnalle ja saamelaiskäräjille kaikista maastotöistä, jotka voivat aiheuttaa vahinkoa tai haittaa. Maastotöistä koskevassa ilmoituksessa on käytävä ilmi:

1) töistä vastaavan henkilön nimi sekä yhteystiedot;
2) arvioitu maastotöiden aloitusajankohta ja kesto;
3) tarkempi selvitys siitä, mitä maastotöitä tehdään sekä mitä työmenetelmiä ja koneita käytetään;
4) arvio toimenpiteiden määrästä;
5) alueella työskentelevien henkilöiden lukumäärä;
6) arvio maastotöiden vaikutuksista ympäristöön;
7) tarvittaessa selvitys muista seikoista, joilla voi olla merkitystä.
Ilmoitukseen on liitettävä kartta, johon on merkitty alue, jolla maastotöitä tullaan tekemään.


Lupaohjeissa on ilmoitusvelvollisuus hieman tulkinnavarainen:
Kullanhuuhdontaluvan haltijoiden on ilmoitettava etukäteen kirjallisesti alueen hallinnasta vastaavalle metsähallitukselle sekä alueen paliskunnalle ja saamelaiskäräjille kaikista maastotöistä, jotka voivat aiheuttaa vahinkoa tai haittaa. Jos kaivellaan vähän tai lähinnä vain vaskaillaan, tarvitseeko ilmoitusta tehdä koska työ ja jälki ei aiheuta vahinkoa tai haittaa.

Ilmoituksessa on seitsemän kohtaa, joista kuusi on selviä, arvioita tai tarvittaessa ilmoitettavia mutta yksi kohta on tiedettävä tarkasti etukäteen.
5) alueella työskentelevien henkilöiden lukumäärä. Asia on painettu selvästi asetuksessa. Ei ole mainintaa: arvio. Toivokamme ettei mikään paha taho tee minusta lainrikkojaa em asiassa jos sallin turistin kaivella monttuni reunaa enkä ole ilmoittanut siitä ennakkoon. Ilmoitusvelvollisuudesta ei myöskään selviä se, pitääkö ilmoitus tehdä joka vuosi vai riittääkö ilmoitus koko lupa-ajaksi (3-10 vuotta).

En usko että saan huomautuksen tai Tukes pakottaa lopettamaan kullankaivun jos en otiedä etukäteen ketkä tulevat alueelle kaivamaan. Laissa ja asetuksissa ei kuitenkaan saisi olla em epäselvyyksiä.
Avatar
Jänkäkurppa
 
Viestit: 105
Liittynyt: 01.03.2011 09:36
Paikkakunta: Kittilä

Re: Metsähallitus ja muut viranomaiset

ViestiKirjoittaja Kivenkääntäjä » 14.01.2017 11:16

Onhan se tosiaan hienoa että taas päätöksiä syntyy valitustenkin jälkeen, mutta onhan tuo alle 2kpl per viikko sellainen tahti että siinä voi joku saada rakon sormeen :evil:
Kivenkääntäjä
 
Viestit: 292
Liittynyt: 12.01.2015 09:42
Paikkakunta: Kempele

Re: Metsähallitus ja muut viranomaiset

ViestiKirjoittaja Kivenkääntäjä » 14.01.2017 11:21

Vielä tuohon Jänkäkurpan henkilö asiaan. Eikös se ole hyvä aina ilmoittaa yläkanttiin, koska sanktioitahan ei tule siitä, että jos alueella kaivaa huomattavasti vähemmän henkilöitä kuin se, että niitä kaivaa merkittävästi ilmoitettua suurempi määrä ;)

Näin olin itse ajatellut asian hoitaa, mutta tuli tuossa mieleen, että olisi kiva jos nuo yhteystiedot olisi suoraan jossain selkeästi saatavilla. Esim vaikka LKL:n sivuilla jäsenille tärkeissä asioissa. Ei pitäisi olla liian työläs ylläpitää paliskuntien yht.henkilöitä jne. Tämä auttaisi muutenkin valtaushakemuksien tekemisessä tai tiedusteluissa.
Kivenkääntäjä
 
Viestit: 292
Liittynyt: 12.01.2015 09:42
Paikkakunta: Kempele


Paluu Lainsäädäntö & viranomaiset

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron